Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνημα Εθελοντικής Ανθρώπινης Εξαφάνισης: «Μακάρι να ζήσουμε πολύ και να πεθάνουμε»

Κίνημα Εθελοντικής Ανθρώπινης Εξαφάνισης: «Μακάρι να ζήσουμε πολύ και να πεθάνουμε»

Για το καλό του πλανήτη, ο Λες Νάιτ, ο ιδρυτής του κινήματος της Εθελοντικής Ανθρώπινης Εξαφάνισης, έχει περάσει δεκαετίες θέλοντας να σταματήσει τις γεννήσεις και να εξαφανίσει το είδος.

Διοργανώνει τακτικά πάρτι με πυροτεχνήματα στην ταράτσα. Οργάνωσε ένα παιχνίδι γυμνού κροκέ στην πίσω αυλή του, η οποία, πρέπει να αναφερθεί, είναι περικυκλωμένη από φράχτες δάφνης ύψους 20 μέτρων. Ακόμα και ο τηλεπαρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον δεν αποδείχθηκε αντάξιος της ζωηρότητας του Λες Νάιτ. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του 2005 με τον Νάιτ στο MSNBC, ο Κάρλσον τον επέκρινε επειδή υποστήριζε «τις πιο αρρωστημένες» πεποιθήσεις, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είστε ένας από τους πιο χαρούμενους καλεσμένους που είχαμε ποτέ».

Ο Λες Νάιτ, 75 ετών, είναι ο ιδρυτής του κινήματος Voluntary Human Extinction, το οποίο δεν είναι τόσο κίνημα όσο μια χαλαρή κοινοπραξία ανθρώπων που πιστεύουν ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν τη Γη είναι να σταματήσουν να κάνουν παιδιά.

Ο Νάιτ πρόσθεσε τη λέξη «εθελοντική» πριν από δεκαετίες για να καταστήσει σαφές ότι οι οπαδοί δεν υποστηρίζουν μαζικές δολοφονίες ή εξαναγκαστικό έλεγχο γεννήσεων, ούτε ενθαρρύνουν την αυτοκτονία. Το ήθος τους απηχείται στο σύνθημά τους, «μακάρι να ζήσουμε πολύ και να πεθάνουμε», και σε ένα άλλο από τα συνθήματά τους, το οποίο ο Νάιτ κρεμάει σε διάφορα συνέδρια και πανηγύρια: «Σας ευχαριστούμε που δεν αναπαράγεστε».

Photo: Instagram

Ο υπερπληθυσμός είναι το πρόβλημα; Σοβαρά τώρα;

Στις 15 Νοεμβρίου του 2022, η Γη έγινε το σπίτι ενός ρεκόρ οκτώ δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Παρά τη μείωση των γεννήσεων, ο αριθμός προβλέπεται να κορυφωθεί στα 10,4 δισεκατομμύρια τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της μείωσης της παιδικής θνησιμότητας.

Ο Νάιτ είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο υπερπληθυσμός είναι ο κύριος παράγοντας της κλιματικής κρίσης, αλλά αυτή η ιδέα μπάζει νερά. Οι φτωχές χώρες που είναι πυκνοκατοικημένες, όπως η Ινδία, συμβάλλουν σχετικά λίγο κατά κεφαλήν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη. Οι πλούσιες χώρες με σχετικά μικρότερο πληθυσμό, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης που οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Το πρόβλημα που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο είναι η κατανάλωση» δήλωσε ο Τζον Γουίλμοθ, διευθυντής του τμήματος πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος λέει ότι η εστίαση στον περιορισμό του πληθυσμού ως πιθανή λύση για το κλίμα αποσπά την προσοχή από την επείγουσα ανάγκη να εγκαταλείψουν όλοι τα ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα τους πόρους. «Πρέπει να μετασχηματίσουμε τα οικονομικά κίνητρα που καθιστούν δυνατό το κέρδος από τη ρύπανση του περιβάλλοντος».

Η ιδέα ότι ο πληθυσμός πρέπει να ελεγχθεί έχει επίσης οδηγήσει σε αναγκαστικές στειρώσεις και μέτρα που έχουν αποδειχθεί απάνθρωπα ή έχουν συνδεθεί με ρατσιστικές θεωρίες όπως η ευγονική.

Η ανθρώπινη μακροζωία είναι εναντίον των άλλων έμβιων όντων

Ωστόσο, η Στέφανι Φελντσάιν, διευθύντρια του τμήματος πληθυσμού και βιωσιμότητας του Κέντρου Βιολογικής Ποικιλότητας, δήλωσε ότι, ενώ η μεγαλύτερη ανθρώπινη μακροζωία και υγεία είναι καλά πράγματα, έχουν έρθει με κόστος για άλλα έμβια όντα στον πλανήτη.

Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός διπλασιάστηκε τον τελευταίο μισό αιώνα, οι πληθυσμοί των άγριων ζώων μειώθηκαν κατά 70 τοις εκατό. Αν και η μείωση των ποσοστών γονιμότητας σήμερα δεν θα αλλάξει τις εκπομπές βραχυπρόθεσμα, είπε ότι η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού θα ασκήσει αυξανόμενη πίεση στους μειούμενους φυσικούς πόρους και στον περίπλοκο ιστό των ζώων, των πτηνών και των φυτών που εξαρτώνται από αυτούς.

«Η απώλεια της βιοποικιλότητας μπορεί να είναι εξίσου καταστροφική, καθώς διαλύει τα οικοσυστήματα που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε» δήλωσε η Φελντστάιν. «Χρησιμοποιούμε ήδη σχεδόν διπλάσιους πόρους από όσους μπορεί να αναπληρώσει η Γη σε ένα χρόνο».

Η εκπαίδευση και το κλίμα πώς συνδεόνται;

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λένε τόσο οι ακτιβιστές του κλίματος όσο και όσοι ανησυχούν για τον υπερπληθυσμό, είναι η επέκταση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, εκτός από τον έλεγχο των γεννήσεων και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες παγκοσμίως, περίπου 121 εκατομμύρια ετησίως, είναι ανεπιθύμητες. Το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλομορφίας, από την πλευρά του, έχει μοιράσει ένα εκατομμύριο προφυλακτικά με θέμα τα απειλούμενα είδη, πολύχρωμα συσκευασμένα με συνθήματα όπως «για χάρη της κερασφόρου σαύρας, επιβραδύνετε, αγαπήστε τον μάγο».

Αλλά είναι σπάνιο να βρει κανείς κάποιον που να φτάνει δημοσίως τόσο μακριά όσο ο Λες Νάιτ, ο οποίος δεν έκανε ποτέ παιδιά, ενώ έκανε αγγειεκτομή το 1973 σε ηλικία 25 ετών. Πέρα από το να υποστηρίζει την καθολική πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων και να αντιτίθεται σε αυτό που αποκαλεί αναπαραγωγικό φασισμό, ή «την έλλειψη ελευθερίας του να μην τεκνοποιείς» ο Νάιτ λέει ότι παρά τα πολλά επιτεύγματά μας, οι άνθρωποι είναι μια καθαρή ζημιά για τη Γη.

«Κοιτάξτε τι κάναμε σε αυτόν τον πλανήτη» λέει ο Νάιτ, «δεν είμαστε καλό είδος».

Έχει ομάδα ο Νάιτ;

Δεν είναι σαφές πόσοι είναι οι οπαδοί της ομάδας του Νάιτ ή ποια είναι η εμβέλειά της. Αφού ήταν σε μεγάλο βαθμό υπόγεια, η ομάδα απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα όταν ο Νάιτ δημιούργησε έναν ιστότοπο το 1996. Με βαρύ κείμενο, αλλά και ευάερο, ο ιστότοπος περιλαμβάνει αποσπάσματα από τον φιλόσοφο Σοπενχάουερ και γελοιογραφίες από την καλλιτέχνιδα Νίνα Πέιλι, καθώς και επιχειρήματα κατά της τεκνοποίησης και υπέρ της υιοθεσίας. Έχει μεταφραστεί σε περίπου 30 γλώσσες και παραμένει καταφύγιο για πολλούς.

«Ήταν πολύ ωραία είδηση για μένα ότι υπήρχε αυτού του είδους η ομάδα, γιατί συνήθως, με αυτού του είδους τη φιλοσοφία, αισθάνεται κανείς μόνος» δήλωσε ο Μάριο Μπουενφίλ, 73 ετών, μηχανικός ύδρευσης στην Πόλη του Μεξικού, ο οποίος ασχολείται με το κίνημα εδώ και 20 χρόνια.

Παρόλα αυτά, οι λέξεις «εθελοντική ανθρώπινη εξαφάνιση» συχνά προκαλούν αντιδράσεις φλύαρου τρόμου και όροι όπως «οικοφασίστας» και «μαλθουσιανός» συχνά εκτοξεύονται στην ομάδα. Ο Τζον Σίγκερ, πρόεδρος της Population Connection, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει τη σταθεροποίηση του πληθυσμού με εθελοντικά μέσα, την παρομοίασε με παράσταση. Ωστόσο, αν το προκλητικό όνομα της ομάδας και η φαινομενικά μαχητική της στάση υποδηλώνουν έναν πικραμένο ή ακόμη και απειλητικό ιδρυτή, ο Νάιτ κάθε άλλο παρά τέτοιος φαίνεται.

Ψηλός και ευγενικός, εμφανίζεται με καθαρό βλέμμα και στοχασμό, σαν μια μίξη του Μπιλ Νάι και του Φρεντ Ρότζερς, κι ενώ ο Νάιτ μπορεί να είναι κατά της δημιουργίας περισσότερων ανθρώπων, δείχνει μεγάλη συμπόνια για αυτούς που ήδη υπάρχουν.

Ποιος είναι, τελικά, ο Νάιτ;

Ως αναπληρωτής καθηγητής σε γυμνάσιο για το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού του βίου, ο Νάιτ χαίρει εκτίμησης από τους μαθητές. Περνάει ώρες κάθε Κυριακή πρωί μαζεύοντας σκουπίδια από τον κοντινό κεντρικό δρόμο. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, έκανε μια παύση για να θαυμάσει δύο ζουμερές αράχνες κήπου που μάζευαν τον ήλιο σε αραχνοΰφαντους ιστούς που είχαν υφανθεί ανάμεσα στους φράχτες και τις καρέκλες του γκαζόν. Το θέαμα ήταν αιτία γιορτής, είπε ο Νάιτ, αφού τόσα πολλά ζωάκια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του περσινού καύσωνα στον βορειοδυτικό Ειρηνικό. Ο ίδιος δηλώνει κατά συρροή μονογαμικός, ζει μόνος του, αλλά η φίλη του μένει δίπλα του και συμφωνεί πλήρως με τον σκοπό του.

«Δεν έχει κανέναν τεράστιο εγωισμό για τον οποίο καμαρώνει, δεν προσπαθεί να διαφωνήσει με τους ανθρώπους» δήλωσε ο Μαρβ Ρος, πρώην συγκάτοικος του Νάιτ στο κολέγιο και παλιός φίλος του. «Πάντα είχε στο μυαλό του το χιούμορ, να κάνει όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστικό το μήνυμα του, και τον είδα να το κάνει πολλές φορές. Απομάκρυνε τους ανθρώπους που αναστατώνονταν με ένα αστείο ή ένα χαμόγελο».

Ως παιδί που μεγάλωσε σε μια ανεκτική οικογένεια στο Όρεγκον, ο Νάιτ παρακολουθούσε τις εταιρείες ξυλείας να κόβουν τα δάση της πολιτείας. Αφού πήγε στον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ (υπηρέτησε αλλά δεν πήγε ποτέ σε αποστολή), φοίτησε στο Oregon College of Education και εντάχθηκε στο τοπικό τμήμα της οργάνωσης Zero Population Growth, γεγονός που εδραίωσε την απόφασή του να μην κάνει παιδιά. «Λόγω της οικολογίας, λόγω της ζημίας που προκαλούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον» εξηγεί.

«Δεν νομίζω ότι τα τραγούδια μας θα λείψουν στις φάλαινες»

Οι πεποιθήσεις του Νάιτ είχαν τις ρίζες τους στη βαθιά οικολογία, η οποία αμφισβητεί τις παραδοχές της ανθρώπινης κυριαρχίας και υποστηρίζει ότι τα άλλα είδη είναι εξίσου σημαντικά. Ο Νάιτ έφτασε να βλέπει τους ανθρώπους ως τα πιο καταστροφικά από τα χωροκατακτητικά είδη και ως σούπερ αρπακτικά.

«Δημιουργηθήκαμε και στη συνέχεια ξεφύγαμε» δήλωσε ο Νάιτ. «Και επειδή είμαστε αρκετά έξυπνοι, θα έπρεπε να ξέρουμε πώς να το τερματίσουμε».

«Οι άνθρωποι αναφέρουν τη μουσική και την τέχνη και τη λογοτεχνία και τα σπουδαία πράγματα που έχουμε κάνει – είναι αστείο που δεν αναφέρουν ποτέ τα κακά πράγματα που έχουμε κάνει» συνέχισε. «Δεν νομίζω ότι τα τραγούδια μας θα λείψουν στις φάλαινες».

Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρήθηκε αύξηση των γεννήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιστρέφοντας τη μείωση των γεννήσεων στη χώρα, μια δημοσκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις Αμερικανούς που δεν είχαν κάνει παιδιά ανέφερε ως λόγο την κλιματική αλλαγή. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η απόκτηση ενός λιγότερου παιδιού είναι ίσως ο πιο σημαντικός τρόπος για να μειώσει κανείς το αποτύπωμα άνθρακα, και ενώ ο Νάιτ δεν θέλει να επιβάλλει τις πεποιθήσεις του στους ανθρώπους.

Η Φελνστάιν δήλωσε ότι ο Νάιτ κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων και να ξεκινήσει συζητήσεις.

«Υποστηρίζει τόσα πολλά από τα ίδια πράγματα με εμάς τους υπόλοιπους, προσπαθώντας να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα, την αυτονομία και τους πόρους που χρειάζονται για να επιλέξουν αν και πότε θα κάνουν παιδιά» είπε.

Και παρόλο που ο παγκόσμιος πληθυσμός βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ, ο Νάιτ δήλωσε ότι αυτό δεν τον πτοεί.

«Ποτέ δεν περίμενα να πετύχω. Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό για να συνεχίσει κανείς να αγωνίζεται».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024