Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόσοβο: Την αναγνώρισή του από το Βατικανό έθεσε στον Πάπα ο πρόεδρος της Αλβανίας

Κόσοβο: Την αναγνώρισή του από το Βατικανό έθεσε στον Πάπα ο πρόεδρος της Αλβανίας

Κανείς αλβανός ή κοσοβάρος πολιτικός δεν ζήτησε μέχρι σήμερα από τον Πάπα την αναγνώριση του Κοσόβου, γράφει η αλβανική Gazeta Dita, προσθέτοντας ότι το έπραξε ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βατικανό.

Ούτε στην Πρίστινα, ούτε στα Τίρανα, δεν ετέθη το ερώτημα γιατί το Βατικανό δεν αναγνωρίζει τη Δημοκρατία του Κοσόβου;

Δεν θίγουν το θέμα

Ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι διπλωμάτες, ούτε οι υπουργοί Εξωτερικών, ούτε οι πρόεδροι των επιτροπών εξωτερικής πολιτικής, ούτε οι άλλοι αλβανοί υπουργοί και βουλευτές όπου κι αν βρίσκονται, δεν θίγουν καθόλου αυτό το θέμα, γράφει η αλβανική ιστοσελίδα gazetadita.al.

Δείτε ακόμα – Στο τραπέζι Ελλάδας – Αλβανίας η οριοθέτηση της ΑΟΖ

Ακόμη και οι πολλοί αναλυτές εκατέρωθεν των συνόρων που μας βομβαρδίζουν κάθε βράδυ με τις «αρμόδιες αναλύσεις» τους για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική, δεν αναφέρονται καθόλου στο θέμα της (μη) αναγνώρισης του Κοσόβου από το Βατικανό. Σιωπούν σαν να μην υπάρχει!

Λοιπόν, έχουν περάσει περισσότερα από 14 χρόνια από την ανακήρυξη του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, στις 17 Φεβρουαρίου 2008.

Στο μεταξύ, το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωριστεί από εκατό και πλέον χώρες του κόσμου (άλλο λέει 117, άλλος λιγότερες), συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας κ.λπ., ενώ το Βατικανό, παραδόξως (για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν έχουμε τρόπο να μάθουμε!), ελάχιστα δεν αποκλίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

(Η τελευταία χώρα που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο πριν περίπου δύο χρόνια είναι το Ισραήλ – με την προϋπόθεση η έδρα της πρεσβείας του Κοσόβου να βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ και όχι στο Τελ Αβίβ).

Σ’ αυτά τα είκοσι και κάτι χρόνια από την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου, τον Πάπα στη Ρώμη έχουν επισκεφθεί, εκτός από τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα (περισσότερες από μία φορές), ο Χασίμ Θάτσι, ο Σαλί Μπερίσα, ο Φάτος Νάνο, ο Μπουγιάρ Νισάνι, ο Εντι Ράμα, ο Ισα Μουσταφά, ο Ραμούς Χαραντινάι, η Ατιφέτε Γιαχιάγκα και άλλοι (ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερος), αλλά κανένας από αυτούς, με μια λέξη, δεν ζήτησε από τον επικεφαλής της Αγίας Εδρας ν’ αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως κράτος.

Το ζήτησε ο Μπεγκάι

Εχουν κάνει δώρα, προσκλήσεις για επίσκεψη, έχουν μιλήσει γενικά για καλές σχέσεις με την Αγία Εδρα κ.λπ., αλλά έχουν σιωπήσει ή παραβλέψει το κύριο θέμα: αυτό της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από το Βατικανό!

Ο πρώτος που κάνει αυτό το βήμα, ανοιχτά και χωρίς δισταγμό, είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αλβανίας (ανέλαβε τη θέση αυτή πριν λίγους μήνες), Μπαϊράμ Μπεγκάι.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε αυτές τις μέρες στην Αγία Εδρα, όπου έγινε δεκτός από τον επικεφαλής της, Πάπα Φραγκίσκο Β’ (κεντρική φωτογραφία, επάνω), ο πρόεδρος Μπεγκάι, όπως αναφέρεται, ζήτησε από τον οικοδεσπότη Πάπα Φραγκίσκο την αναγνώριση του Κοσόβου ως κράτους από το Βατικανό.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο αρχηγός του αλβανικού κράτους σε συνέντευξή του στα ιταλικά ΜΜΕ (στη γνωστή εφημερίδα «IL Tempo»).

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο κ. Μπεγκάι είπε με την ευκαιρία αυτή πως «ο ρόλος του Πάπα είναι σημαντικός για τα Δυτικά Βαλκάνια» και «η εστίαση του Πάπα στο Κοσσυφοπέδιο θα βοηθούσε πολύ τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας».

Σκέφτονται την καριέρα τους

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός, αλλά και τον ρόλο της Αγίας Εδρας γενικότερα στον κόσμο, τα δύο αυτά σημεία της ομιλίας του αλβανού προέδρου αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο κ. Μπεγκάι βρίσκεται στην αρχή της θητείας του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί αργότερα και πόσο χώρο θα έχει να δράσει, αλλά η πρώτη του σημαντική επίσκεψη στο εξωτερικό (στο Βατικανό), καθώς και η αξιοπρεπής συμπεριφορά του στη συνάντηση με τον επικεφαλής της Αγίας Εδρας και, συγκεκριμένα, το αίτημα για αναγνώριση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου ως κράτους από το Βατικανό αναγγέλλει μια καλή αρχή.

Ευχόμαστε ο πρόεδρος Μπεγκάι, ένας άνθρωπος που αναδείχθηκε στη θέση του αρχηγού του κράτους από τον στρατό (μετά από μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα ως στρατιωτικός), να συνεχίσει τη θητεία του βάζοντας τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα πρώτα χωρίς να σκέφτεται την πολιτική του σταδιοδρομία, όπως έχουν ενεργήσει και συνεχίζουν να κάνουν οι περισσότεροι αλβανοί πολιτικοί.

Πηγή: gazetadita.al, echedoros-a.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024