Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευανθία Ρεμπούτσικα: Η μουσική μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, είναι η θεία κοινωνία των λαών

Ευανθία Ρεμπούτσικα: Η μουσική μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, είναι η θεία κοινωνία των λαών

H αγαπημένη καλλιτέχνης θα συμμετέχει στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τίτλο «Ένα αστέρι μία ευχή», που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Κολλεγίου Αθηνών.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η διεθνής Ελληνίδα συνθέτρια που τόσο έχουμε συνδέσει με αξέχαστες κινηματογραφικές εικόνες, με το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία, με τον νόστο, αλλά και με την άγρια χαρά μας μιλά για την καλλιτεχνική διαδρομή της, τη μουσική και το αγαπημένο βιολί, που όταν ήταν μικρή το είχε συνδυάσει με το κελάϊδισμα των πουλιών. Και την ελευθερία που έχουν να πετάξουν σε πόλεις μακρινές και να αφήσουν τη δική τους μελωδία.

Διαβάστε επίσης: Η Ελπίδα σε ένα νοσταλγικό μουσικό πρόγραμμα στο ιστορικό θέατρο Μπέλλος στην Πλάκα

Σε ποια ηλικία αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το βιολί και τι σας γοητεύει σε αυτό;

Από πολύ μικρό παιδί είχα καταλάβει πως η μουσική θα είναι σημαντικό κομμάτι στην ζωή μου. Όταν πήγαμε με τα αδέρφια μου και τον πατέρα μου να γραφτούμε στο Ωδείο, θα ήμουν περίπου έξι χρόνων, εγώ επέλεξα να κρατήσω στα χέρια μου ένα βιολί. Μου άρεσε ο ήχος του βιολιού και θυμάμαι πως είχα επηρεαστεί από μια παλιά ταινία που παιζόταν στον κινηματογράφο του πατέρα μου. Το είχα συνδυάσει με τον ήχο από το κελάϊδισμα των πουλιών, που έχουν την ελευθερία να πετάξουν σε πόλεις μακρινές και να αφήσουν τη δική τους μελωδία. Σήμερα είναι η προέκταση του σώματος και της ψυχής μου.

Τι θέλετε να εκφράσετε με τα τραγούδια σας; Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας όταν γράφετε μουσική;

Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εμένα, μια εικόνα, η ίδια η φύση, τα συναισθήματα, οι ιστορίες των ανθρώπων, τα ταξίδια με τον νου και το σώμα, τα ιστορικά γεγονότα σε όποια περίοδο και να ανήκουν, όλα μπορούν να γίνουν μελωδία. Μπορεί να σκεφτώ μια μελωδία και μετά να γίνει εικόνα, λειτουργώ πολύ με τις εικόνες.  Εκφράζω όσα νιώθω και σκέφτομαι, τα όνειρα και τις ελπίδες, τον πόνο, την χαρά, την οργή και την νοσταλγία.

Θεωρείτε ότι στο επάγγελμα του μουσικού υπερισχύουν οι άνδρες; Έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω φύλου;

Η ανδροκρατούμενη κοινωνία είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα που υπερισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Όσο και να εκτιμώ τους άνδρες συναδέλφους, ως γυναίκα αντιμετώπισα περισσότερα εμπόδια. Όμως πιστεύω πολύ στην γυναικεία ματιά στην ζωή γενικότερα αλλά και στην δύναμη της κάθε γυναίκας. Πάλεψα, ξεπέρασα τις αντιξοότητες και κέρδισα όσα κάποιοι θέλησαν να μου στερήσουν.

Κυνηγήσατε ποτέ τη διεθνή καριέρα;

Οι μελωδίες μου ταξίδεψαν στο εξωτερικό μέσα από συνεργασίες με διεθνείς σκηνοθέτες, οποιαδήποτε αναγνώριση δεν έγινε γιατί κυνήγησα μια διεθνή καριέρα. Κινηματογραφικές ταινίες και ντοκυμαντέρ που βραβεύτηκαν ήταν μια ηθική ικανοποίηση για μένα και μια απόδειξη πως η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός της ρόλος, να ενώνει τους ανθρώπους.

Μιλήστε μας για τη μουσική και τον κινηματογράφο

Ο κινηματογράφος με ωρίμασε και με έμαθε να μην φοβάμαι να ονειρεύομαι. Από την παιδική μου ηλικία στο σινεμά του πατέρα μου που ακούγαμε τις μαγικές κινηματογραφικές μουσικές έως την ημέρα που γράφω τις δικές μου συνθέσεις για ταινίες, είναι το δικό μου υπέροχο ταξίδι ζωής. Οι πρώτες μου συνθέσεις δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο που είχα ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματα μου. Τότε πιστεύεις πως μόνο εσένα αφορούν. Όμως συνθέτοντας για τον κινηματογράφο συνειδητοποιείς πως εκφράζεις μια παγκόσμια γλώσσα συναισθημάτων που όλοι καταλαβαίνουν.

Τι θα δουν όσοι έρθουν στη συναυλία του Κολλεγίου Αθηνών;

«Ένα αστέρι μία ευχή» είναι ο τίτλος μιας παράστασης με μουσικές ντυμένες σαν παραμύθι. Με στρατιώτες μολυβένιους και κλίμα γιορτινό θα χαρούμε, θα νοσταλγήσουμε και σαν να έχουμε ένα μαγικό χαλί θα ταξιδέψουμε στον κόσμο όλο.  Μαζί με τους μουσικούς και φίλους Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι, Ανδρέα Συμβουλόπουλο στο πιάνο, τον  Πέτρος Κούρτης & Drumvoice στα κρουστά.

Ένας στίχος ή τραγούδι που σας εκφράζει;

«Το δίχτυ» του Νίκου Γκάτσου σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου

Τι θα συμβουλεύατε έναν παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική;

Να μελετήσει σκληρά και να ακολουθήσει τον δρόμο που του δείχνει η καρδιά του. Να μην λυγίσει στις δυσκολίες κι αν πέσει να σηκωθεί και να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά.

Η μουσική λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά;

Είναι λύτρωση, είναι ανάταση ψυχής, από την αρχαιότητα η μουσική έχει έναν θεραπευτικό ρόλο στους ανθρώπους. Μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, είναι η θεία κοινωνία των λαών.

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον; Κάνετε σχέδια;

Ποτέ δεν σταματώ να ονειρεύομαι. Από την ημέρα που γεννήθηκα κάνω όνειρα για το μέλλον. Όταν κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει και για αυτό ζω την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή. Προσπαθώ μονάχα τα όνειρα μου να βγουν αληθινά.

Πληροφορίες παράστασης

«Ένα αστέρι μία ευχή»

10/12/2022

Στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών

Επί σκηνής μαζί με την Ευανθία ανεβαίνουν αγαπημένοι της φίλοι και εξαιρετικοί μουσικοί, που συχνά την συντροφεύουν στις συναυλίες της. Ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος στο πιάνο, ο Πέτρος Κούρτης και οι Drumvoice στα κρουστά.

Τιμές εισιτηρίων:

  • Α ζώνη 35€
  • Β ζώνη 30€
  • Γ ζώνη 25€
  • Δ ζώνη 20€

Προπώληση εισιτηρίων:

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024