Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο

Ουκρανία: Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο

«Μόλις ακούμε τις σειρήνες κατεβαίνουμε όλοι μαζί στο καταφύγιο...» - Παρά τον φόβο των βομβαρδισμών οι μαθητές του 94ου Ειδικού (Ελληνικού) Δημόσιου Σχολείου Mέσης Eκπαίδευσης της Ουκρανίας, με την επωνυμία «Ελλάδα», συνεχίζουν τα μαθήματά τους.

«Ο πόλεμος δε σταματάει. Σκορπάει φόβο, αβεβαιότητα, θρήνο… Ευτυχώς, στο ιστορικό κτίριο που στεγαζόμαστε, υπάρχει μεγάλο υπόγειο πού κατεβαίνουμε όλοι μαζί –μαθητές και καθηγητές– μόλις ακούμε σειρήνες, που προειδοποιούν για επικείμενο βομβαρδισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διευθυντήρια του του 94ου Ειδικού (Ελληνικού) Δημόσιου Σχολείου μέσης εκπαίδευσης της Ουκρανίας με την επωνυμία «Ελλάδα», το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, Βικτωρία Κουζμένκο.

Παρά τον φόβο των βομβαρδισμών, οι 350 μαθητές και καθηγητές του μοναδικού σχολείου στην ουκρανική πρωτεύουσα όπου όλοι οι ουκρανοί μαθητές μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα ως πρώτη ή δεύτερη ξένη γλώσσα, προετοιμάζονται για τα φετινά Χριστούγεννα. Η «Ελλάδα» κλείνει τριάντα χρόνια λειτουργίας το 2023 ως «σχολείο με κατεύθυνση της νεοελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού».

«Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πολέμου, στο δικό μας σχολείο δε σταματάμε τα μαθήματα, αν και περίπου 80 παιδιά λείπουν μαζί με γονείς τους από το Κίεβο ως εσωτερικοί ή εξωτερικοί πρόσφυγες πολέμου. Αν και η πλειοψηφία των μαθητών είναι Ουκρανοί, το ελληνικό πνεύμα είναι διάχυτο. Το σχολείο μας κρατά ψηλά το φως της μάθησης και εις βάθος μελέτης της νεοελληνικής γλώσσας. Μετά τις 24 Φεβρουαρίου δε σταμάτησαν τα μαθήματα, συνεχίζονται δια ζώσης και υβριδικά», πρόσθεσε η Κουζμένκο.

Η διευθύντρια του σχολείου Βικτωρία Κουζμένκο

Η ίδια διδάσκει επί είκοσι χρόνια μαθηματικά στο σχολείο. «Στην Ουκρανία το μάθημα της γεωμετρίας λέγεται “Γεωμετρία του Ευκλείδη” ή “Μέθοδος του Ευκλείδη”, όχι σκέτο: “Γεωμετρία” !», σημείωσε ενώ η φιλόλογος της νεοελληνικής και υποδιευθύντρια Λαρίσα Κοσιούκ, τόνισε: «Πριν την επιδημία κορονοϊού και τον πόλεμο, σχεδόν κάθε χρόνο τα καλοκαίρια οι μαθητές μας επισκέπτονταν την Ελλάδα, εξασκώντας στις κατασκηνώσεις την προφορική νεοελληνική γλώσσα».

«Στο σχολείο μας πάντα υπήρχε και υπάρχει ακόμα στις μέρες πολέμου, μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ισως οι πολλές εκδηλώσεις για την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό, πριν τον πόλεμο, έφεραν μια οικειότητα. Το διδακτικό προσωπικό και οι δάσκαλοι είναι φιλικοί με τους μαθητές, όλο αυτό δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα “σαν στο σπίτι”», συμπλήρωσε. Στα μέσα Νοεμβρίου, όταν στη διάρκεια ενός βομβαρδισμού κόπηκε το ρεύμα στο Κίεβο, το σχολείο «Ελλάδα» έκανε έκκληση μέσω του διαδικτύου «για αγορά 20 φορητών φαναριών με ηλιακό πάνελ (Ηλιακό Πακέτο Σύστημα Φωτισμού – Φακός – Φωτιστικό με Πάνελ – Φορτιστή και Ηχείο Ραδιόφωνο με 4 Λάμπες LED 150 Lumens) και 120 χριστουγεννιάτικα δώρα για μαθητές», όπως έγραφε το δημοσίευμα.

Ωστόσο η βλάβη σύντομα αποκαταστάθηκε και η διευθύντρια δήλωσε: «Το σχολείο κάλυψε τις ανάγκες του για φωτιστικά, ενώ εξασφαλίσαμε και χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά του δημοτικού. Οι Ελληνες να μη μας στείλετε τίποτα από αυτά –μόνο την αγάπη και μια προσευχή για γρήγορη νίκη!».

Τριάντα χρόνια λειτουργίας του σχολείου «Ελλάδα» του Κιέβου

Η ιστορία του κτιρίου του σχολείου «Ελλάδα» χρονολογείται από το 1932, όταν ένα τριώροφο κτίριο κρατικοποιήθηκε από τους σοβιετικούς για να στεγάσει σχολείο. Ωστόσο η λειτουργία του ως ελληνικού ξεκίνησε από το 1990, όταν στο Κίεβο ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων της Ουκρανικής πρωτεύουσα «Υψηλάντης», με κύρια κατεύθυνση τη μελέτη και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Με τη βοήθεια της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουκρανία, οι δασκάλες Ταμάρα Σαμπατάς και Λαρίσα Κοσιούκ στάλθηκαν για σπουδές στην Ελλάδα, ενώ εξακολουθούν και σήμερα να διδάσκουν νέα ελληνικά και να μυούν τα παιδιά στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Το σχολείο μας έγινε το μαργαριτάρι των ελληνικών κοινωνιών της πόλης του Κιέβου –τότε δημιουργήθηκαν ακόμη δύο σύλλογοι: η Ελληνική Αδελφότητα “Ενότητα” και “Ελλάδα” –και οι μαθητές μας συμμετέχουν σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις στο Κίεβο, αφιερωμένες στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό», υποστήριξε η Λαρίσα Κοσιούκ.

Το 2008 υπό την διεύθυνση της Βικτωρία Κουζμένκο δόθηκε στο σχολείο κατεύθυνση «Εξειδικευμένο σχολείο με εις βάθος μελέτη ξένων γλωσσών» και το όνομα του «Ελλάδα».

«Κάθε χρόνο, οι μαθητές μας όχι μόνο έπαιρναν μέρος σε διαγωνισμούς, φεστιβάλ, Ολυμπιάδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, που διοργανώνονταν και πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στη Μαριούπολη από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ουκρανίας, πάντοτε κέρδιζαν βραβεία. Οι μαθητές μας έχουν υψηλό επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας που παρουσίαζαν σε Ολυμπιάδες που διοργανώνονται από το 2014 σε κρατικό επίπεδο», εξήγησε η διευθύντρια του σχολείου Βικτωρία Κουζμένκο. Επεσήμανε, τέλος, τη μεγάλη σημασία του ελληνικού πνεύματός στις ημέρες του πολέμου: «Πράγματι, βοηθάει πολύ τα παιδιά στις μέρες του πολέμου να πιστεύουν στη νίκη της πατρίδας τους για την ανεξαρτησία και ελευθερία , έχοντας υπόψη την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, που μαθαίνουν υπό τον ήχο των βομβαρδισμών, τα Ουκρανόπουλα, στα αδιάκοπα μαθήματα του σχολείου στο κέντρο του Κιέβου με την επωνυμία “Ελλάδα”».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024