Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα φίδια έχουν κλειτορίδα: Oι επιστήμονες ξεπερνούν ένα ταμπού γύρω από τα γυναικεία γεννητικά όργανα

Τα φίδια έχουν κλειτορίδα: Oι επιστήμονες ξεπερνούν ένα ταμπού γύρω από τα γυναικεία γεννητικά όργανα

Οι ερευνητές λένε ότι προηγούμενες μελέτες θεωρούσαν λανθασμένα τα όργανα στα θηλυκά φίδια ως αρωματικούς αδένες ή υποανάπτυκτες εκδοχές πέους.

Τα θηλυκά φίδια έχουν κλειτορίδα, όπως περιγράφουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες σε μια μελέτη των σεξουαλικών οργάνων των ζώων.

Οι επιστήμονες λένε ότι προηγούμενες έρευνες είχαν εκλάβει τα όργανα αυτά λανθασμένα ως αρωματικούς αδένες ή ως υπανάπτυκτες εκδοχές πέους, σε μια μελέτη που ασκεί κριτική στη συγκριτικά περιορισμένη έρευνα για τα θηλυκά σεξουαλικά όργανα.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φίδια έχουν δύο μεμονωμένες κλειτορίδες – hemiclitores – που χωρίζονται από ιστό και κρύβονται από δέρμα στην κάτω πλευρά της ουράς.

«Τα θηλυκά γεννητικά όργανα παραβλέπονται επιδεικτικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρσενικά, περιορίζοντας την κατανόηση της σεξουαλικής αναπαραγωγής σε όλες τις γενεαλογικές γραμμές των σπονδυλωτών» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα αρσενικά φίδια και οι σαύρες είναι γνωστό ότι διαθέτουν ημιπενία – ένα ζευγάρι πέους που εκτρέπονται έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Σε πολλά είδη, τα ημιπενία καλύπτονται από αγκάθια ή αγκίστρια.

Δείτε το βίντεο

«Να μην ξέρεις τι να ψάξεις και να μην θέλεις να ψάξεις»

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Μέγκαν Φόλγουελ, δήλωσε ότι «ένα τεράστιο ταμπού γύρω από τα θηλυκά γεννητικά όργανα» ήταν ένας πιθανός παράγοντας για τον οποίο οι κλειτορίδες των φιδιών δεν είχαν περιγραφεί νωρίτερα. «Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός του να μην ξέρεις τι να ψάξεις και να μην θέλεις να ψάξεις» είπε.

«Το να προσπαθείς να το βρεις δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα – μερικά είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά» δήλωσε η Φόλγουελ. Πρώτα τεμάχισε τις κλειτορίδες σε μια θανατηφόρα οχιά, στην οποία το όργανο σχηματίζει ένα τριγωνικό σχήμα «σαν καρδιά».

«Ήμουν τυχερή που η θανατηφόρος “sister” είχε ένα αρκετά εμφανές ημικλιτόριο» συμπλήρωσε.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα σεξουαλικά όργανα «έχουν λειτουργική σημασία στο ζευγάρωμα» στα φίδια. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη συμπεριφορά των φιδιών, η Φόλγουελ δήλωσε ότι η ομάδα θεωρητικά θεωρεί ότι τα hemiclitores «θα μπορούσαν να παρέχουν κάποιο είδος σήματος διέγερσης για την κολπική χαλάρωση και λίπανση, το οποίο θα βοηθούσε το θηλυκό στη συνουσία και ενδεχομένως θα απέτρεπε τη βλάβη από αυτά τα μεγάλα αγκίστρια και αγκάθια του ημιπενίου κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος».

«Θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτεί στις ωοθήκες την ωορρηξία και στον ωαγωγό την προετοιμασία για την αποθήκευση σπέρματος» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές προχώρησαν στην ανατομία 10 φιδιών από εννέα είδη, μεταξύ των οποίων ο πύθωνας του χαλιού, η φουσκοφόρος οχιά και ο μεξικανικός μοκασίνος.

Γιατί αυτό να μην είναι για ευχαρίστηση;

«Ορισμένες από τις κλειτορίδες είναι αρκετά μυώδεις και μεγάλες – π.χ. στις οχιές – αλλά είναι πολύ λεπτές, τεντωμένες και μικρές σε ορισμένα άλλα φίδια» δήλωσε η Δρ Τζίνα Κρόου-Ράιντελ συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη νευροοικολογία στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Τα μεγέθη κυμαίνονταν από λιγότερο από ένα χιλιοστό έως επτά χιλιοστά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ημικλιτόρια αποτελούνται από στυτικό ιστό που πιθανώς διογκώνεται με αίμα, καθώς και από νευρικές δέσμες που «μπορεί να είναι ενδεικτικές της ευαισθησίας αφής, παρόμοιες με την κλειτορίδα των θηλαστικών».

«Τώρα που ξέρουμε ότι αυτό είναι εδώ, ξέρουμε πώς μοιάζει, ξέρουμε ότι υπάρχει στυτικός ιστός με νεύρα – δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε: γιατί αυτό να μην είναι για ευχαρίστηση; Νομίζω ότι αξίζει να ανοίξουμε αυτά τα ερωτήματα για τα φίδια».

Η μελέτη έρχεται μετά από μια έρευνα που παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος και ανέφερε ότι η ανθρώπινη κλειτορίδα έχει μεταξύ 9.850-1.100 νευρικές ίνες – περίπου 20% περισσότερες από τον προηγουμένως ευρέως αναφερόμενο αριθμό των 8.000, ο οποίος φέρεται να προήλθε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αγελάδες.

*Με στοιχεία από theguardian.gr

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024