Μια εξαιρετική ανάλυση της δυναμικής του κοινωνικού συστήματος είναι αυτή του Talcott Parsons. O Βασίλης Μαγκλάρας επιμελείται αυτό το σπουδαίο βιβλίο διαπιστώνοντας τα εξής:

Εάν υπάρχει κάτι που είναι πιο δύσκολο από το να διατυπώσεις κριτική θέση σε κείμενο του Parsons είναι να το συνοψίσεις. Και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης του Κοινωνικού Συστήματος.
Ωστόσο, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, Το Κοινωνικό Σύστημα εμφανίζεται ως η πιο γνωστή και με τη μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνική θεωρία συμβολή του Parsons.
Ο φιλόδοξος αναγνώστης του Κοινωνικού Συστήματος δεν πρέπει να θέσει στον εαυτό του αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις κατανόησης του έργου, ούτε να πέσει στη «ναρκισσιστική» παγίδα της «απόπειρας» σύλληψης όλων των διαφορετικών εννοιών και των νοημάτων που κατακλύζουν το έργο με την πρώτη ανάγνωση. Αυτό είναι
απλώς ανέφικτο, ανεξαρτήτως της γνώσης ή της εξοικείωσης που διαθέτει με το παρσονικό corpus.

Επιπλέον, αρκετές έννοιες επαναλαμβάνονται, με διαφορετικό νόημα ωστόσο, θέτοντας έτσι όλο το οικοδόμημα της αποκτηθείσας γνώσης και εξοικείωσης με το έργο από την ανάγνωση των προηγούμενων κεφαλαίων πάνω σε κινούμενη άμμο. Τίποτα δεν είναι σταθερό στο Κοινωνικό Σύστημα, παρά μόνο η εκπληκτική και δεσπόζουσα θεωρητική ικανότητα του Parsons να αναλύει ασταμάτητα, απνευστί, την ατομική και την κοινωνική δράση, εξαντλώντας, εκτός από τον αναγνώστη, κάθε πτυχή και λεπτομέρεια αυτών των δύο πυλώνων της κοινωνικής θεωρίας.

Ο αναγνώστης του Κοινωνικού Συστήματος, εάν αφεθεί να απορροφηθεί από το έργο, θα βρεθεί σύντομα σε μια «εμπύρετη» θεωρητική διάθεση, παρασυρμένος από τη χειμαρρώδη ροή του.

Ο Βασίλης Μαγκλάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα, και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται κυρίως στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική θεωρία και ειδικά στη μεθοδολογική σχέση των οικονομικών με την κοινωνιολογία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr