Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι Αμερικανοί επιμένουν να αποκαλούν το ποδόσφαιρο «soccer» και όχι «football»;

Γιατί οι Αμερικανοί επιμένουν να αποκαλούν το ποδόσφαιρο «soccer» και όχι «football»;

Κι όμως, οι Άγγλοι το ξεκίνησαν

Το να αποκαλούμε το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο «soccer» συνήθως απεικονίζεται ως σύμβολο της αμερικανικής άγνοιας. Στην πραγματικότητα, η Μεγάλη Βρετανία ευθύνεται που στην Αμερική δεν το λένε «football», όπως σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Το πανάρχαιο ποδοσφαιρικό δίλημμα: «Football» ή «Soccer»;

Η λέξη «soccer» είναι μια βρετανική επινόηση που προέρχεται από τη χρήση του όρου «association football». Χρονολογείται εδώ και 200 χρόνια στις αρχές του 1800. Βρετανικά πανεπιστήμια πήραν το «football» – ένα μεσαιωνικό παιχνίδι – και άρχισαν να παίζουν τις δικές τους εκδοχές του, όλες με διαφορετικούς κανόνες.

Για να τυποποιηθούν τα πράγματα σε όλη τη χώρα, τα παιχνίδια αυτά κατηγοριοποιήθηκαν κάτω από διαφορετικές οργανώσεις με διαφορετικά ονόματα. Μια παραλλαγή του παιχνιδιού που παιζόταν με τα χέρια ονομαζόταν «rugby football». Μια άλλη έμεινε γνωστή ως football association μετά τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την προώθηση του παιχνιδιού το 1863.

Το «rugby football» έγινε για συντομία «rugger» και στη συνέχεια «rugby». Το «Association football» έγινε «soccer». Αφού τα δύο αθλήματα εξαπλώθηκαν στον Ατλαντικό, οι Αμερικανοί έφτιαξαν τη δική τους εκδοχή που ονόμασαν απλά «football» στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Το «Association football» λεγόταν «soccer» στην Αμερική.

Οι Βρετανοί σταμάτησαν να λένε το ποδόσφαιρο soccer όταν ξεκίνησαν οι Αμερικανοί

Οι Βρετανοί εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τακτικά το «soccer» για ένα τεράστιο κομμάτι του 20ου αιώνα. Μεταξύ 1960 και 1980, το «soccer» και το «football» ήταν σχεδόν ταυτόσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 1980 η χρήση της λέξης «soccer» μειώθηκε στις βρετανικές δημοσιεύσεις. Όπου χρησιμοποιείται, αναφέρεται συνήθως σε αμερικανικό πλαίσιο.

Αυτή η πτώση φαίνεται να είναι μια αντίδραση απέναντι στην αυξημένη χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνδέεται με το αποκορύφωμα της NASL (North American Soccer League), γύρω στο 1980. Οι περισσότεροι Βρετανοί σταμάτησαν να αναπαράγουν τον όρο λόγω των αμερικανικών συνειρμών του.

Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Sky Sports εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί την έννοια για να ονομάσει «Soccer Saturday» και «Soccer A.M.» τις εξαιρετικά δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές.

 

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024