Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρακολουθήστε το «Χάρι & Μέγκαν» και μετά πείτε μου ότι δεν ήταν θύματα του φανατισμού του Τύπου

Παρακολουθήστε το «Χάρι & Μέγκαν» και μετά πείτε μου ότι δεν ήταν θύματα του φανατισμού του Τύπου

«Πριν δω τη σειρά του Netflix πίστευα ότι όλες οι πλευρές ήταν λίγο ανόητες. Αλλά το γεγονός ότι η δούκισσα υπέστη ένα κύμα μισαλλοδοξίας είναι δύσκολο να το αρνηθεί κανείς» γράφει η Ζόε Γουίλιαμς στην Guardian.

Γιατί ο Χάρι και η Μέγκαν έκαναν το ντοκιμαντέρ τους στο Netflix; Ήταν σεισμικό γεγονός το «Megxit», όταν το ζευγάρι αποσύρθηκε από τα βασιλικά καθήκοντα, μετακόμισε κυρίως στις ΗΠΑ και έγινε οικονομικά ανεξάρτητο- έγινε πριν από σχεδόν τρία χρόνια;

Η συνέντευξη στην Όπρα, στην οποία μίλησαν για τον ξεκάθαρο δημόσιο και ιδιωτικό ρατσισμό που έκανε τη θέση τους αφόρητη, μεταδόθηκε το 2021.

Είναι εκτός πλέον. Έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία. Δεν θα ήταν υπέροχο να προχωρήσουμε απλά; Είναι μια ερώτηση που ένας δημοσιογράφος θέτει ευθέως στη σειρά «Χάρι & Μέγκαν». Κι η Μέγκαν απαντά: «Γράφτηκαν βιβλία για την ιστορία μας από ανθρώπους που δεν γνωρίζω. Δεν έχει περισσότερο νόημα να ακούσουμε την ιστορία μας από εμάς;». Ο Χάρι είναι πιο αγανακτισμένος, ακούγεται κλαψιάρης: «Δεν μας επέτρεψαν ποτέ να πούμε την ιστορία μας».

Όσοι παρακολούθησαν ξέρουν

«Αν παρακολουθήσατε, όμως, θα ξέρετε ότι διεξάγεται μια μάχη μέχρι θανάτου για τη φήμη: Γουίλιαμ εναντίον Χάρι, Κέιτ εναντίον Μέγκαν, βασιλικοί εναντίον απόκληρων, ταμπλόιντς εναντίον Σάσεξ» γράφει η Ζόε Γουίλιαμς.

Αν απομακρυνθούν και τηρήσουν μια αξιοπρεπή σιωπή, αφήνουν μια εικόνα των ίδιων, της Μέγκαν ειδικότερα, λανθασμένη -μια εικόνα που συνοψίστηκε από την εφημερίδα Sun, το πρωί της εκπομπής, όταν την αποκάλεσαν Γιόκο Όνο.

Εντωμεταξύ η Άλισον Πάρκερ, αρθρογράφος της Telegraph, έγραφε στο Twitter: «Η βασίλισσα-σύζυγος φιλοξενεί ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι για παιδιά με ανίατες αρρώστιες και τους γονείς τους. Στολίζουν το δέντρο. Εν τω μεταξύ, οι “Σάσεξ” εισπράττουν βραβείο για «ηθικό θάρρος» στη Νέα Υόρκη. Ο παραλογισμός του καταλήγει σε αισχροκέρδεια» ενώ η Σάρα Βάιν της Daily Mail, έγραφε επίσης στο Twitter: «Η καημένη η Μέγκαν, που αναγκάζεται να φοράει όλα αυτά τα κοσμήματα που της έδωσε η βασιλική οικογένεια… Ειλικρινά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει».

Η Μέγκαν «δικάστηκε» από τα μέσα ενημέρωσης και η απόφαση βγήκε: «Είναι χρυσοθήρας που με κάποιον τρόπο έκλεψε τον Χάρι, είναι ιδιοτελής εκεί που τα βασιλικά μέλη είναι υπάκουα, είναι αρπακτική, αναζητά την προσοχή, κακομαθημένη, ασυγκράτητη».

Δείτε το τρέιλερ:

Ρατσισμός και μισογυνισμός

Μια φίλη του ζευγαριού, η Λούσι Φρέιζερ, λέει στο ντοκιμαντέρ: «Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είναι διαβόητα για το ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να βγάλουν μια αποκλειστικότητα και να βγάλουν χρήματα». Αυτό είναι ένα θέμα που έρχεται συχνά στο προσκήνιο, ότι δηλαδή οι αρθρογράφοι είναι μισθοφόροι. Όμως δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για τα χρήματα, αλλά για την αναπαραγωγή και τη διάδοση αξιών, και η σκληρή αλήθεια που αποκαλύπτεται από αυτό το έπος είναι ότι ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός είναι οι θεμελιώδεις αρχές.

Όλα αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά που αποδόθηκαν στη Μέγκαν -αυτή η αυθάδης, ναρκισσιστική, απαιτητική φιγούρα- ήταν απλώς ένας τρόπος να την βγάλουν εκτός τόπου και χρόνου. Οι ρατσιστικοί υπαινιγμοί πουλάνε -«Το κορίτσι του Χάρι είναι (σχεδόν) από το Κόμπτον», ήταν ένας τίτλος που δεν αφορούσε ρητά τη φυλή της αλλά που στάγδην περνούσε το επίμονο μήνυμα, ότι «δεν ανήκε».

Δείτε το τρέιλερ:

Ξεχωριστοί και συνηθισμένοι ταυτόχρονα

Αρχικά, στο ντοκιμαντέρ, το ζευγάρι έπρεπε να δείξει ότι είναι εντελώς ξεχωριστοί, αλλά και εντελώς συνηθισμένοι άνθρωποι, που αγαπιούνται και αγαπούν τα παιδιά τους. Η Μέγκαν ήταν παθιασμένη φεμινίστρια από την παιδική της ηλικία, ο Χάρι είχε χαθεί μετά τον θάνατο της Νταϊάνα.

Το ζουμί της υπόθεσης ήταν ότι από την αρχή διεξήχθη ένας πόλεμος εναντίον τους. Η γλώσσα του Χάρι είναι ανατριχιαστική στον τρόπο με τον οποίο θυμίζει το αρχικό έγκλημα των ταμπλόιντ εναντίον του, αφήνοντας να εννοηθεί -για να μην το μεγαλοποιούμε- ότι τα ίδια ταμπλόιντ οδήγησαν τη μητέρα του σε μια κολόνα και τη σκότωσαν. «Είχα τρομοκρατηθεί από την ιδέα ότι τα μέσα ενημέρωσης θα έδιωχναν την Mέγκαν. Τα ίδια μέσα ενημέρωσης που είχαν απομακρύνει τόσους πολλούς ανθρώπους από μένα. Κάθε σχέση που είχα, μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, είχε διασκορπιστεί σε όλες τις εφημερίδες».

Υπήρχε λοιπόν ήδη μια σκοτεινή πλευρά σε αυτό που η συγγραφέας Άφουα Χιρς περιγράφει κομψά στη σειρά ως «την ιδέα ότι μπορείς να γεννηθείς σε μια συμβατική σχέση με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης» αλλά με την ανακοίνωση του αρραβώνα τους αυτή η ατζέντα μετατράπηκε σε «λευκή υπεροχή».

Η Ντόρια, η μητέρα της Μέγκαν, θυμάται: «Της είπα, αυτό έχει να κάνει με τη φυλή. Μπορεί να μην θέλεις να το ακούσεις, αλλά εκεί καταλήγουν όλα». Όπως είπε ο Χάρι σε δήλωσή του, πολύ νωρίς, οι ρατσιστικές ιδέες υπονοούμενες στα mainstream μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν και προσέδωσαν ευπρέπεια στο ξεκάθαρο φυλετικό μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

*Mε στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024