Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε μια μπάντα από θυελλώδεις ιδιοφυΐες, η Κριστίν Μακ Βι ήταν ισάξια, χωρίς το δράμα

Σε μια μπάντα από θυελλώδεις ιδιοφυΐες, η Κριστίν Μακ Βι ήταν ισάξια, χωρίς το δράμα

Η Κριστίν Μακ Βι, η τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και πληκτράς, της οποίας οι ονειρικά αισιόδοξες μελωδίες για τους Fleetwood Mac - μεταξύ των οποίων και τα βασικά ραδιοφωνικά χιτ, όπως τα «Don't Stop», «Little Lies», «Songbird», «Everywhere» και «You Make Loving Fun» - βοήθησαν να γίνει το συγκρότημα ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα στην ιστορία της μουσικής, πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 2022. Ήταν 79 ετών.

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από την οικογένειά της σε μια δήλωση που ανέφερε ότι «έφυγε ειρηνικά» σε νοσοκομείο μετά από «σύντομη ασθένεια». Η δήλωση δεν διευκρίνισε την τοποθεσία του νοσοκομείου. Η Μακ Βι, η οποία ζούσε στο Λονδίνο, δήλωσε στο Rolling Stone τον Ιούνιο ότι ήταν σε «αρκετά κακή κατάσταση υγείας», περιγράφοντας ένα χρόνιο πρόβλημα στην πλάτη που την δυσκόλευε να σταθεί όρθια.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε τη θλίψη μας για το θάνατο της Κριστίν Μακ Βι» ανέφεραν οι Fleetwood Mac στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ήταν πραγματικά μοναδική, ξεχωριστή και ταλαντούχα πέρα από κάθε μέτρο. Ήταν η καλύτερη μουσικός που θα μπορούσε κανείς να έχει στο συγκρότημά του και η καλύτερη φίλη που θα μπορούσε κανείς να έχει στη ζωή του. Ατομικά και μαζί, εκτιμούσαμε βαθιά την Κριστίν  και είμαστε ευγνώμονες για τις καταπληκτικές αναμνήσεις που έχουμε. Θα μας λείψει πολύ».

Photo: Wikimedia Commons

«Δεν παλεύω για τα τραγούδια μου»

Σε μια φημισμένη μπάντα γεμάτη από ανταγωνιστές τραγουδοποιούς – η κλασική σύνθεση των Fleetwood Mac περιλάμβανε επίσης τους τραγουδιστές Λίντσεϊ Μπάκιγχαμ και Στίβι Νικς μαζί με τον ντράμερ Μικ Φλίτγουντ και τον μπασίστα Τζον Μακ Βι, με τον οποίο ήταν κάποτε παντρεμένη – η Κριστίν Μακ Βι ήταν ίσως η πιο προικισμένη δημιουργός επιτυχιών, με φυσικό ταλέντο στη μελωδία και μια εύπλαστη, γεμάτη ψυχή φωνή που έμοιαζε να επικοινωνεί τα τραγούδια της στον κόσμο. «Δεν παλεύω για τα τραγούδια μου» ανέφερε το Rolling Stone το 1977. «Τα γράφω γρήγορα». Στη σκηνή, η σταθερή παρουσία της πίσω από τα πλήκτρα παρείχε ένα κρίσιμο αντίβαρο στις πιο δραματικές φιγούρες του δίδυμου Μπάχινχαμ και Νικς, του οποίου η ακανθώδης, ρομαντική σχέση τροφοδοτούσε τον σκοτεινά λαμπερό θρύλο του συγκροτήματος.

Υπήρξε επίσης ένα είδος συνδετικού κρίκου μεταξύ των πρώτων ημερών των Fleetwood Mac ως βρετανικού blues-rock combo και της εμπορικής τους ακμής ως soft-rock σχήμα με έδρα το Λος Άντζελες, στις δεκαετίες του 1970 και του ’80. Μεταξύ των άλλων γνωστών τραγουδιών που έγραψε για το συγκρότημα ήταν τα «Hold Me», «Think About Me» και «Say You Love Me», τα οποία χαρακτήριζαν την αέρινη αλλά και αισθησιακή προσέγγισή της.

«Όταν ξεκινάει ο έρωτας και τα φώτα σβήνουν / Δεν υπάρχει άλλη ζωντανή ψυχή τριγύρω», τραγουδούσε πάνω σε ένα απαλά γκρουβαρίσματα, «Με φλερτάρεις μέχρι να ανατείλει ο ήλιος / Και λες ότι μ’ αγαπάς».

Οι Fleetwood Mac κέρδισαν το άλμπουμ της χρονιάς στα βραβεία Grammy το 1978 για το «Rumours», το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες- το συγκρότημα εισήχθη στο Rock & Roll Hall of Fame το 1998.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Φίλες από την πρώτη μέρα του 1975

Η Νικς δημοσίευσε ένα χειρόγραφο σημείωμα στο Instagram την Τετάρτη, στο οποίο αποκαλούσε την Μακ Βι «την καλύτερη φίλη μου σε όλο τον κόσμο από την πρώτη μέρα του 1975» και είπε ότι δεν είχε μάθει ότι η Μακ Βι ήταν άρρωστη μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Τελείωσε το σημείωμά της παραθέτοντας τους στίχους του «Hallelujah», της μπάντας Haim, των τριών αδερφών από το Λος Άντζελες, η οποία έγραψε στη δική του ανάρτηση στο Instagram ότι «η αδελφικότητα που είχαν η Στίβι και η Κριστίν ήταν τόσο ζωτικής σημασίας και αποτέλεσε έμπνευση για εμάς όταν μεγαλώναμε».

Η Μακ Βι γεννήθηκε ως Κριστίν Πέρφεκτ στις 12 Ιουλίου 1943, στο χωριό Bouth της βορειοδυτικής Αγγλίας. Έχοντας μάθει να παίζει πιάνο ως έφηβη – ο πατέρας της ήταν καθηγητής μουσικής, η μητέρα της μέντιουμ – εντάχθηκε στο συγκρότημα Chicken Shack το 1967 και σημείωσε μια μέτρια επιτυχία με τη διασκευή του «I’d Rather Go Blind» της Έτα Τζέιμς.

Παντρεύτηκε τον Τζον Μακ Βι το 1968 και εντάχθηκε στους Fleetwood Mac το 1970, λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού άλμπουμ της με τίτλο «Christine Perfect» – μετά από μια σειρά αλλαγών στους frontmen του συγκροτήματος, ο Μπάκιγχαμ και η Νικς έφτασαν εγκαίρως για το ομώνυμο LP των Fleetwood Mac το 1975.

Photo: YouTube

Αχ, αυτά τα υπέροχα άστατα 70s

Το «Rumours», με την προσεκτική ισορροπία του ανάμεσα σε συναισθήματα υψηλών δονήσεων και πλούσια χίπικη εικονογραφία, ουσιαστικά κατέγραψε τη φθορά πολλών σχέσεων μέσα στο συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Μακ Βι, οι οποίοι χώρισαν το 1976. Το «You Make Loving Fun» και το φλερτ που εξιστορεί, όπως λέει η ιστορία, προέκυψε από τη σχέση της με τον διευθυντή φωτισμού του συγκροτήματος. Η Mακ Βι συνέχισε να παίζει με τους Fleetwood Mac στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τη δεκαετία του ’80 – το «Hold Me» από τον δίσκο Mirage του 1982, ήταν εμπνευσμένο από τη σχέση της με τον Ντένις Γουίλσον n των Beach Boys – και κυκλοφόρησε ένα δεύτερο σόλο άλμπουμ το 1984. Παντρεύτηκε τον Έντι Κουιντέλα, έναν Πορτογάλο μουσικό, το 1986- το ζευγάρι συνέγραψε το «Little Lies» για το άλμπουμ Tango in the Night του επόμενου έτους και χώρισε το 2003.

Η Μακ Βι, απρόθυμη να ταξιδέψει, μιλούσε συχνά για το φόβο της να πετάξει, απέφυγε να περιοδεύσει με τους Fleetwood Mac για να υποστηρίξει το Time του 1995, το οποίο δεν έτυχε καλής υποδοχής, αν και ερμήνευσε το «Don’t Stop» μαζί με τα άλλα βασικά μέλη του συγκροτήματος για έναν χορό του προέδρου Κλίντον. Αργότερα συμμετείχε στο The Dance, ένα εξαιρετικά επιτυχημένο live άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1997, μετά το οποίο εγκατέλειψε το συγκρότημα και μετακόμισε στην αγγλική εξοχή.

Δείτε ένα βίντεο από το 1977

Και ξαφνικά ξανά μαζί

Εξέπληξε τους θαυμαστές της επιστρέφοντας στους Fleetwood Mac το 2014 για μια μακρά περιοδεία επανένωσης. «Δεν είχα κάνει ουσιαστικά τίποτα επί 16 χρόνια που ήμουν συνταξιούχος» δήλωσε στους Times το 2017. «Ήμουν απασχολημένη με το να βγάζω βόλτα τα σκυλιά μου – στην πραγματικότητα δεν έκανα τίποτα πολύ εποικοδομητικό». Το 2004 κυκλοφόρησε το «In the Meantime», το οποίο αποκάλεσε «μικρό σόλο άλμπουμ», το οποίο είχε φτιάξει στο γκαράζ της. Μετά την περιοδεία με τους Fleetwood Mac, ηχογράφησε ένα ντουέτο άλμπουμ με τον Μπάκιγχαμ στα Village Studios στο Δυτικό Λος Άντζελες – το ίδιο δωμάτιο όπου οι Fleetwood Mac έγραψαν το «Tusk» του 1979 – πριν βγει ξανά στο δρόμο για έναν ακόμη γύρο συναυλιών με πλήρη μπάντα.

Το 2018, ο Μπάκιγχαμ απολύθηκε από τους Fleetwood Mac και αντικαταστάθηκε από τον Νιλ Φιν των Crowded House και τον Μάικ Κάμπελ των Tom Petty’s Heartbreakers- η πιο πρόσφατη δημόσια συναυλία του συγκροτήματος έγινε το 2019. Φέτος, το μελαγχολικό funk του «Everywhere» απέκτησε νέα ζωή ως soundtrack σε μια ευρέως προβεβλημένη διαφήμιση αυτοκινήτου, οδηγώντας το τραγούδι σε περισσότερα από 580 εκατομμύρια streams μόνο στο Spotify.

Photo: Wikimedia Commons

Η μπάντα της καρδιάς της

Σε συνέντευξή της στους Times το 2014, η Mακ Βι  διηγήθηκε πώς ξεπέρασε τον φόβο της για τις πτήσεις τελικά –μια σημαντική ανακάλυψη, που ήρθε όταν ο Φλίτγουντ τη συνόδευσε σε μια πτήση προς το Μάουι, μαζί με τον ντράμερ και τον πρώην σύζυγό της για μια εμφάνιση της μπλουζ μπάντας τους.

«Ένιωσα ωραία στη σκηνή, και τότε σκέφτηκα: «Πραγματικά χάνω κάτι – κάτι που είναι δικό μου, που απλά το έχω εγκαταλείψει, και δεν σέβομαι το δώρο που μου χαρίστηκε»», είπε η Μακ Βι. «Είδα ότι αν θέλω να ξαναρχίσω να παίζω, υπάρχει μόνο ένα συγκρότημα με το οποίο θέλω να παίξω, και αυτό είναι οι Fleetwood Mac».

Δείτε το βίντεο:

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024