Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: Η γλώσσα μέσα από τον Τύπο

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: Η γλώσσα μέσα από τον Τύπο

Στην έβδομη συνεδρία προήδρευσε ο Bασίλης Σαμπατακάκης από το Πανεπιστήμιο της Λουντ

Η ελληνική γλώσσα μέσα από τον Τύπο κυριάρχησε στην έβδομη συνεδρία του συνεδρίου που διοργανώνουν δύο από τις πιο ιστορικές και επιδραστικές εφημερίδες στον ελληνικό Τύπο, «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» και το τμήμα του Ιστορικού τους Αρχείου.

Στην έβδομη συνεδρία προήδρευσε ο Bασίλης Σαμπατακάκης.

Για τις διάφορες εκφάνσεις της έννοιας της αδελφοποίησης σε μια διαχρονική πορεία, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται σε αντιπροσωπευτικά λήμματα στον ελληνικό Τύπο, και συγκεκριμένα στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», μίλησαν οι Βόικαν Στόιτσιτς, Άνκα Ρατζένοβιτς και Μάρθα Λαμπροπούλου από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

Στόχος της έρευνάς τους είναι να μελετηθεί η πολιτισμική έκφραση της σχέσης Ελλάδας – Σερβίας καθώς και να εντοπισθούν άρθρα που αναφέρονται στις δύο χώρες, να καταγραφεί η θεματολογία τους (άρθρα πολιτικής φύσης, κοινωνικής φύσης κ.α.) και εκείνα τα γλωσσικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την αδελφοσύνη των δύο λαών όπως λέξεις, φράσεις με κυριολεκτικές ή και μη κυριολεκτικές χρήσεις, διάφορες ιδιωματικές εκφράσεις κ.ά.

Για τη απλούστευση της νομικής γλώσσας μέσα από τον φακό του Τύπου αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στο Πόζναν της Πολωνίας, Gortych-Michalak Karolina, η οποία ανέλυσε τη σχετική έρευνα που έχει κάνει με κείμενα των ιστορικών εφημερίδων.

«Το αρχείο του ΟΤ βοηθά πολύ στις μελέτες μας γιατί εκτός από τη λέξη κλειδί έχει και τα παράγωγα τους. Η οικονομία είναι πάντα σημείο αναφοράς στις μελέτες μου / χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αυτή η συνάντηση γιατί δίνει χώρο στην ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε η ίδια.

«Η γλώσσα δίνει το Βήμα στα μαθηματικά πρότυπα», ήταν το θέμα που ανέπτυξαν οι ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας. Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή και ο ομότιμος καθηγητής Μαθηματικών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θωμάς Βουγιουκλής.

Όπως τόνισε η κ. Βουγιουκλή «ήταν ένα ιστορικό συνέδριο που θα δώσει υλικό σε πολλούς ερευνητές να μελετήσουν τη γλώσσα».

Η Ελληνική γλώσσα στη δημόσια σφαίρα (δημοσιογραφία, πολιτική) από το 1974 και εξής ήταν το θέμα της ομιλίας της αν. Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νιικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Η ίδια δήλωσε ενθουσιασμένη που συμμετείχε γιατί όπως είπε «θεωρώ ότι είναι η απόδειξη των υψηλών αντανακλαστικών των δυο εφημερίδων απέναντι στην ανάγκη να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα μέσα από την Τύπο».

Σε ζωντανή σύνδεση από το Σικάγο η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, π. Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ζωή Γαβριηλίδου, αναφέρθηκε στην εννοιολογικές μεταφορές στο πεδίο της πολιτικής, αναδεικνύοντας τον τρόπο που αυτές χρησιμοποιούνται ως τεχνικές πειθούς.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024