Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Heat me one more time: 10 tips για οικονομική ζεστασιά φέτος τον χειμώνα

Heat me one more time: 10 tips για οικονομική ζεστασιά φέτος τον χειμώνα

Μάθε τα μυστικά για οικονομική σπιτική θαλπωρή και απόλαυσε άλλη μια χρονιά γεμάτη cocooning.

«Οικονομική θέρμανση στο σπίτι, enter». Από τις αρχές του φθινοπώρου έχουμε πληκτρολογήσει αμέτρητες φορές αυτή τη φράση – και ομολογούμε ότι καμιά από αυτές δεν… «αισθανόμασταν τυχεροί». Κάθε tip που βρίσκαμε αναιρούσε το προηγούμενο. Είχαμε αρχίσει να αποδεχόμαστε ότι οι γούνες και τα παλτό μας φέτος θα κατατάσσονταν στην κατηγορία «loungewear και πιτζάμες». Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν η μετακόμιση σε κάποιο κράτος στον Ισημερινό θα μπορούσε να βγει φθηνότερα.

Μέχρι που μπήκε στη ζωή μας ο Μάκης «Εξοικονομάκης» Παπασημακόπουλος, φέρνοντας μαζί του αξιόπιστες (και αναλυτικότατες) απαντήσεις σε κάθε μας απορία, μέσα από το microsite «On στην Εξοικονόμηση» που δημιούργησε για αυτόν το σκοπό η Κωτσόβολος. Εκεί, δεν μας προτείνει απλώς τις ιδανικές λύσεις για οικονομική ζεστασιά: μας μαθαίνει ακριβώς πώς να χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας, τα μυστικά της τοποθέτησής τους και τις τεχνολογίες αιχμής που εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση. Να τι μάθαμε (μεταξύ πολλών άλλων) έπειτα από μπόλικη μελέτη.

Όσα πρέπει να ξέρεις… για να φτιάξεις κλίμα

Αν κλίνεις προς τη χρήση κλιματιστικού για φέτος τον χειμώνα… συγχαρητήρια! Τα air condition δεν παράγουν θερμότητα: αντλούν ενέργεια από τον εξωτερικό χώρο και τη μεταφέρουν μέσα, καταναλώνοντας μόνο την ενέργεια που απαιτείται για αυτή τη μεταφορά. Γι’ αυτό και αν φερθείς σωστά στο κλιματιστικό σου, θα σου το ανταποδώσει με την πιο οικονομική ζεστασιά που θα μπορούσες να έχεις. Ορίστε τι πρέπει να κάνεις.

Δώσε τόπο στα νιάτα

Η ηλικία δεν είναι απλώς ένας αριθμός όταν μιλάμε για το κλιματιστικό σου. Τα σύγχρονα μοντέλα inverter και υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+++) αλλάζουν εντελώς τους όρους της θέρμανσης, μειώνοντας την κατανάλωση έως και κατά 45% σε σχέση με τα συμβατικά κλιματιστικά παλαιότερου τύπου. Σε περίπτωση που δεν έχεις εξαργυρώσει ακόμη το voucher του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», λοιπόν, ήρθε η ώρα να το κάνεις.

Ακόμη, όμως, κι αν δεν δικαιούσαι κάποια επιδότηση, η απόσβεση της νέας σου συσκευής θα έρθει άμεσα, με τη μορφή χαμηλότερων λογαριασμών – τουλάχιστον, αν επιλέξεις τη σωστή ισχύ για τον χώρο που θέλεις να ζεστάνεις. Υπολόγισε περίπου 750 BTU ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά καλού-κακού ζήτα τη συμβουλή του εξειδικευμένου προσωπικού της Κωτσόβολος. Αρκετά χαρακτηριστικά του χώρου σου επηρεάζουν αυτό το νούμερο.

.

Μάθε τι (να) ζητάς

«Κρύο-κρύο, καιρός για ρύθμιση του air condition στους 32». Αν αυτό είναι το κεντρικό σου σύνθημα τον χειμώνα, είναι απολύτως λογικό να λαμβάνεις και αντιστοίχως ανεβασμένους λογαριασμούς ρεύματος. Μέγιστη εξοικονόμηση θα πετύχεις επιλέγοντας θερμοκρασία έως 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από την εξωτερική. Σου φαίνεται λίγο; Ρύθμισε το κλιματιστικό σου στους 20-23 βαθμούς, για να μην το ζορίζεις – και να μην ζορίζεσαι κι εσύ όταν φτάνει η ώρα να πληρώσεις.

To know us better

Δεν αρκεί να επιλέξεις την ιδανική συσκευή. Πρέπει να μάθεις και ποια είναι η ιδανική της χρήση. Ξεκίνα από τις διάφορες υπερσύγχρονες λειτουργίες που θα συναντήσεις στα καινούργια κλιματιστικά. Η λειτουργία ECO θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις έως και 25% της ενέργειας που θα κατανάλωνες, χωρίς να θυσιάσεις την άνεση. Με τη λειτουργία Follow Me το κλιματιστικό σου θα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του χώρου ακριβώς στο σημείο που κάθεσαι, ώστε να συνεννοείστε καλύτερα. Η λειτουργία ανίχνευσης κίνησης θα του επιτρέπει να καταλαβαίνει πότε… έχει μείνει μόνο του και να μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία ECO. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Διάβασε καλά το manual και θα ανακαλύψεις πολλές συμφέρουσες επιλογές.

.

Αγάπησέ το για το μυαλό του

Δεν είσαι σίγουρος αν χρειάζεσαι ένα smart κλιματιστικό; Εμείς θα σου πούμε. Ναι, το χρειάζεσαι. Η δυνατότητα ρύθμισής του από απόσταση, μέσω του κινητού σου, αρκεί από μόνη της για να μειώσεις την κατανάλωση. Σκέψου απλώς όλες εκείνες τις φορές που το ξέχασες αναμμένο ενώ ήσουν στη δουλειά. Ή πόσο πιο εύκολο θα ήταν να μείνεις πιστός στο όριο των 20-23 βαθμών, αν δεν έβρισκες παγωμένο το σπίτι σου γυρνώντας, έχοντας ενημερώσει το air condition για την επιστροφή σου τη στιγμή που ξεκινάς από τον χώρο εργασίας σου.

Κι αν δεν είσαι έτοιμος να αποχωριστείς το παλιό σου μοντέλο, παρά το χαμηλό του IQ; Έξυπνες πρίζες και άλλες smart συσκευές μπορούν να ακονίσουν το μυαλό του.

.

Πάρε χαρτί και μολύβι

Από φυσική πώς τα πας; Ψυχραιμία. Θα χρειαστεί να μάθεις μόνο μια πληροφορία για να βελτιώσεις την απόδοση του κλιματιστικού σου τον χειμώνα. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό, με αποτέλεσμα να κινείται προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίζοντας τις περσίδες του air condition προς τα κάτω, έχεις αυτομάτως ένα πιο ζεστό δωμάτιο.

Ακόμη περισσότερα tips για το κλιματιστικό σου θα βρεις εδώ.

.

Φτιάξε ωραία ατμόσφαιρα

Σίγουρα κάποιος φίλος σου σου έχει εκμυστηρευθεί ότι ξεπέρασε τους πόνους στη μέση του σχεδόν την ίδια στιγμή που πάτησε για πρώτη φορά το «on» στον αφυγραντήρα του. Αυτό που ίσως σου διαφεύγει, είναι ότι, εξισορροπώντας τα επίπεδα υγρασίας, μειώνει την αίσθηση του κρύου κατά δυο ολόκληρους βαθμούς, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία.

Και πάλι, για να πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα, δεν αρκεί να επιλέξεις μια συσκευή τελευταίας τεχνολογίας: θα πρέπει και τα χαρακτηριστικά της να ταιριάζουν στις ανάγκες του χώρου σου. Για παράδειγμα, μεγαλύτερος χώρος σημαίνει και περισσότερα λίτρα αφύγρανσης, ένα εξοχικό σε περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 15 βαθμών Κελσίου) μάλλον απαιτεί αφυγραντήρα με ζεόλιθο, ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας με σταθερή θερμοκρασία ίσως ωφεληθεί περισσότερο από έναν αφυγραντήρα με συμπιεστή, ενώ και τα επίπεδα μόνωσης του χώρου θα παίξουν τον ρόλο τους στο ιδανικό μοντέλο.

Μάθε τα πάντα για τους αφυγραντήρες εδώ.

.

Τα bonus της θέρμανσης

Ψάχνεις για κάτι που θα συμπληρώνει το… θεάρεστο έργο του κλιματιστικού σου, μετατρέποντας προσωρινά ένα δωμάτιο σε «φούρνο»; Δεν είσαι έτοιμος να επενδύσεις σε κλιματιστικό; Ή μήπως αναζητάς λύσεις για πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, όπως ο πιο άνετος ύπνος; Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, και σε πολλές ακόμη, η λύση βρίσκεται στα θερμαντικά – φτάνει να ξέρεις πώς να τα διαλέξεις, αλλά και πώς να τα χρησιμοποιήσεις.

Πόνταρε στο κάτι παραπάνω

Μπορούμε να σου εγγυηθούμε ότι αξίζει να επενδύσεις σε μια συσκευή με ελαφρώς μεγαλύτερο κόστος, αλλά σαφώς περισσότερες λειτουργίες. Τα θερμαντικά inverter είναι τρεις φορές πιο οικονομικά στην κατανάλωση ρεύματος, η λειτουργία ECO είναι πάντοτε φίλη σου, ενώ ο θερμοστάτης σε βοηθά να κρατάς τον έλεγχο της κατάστασης. Αν έχει και χρονοδιακόπτη και λειτουργία Wi-Fi για απομακρυσμένο έλεγχο, τόσο το καλύτερο.

Βάλ’ τα στη θέση τους

Ήξερες ότι οι θερμοπομποί θέλουν να… πέφτουν χαμηλά; Όσο πιο κοντά στο πάτωμα βρίσκονται, τόσο πιο αποδοτικοί είναι. Ακόμη και εκείνοι που τοποθετούνται στον τοίχο, καλό είναι να μην απέχουν περισσότερα από 15 εκατοστά από το έδαφος.

Όλα τα θερμαντικά ανεξαιρέτως δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό όταν βρίσκονται στο κέντρο του δωματίου που θερμαίνουν. Και η πρίζα έχει επίσης σημασία: συγκεκριμένα, η απόδοση αυξάνεται όταν συνδέονται απευθείας επάνω της, αντί να στριμώχνονται στο ίδιο πολύμπριζο με άλλες συσκευές.

Μάθε περισσότερα για τα θερμαντικά εδώ.

Σου έμειναν και άλλες απορίες; Είμαστε σίγουροι ότι ο «Εξοικονομάκης» τις έχει απαντήσει ήδη. Διάβασε τον πλήρη οδηγό για την ιδανική θέρμανση του σπιτιού σου στο kotsovolos.gr και υποδέξου τον χειμώνα σαν έτοιμος από καιρό.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024