Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Μια πυρκαγιά απειλεί να «κάψει» το καθεστώς Σι Τζινπίνγκ

Κίνα: Μια πυρκαγιά απειλεί να «κάψει» το καθεστώς Σι Τζινπίνγκ

Στο επίκεντρο έχει μπει και το αυταρχικό σύστημα της χώρας

Κύμα κοινωνικών αντιδράσεων προκαλεί η πολιτική zero Covid-19, που συνεχίζει να εφαρμόζει η ηγεσία της Κίνας, με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες των μεγαλύτερων πόλεων και του Πεκίνου, να μπαίνουν και πάλι σε καραντίνα, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση νέα ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού.

Όλα ξεκίνησαν από μια φωτιά, για την οποία ευθύνεται ένα ελαττωματικό καλώδιο σε διαμέρισμα στον 15ο όροφο πολυκατοικίας στη δυτική Κίνα και είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Αυτή η φωτιά έχει «εξαπλωθεί» τώρα σε ολόκληρη την Κίνα και -υπό τη μορφή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κοροναϊό- απειλεί να κάψει το καθεστώτος τον Σι Τζινπίνγκ.

Όπως αναφέρουν και οι New York Times, οι πυροσβέστες άργησαν χαρακτηριστικά να αντιδράσουν στην πυρκαγιά στην Ουρούμτσι, στην επαρχία Σιντζιάνγκ με αποτέλεσμα να σημειωθεί μια μεγάλη τραγωδία. Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι το υπερβολικό (για κάποιους αναίτιο) lockdown κατά της εξάπλωσης της Covid-19 εμπόδισε τα σωστικά συνεργεία, ενώ την ίδια στιγμή παγίδευσε τα θύματα στα διαμερίσματά τους.

Οι σχετικές διαψεύσεις των αρχών δεν έχουν πείσει, με αποτέλεσμα οι δρόμοι τόσο στη Σιντζιάνγκ όσο και σε πολλές μεγαλουπόλεις να έχουν γεμίσει με ανθρώπους που εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τα νέα αυτά μέτρα κατά του φονικού ιού.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν με κεριά και λουλούδια στα χέρια για να θρηνήσουν τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ουρούμτσι. Σε πανεπιστήμια φοιτητές προέβησαν σε ολονυκτίες, κάποιοι κρατώντας λευκά χαρτιά στα χέρια ως βουβές διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος.

Μάλιστα, στην οικονομική πρωτεύουσα Σαγκάη, κάποιοι κάτοικοι έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν την αποχώρηση από την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Σι Τζινπίνγκ, μια σπάνια και τολμηρή πρόκληση των αντανακλαστικών του αυταρχικού καθεστώτος του Πεκίνου, σύμφωνα με του NYT.

Το ξέσπασμα αυτό έχει προκαλέσει νέα πίεση στον κ. Σι μόλις έναν μήνα μετά την εξασφάλιση και τρίτης θητείας στην ηγεσία του Κόμματος, πράγμα που σφράγισε την εικόνα του ως τον πλέον κυρίαρχο ηγέτη της Κίνας εδώ και δεκαετίες. Η γενικευμένη οργή έχει προκληθεί από τη δική του στρατηγική μηδενικής ανοχής του κοροναϊού, που αποσκοπεί στην εξάλειψη των μολύνσεων μέσω lockdown, καραντίνας και μαζικών τεστ.

Η Κίνα έχει έτσι κρατήσει τον (επίσημο) αριθμό θανάτων από Covid σε χαμηλά επίπεδα, αλλά έχει φέρει και σε ακινησία πολλές κινεζικές πόλεις, έχει εμποδίσει τη ζωή και τα ταξίδια εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών και έχει οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κλείσιμο.

Διαμαρτυρόμενοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα

Σε αντίθεση με άλλες διαμαρτυρίες που είχαν συντεχνιακό ή και ταξικό υπόβαθρο, οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής για τον κοροναϊό διαπερνούν όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και επαγγελματικά στρώματα. Ούτε έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Συμμετέχουν από μετανάστες εργάτες που δεν βρίσκουν τρόφιμα ως φοιτητές σε πανεπιστήμια και επαγγελματίες που ασφυκτιούν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι μεγαλύτεροι φόβοι του Κομμουνιστικού Κόμματος εστιάζουν σε μια πιθανή συνεργασία πολλών διαφορετικών ομάδων κατά του καθεστώτος, όπως είχε συμβεί με τον ξεσηκωμό στην Πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης το 1989 που καταπνίγηκε με τεθωρακισμένα. Τέτοια συνεργασία ακόμη δεν έχει σημειωθεί.

Μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα το πρωί οι κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του κ. Σι, έχουν αποφύγει να σχολιάσουν τις έντονες διαμαρτυρίες του σαββατοκύριακου, ενώ σιωπή τηρούν και τα κομματικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, καθώς και οι ξένοι ανταποκριτές δείχνουν μια άλλη εικόνα, λίαν ανησυχητική για το καθεστώς.

Στο επίκεντρο και το αυταρχικό σύστημα της χώρας

Ενώ πολλοί διαδηλωτές περιόρισαν τις φωνές τους στη χαλάρωση των περιορισμών για τον κοροναϊό, ορισμένοι άδραξαν την ευκαιρία να διατυπώσουν ευρύτερα πολιτικά αιτήματα, συνδέοντας τη δρακόντεια εμβέλεια του «μηδενικής Covid» με το αυταρχικό σύστημα της χώρας.

Την Κυριακή, εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Τσιγκχουά, στο βορειοδυτικό Πεκίνο, όπου τους έχει απαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό να φύγουν εδώ και εβδομάδες λόγω των περιορισμών για τον Covid. «Δημοκρατία και κράτος δικαίου. Ελευθερία έκφρασης», φώναζε το πλήθος.

Σε άλλη διαδήλωση στη Σαγκάη, ακούστηκαν φωνές όπως «δεν θέλουμε ψέματα, θέλουμε σεβασμό. Δεν θέλουμε έναν ηγέτη, θέλουμε να ψηφίζουμε», σύμφωνα πάντα με τους New York Times.

Στη Γουχάν, τη φερόμενη ως πηγή της πανδημίας, το πλήθος εξαγριωμένο γκρέμισε τα εμπόδια που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους για να εφαρμόσουν τα τοπικά λόκνταουν.

Ένας δημοσιογράφος του BBC, ο Εντ Λόρενς, συνελήφθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Σε δήλωσή του, το BBC ανέφερε αργότερα ότι «κατά τη σύλληψή του, ξυλοκοπήθηκε και κλωτσήθηκε από την αστυνομία» προτού αφεθεί ελεύθερος. Δεν ήταν σαφές εάν κατηγορήθηκε για κάτι. Ο βρετανικός τηλεοπτικός οργανισμός είπε ότι οι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι είχε συλληφθεί… «για το καλό του σε περίπτωση που κολλούσε Covid από το πλήθος». «Δεν το θεωρούμε αξιόπιστη εξήγηση», ανέφερε το BBC.

σε τεντωμένο σκοινί ο Σι Τζινπίνγκ

Έτσι ο κ. Σι βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Πρέπει να αντιδράσει στο διογκούμενο κύμα διαδηλώσεων, αλλά τυχόν σκληρή κατάπνιξή του μπορεί να προξενήσει γενική δυσαρέσκεια την οποία δεν θα μπορούν να ελέγξουν οι αρχές. Την ίδια ώρα τα κρούσματα αυξάνονται, ακυρώνοντας και την πολιτική μηδενικής ανοχής.

«Η άμεση πρόκληση είναι πώς θα συνεχίσουν την πολιτική της μηδενικής ανοχής όταν υπάρχουν τόσες αντιδράσεις. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί τις επόμενες 48 με 72 ώρες», τονίζει στους NYT ο Πέι Μινσίν, καθηγητής διακυβέρνησης στο Κολέγιο Κλέρμοντ ΜακΚέννα στις ΗΠΑ.

«Μπορείς να συλλάβεις ανθρώπους και να τους φυλακίσεις, αλλά ο ιός θα παραμείνει εκεί. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, μόνο σκληρές επιλογές» για τον Σι Τζινπίνγκ, προσθέτει.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024