Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επιστήμη μίλησε: Αυτός είναι ο βέλτιστος ουρητήρας για λιγότερες πιτσιλιές

Η επιστήμη μίλησε: Αυτός είναι ο βέλτιστος ουρητήρας για λιγότερες πιτσιλιές

Ειδικοί της μηχανικής ρευστών δίνουν λύση στο αιώνιο πρόβλημα.

Δεν υπάρχει άνδρας που να μην την έχει πατήσει: ξεχνάς να σημαδέψεις σωστά και, όταν κοιτάζεις κάτω, συνειδητοποιείς ότι έχεις πιτσιλιές από ούρα στο παντελόνι.

Για τους άνδρες που έχουν την τάση να λερώνουν τα πάντα με αδέσποτα σταγονίδια, αλλά και για όσους αναγκάζονται μετά να καθαρίζουν, η επιστήμη της μηχανικής ρευστών προτείνει τώρα μια λύση.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ουοτερλού στη Βρετανία υπολόγισαν το βέλτιστο σχήμα που πρέπει να έχει ο ουρητήρας για να προλαμβάνονται οι πιτσιλιές: έναν ψηλό, στενό ουρητήρα με καμπυλωμένα πλάγια τοιχώματα, κατάλληλο για χρήστες κάθε ύψους.

Δεν είναι μόνο αποτελεσματικός, είναι και όμορφος.

«Η ιδέα εμφανίστηκε ακριβώς εκεί που φαντάζεστε» δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ο Ζάο Παν, επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο Δυναμικής Ρευστών της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής.

O δεύτερος ουρητήρας από δεξιά ήταν το σχέδιο που ξεχώρισε στα πειράματα (Mia Shi, University of Waterloo)

Εργαστήριο Πιτσιλιών

Ο Παν ανήκει σε μια οικογένεια ερευνητών που έχουν κηρύξει εδώ και χρόνια πόλεμο στις πιτσιλιές ούρων: είναι πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής του Ταντ Τράσκοτ, μηχανικού που ίδρυσε το Splash Lab, ή «Εργαστήριο Πιτσιλιών» στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Το 2013, το εργαστήριο είχε προσφέρει μερικές βασικές συμβουλές, όπως το ότι η καλύτερη τακτική για τους άνδρες είναι απλά να ουρούν καθισμένοι. Σε διαφορετική περίπτωση, καλό είναι να στέκονται κοντά στη λεκάνη ή τον ουρητήρα και να κατευθύνουν τη ροή προς τα κάτω αντί οριζόντια.

Μια άλλη εξέλιξη ήρθε το 2015, όταν ένας άλλος μεταπτυχιακός φοιτητής του Τράσκοτ, ο Ράντι Χερντ, παρουσίασε ένα υλικό που μπορεί να στερεωθεί στο πίσω τοίχωμα του ουρητήρα για να αποτρέπει την εκτόξευση σταγονιδίων. Η δομή του ήταν εμπνευσμένη από ένα είδος βρύου (Syntrichia caninervis) που φύεται σε ξηρά κλίμακα και είναι άκρως αποτελεσματικό στην απορρόφηση υγρασίας.

Γωνία πρόσπτωσης

Πίσω στην περίπτωση του νέου ουρητήρα, ο δρ Παν εξηγεί πως κλειδί είναι η γωνία υπό την οποία η ροή ούρων χτυπάει την πορσελάνινη επιφάνεια.

Όταν ο χρήστης σημαδεύει προς τα κάτω και η γωνία είναι μικρή, η ροή απλώνεται ομαλά στην επιφάνεια και το πιτσίλισμα αποφεύγεται.

Η βέλτιστη γωνία υπολογίζεται από τη μελέτη στις 30 μοίρες, νούμερο που αντιστοιχεί χονδρικά στη γωνία υπό την οποία κατουράει ένας αρσενικός σκύλος όταν σηκώνει το πίσω πόδι.

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε μια ποικιλία ουρητήρων από εποξική ρητίνη, στους οποίους εκτοξεύτηκαν πίδακες χρωματιστού υγρού. Οι πιτσιλιές μαζεύτηκαν με απορροφητικό χαρτί που στη συνέχεια ζυγίστηκε για να προσδιοριστεί το βάρος των πιτσιλιών.

Το πείραμα έδειξε ότι ο ψιλόλιγνος ουρητήρας με καμπυλωτά πλαϊνά τοιχώματα είναι γενικά ο πιο καθαρός, καθώς περιορίζει το πιτσίλισμα έως 50 φορές.

Ένα άλλο σχέδιο με τριγωνικό άνοιγμα είχε σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα αποτελέσματα, απορρίφθηκε όμως από την ερευνητική ομάδα επειδή δεν λειτουργεί σε άνδρες με διαφορετικό ύψος.

Παραμένει βέβαια ασαφές αν το νέο σχέδιο θα περάσει ποτέ στην παραγωγή.

Μέχρι τότε, φροντίστε τουλάχιστον να σημαδεύετε στη συνιστώμενη γωνία.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024