Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «φωνή» του Fame θα μας θυμίζει πάντα τα 80s

Η «φωνή» του Fame θα μας θυμίζει πάντα τα 80s

Η Αϊρίν Καρά ξεκαθάριζε τραγουδώντας ότι ο στόχος είναι κοντά: «Θα ζήσω για πάντα / Θα μάθω να πετάω ψηλά / Ω, θα ζήσω για πάντα / Μωρό μου, θυμήσου το όνομά μου». Ο θάνατός της, στα 65 της, μας κάνει να θυμηθούμε ένα λατρεμένο σήριαλ που καθόρισε κάποιες γενιές.

Το Fame ήταν μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά, η παραγωγή του οποίου έγινε αρχικά μεταξύ 7 Ιανουαρίου 1982 και 18 Μαΐου 1987 από την Eilenna Productions σε συνεργασία με την Metro-Goldwyn-Mayer Television και χρηματοδοτήθηκε από τα μουσικά όργανα Yamaha, τα οποία προβάλλονται σε περίοπτη θέση στα επεισόδια.

Η σειρά βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1980, «Στον Πυρετό της Δόξας» του Άλαν Πάρκερ. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα κωμωδίας, δράματος και μουσικής, ακολουθούσε τη ζωή των μαθητών και των καθηγητών του Λυκείου Παραστατικών Τεχνών της Νέας Υόρκης, που σήμερα είναι γνωστό ως Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts. Οι περισσότερες εσωτερικές σκηνές γυρίστηκαν στο Χόλιγουντ. Σε όλες τις σεζόν, εκτός από την τρίτη, η σειρά γύρισε αρκετές εξωτερικές σκηνές στη Νέα Υόρκη.

Η δημοτικότητα της σειράς σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησε σε πολλές δισκογραφικές επιτυχίες και σε ζωντανές συναυλιακές περιοδείες του καστ, αρκετά από τα μέλη του οποίου ξαναεμφανίστηκαν για λίγο στο Bring Back… Fame, ένα ειδικό αφιέρωμα επανένωσης που έγινε για το Channel 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008.

To trailer της ταινίας του 1980

Μια λαμπρή εποχή

Η παραγωγή της σειράς έγινε από την MGM Television και προβαλλόταν κάθε  Πέμπτη βράδυ στις 8:00-9:00 στο NBC, από τις 7 Ιανουαρίου 1982. Το NBC προωθούσε το πρόγραμμα της Πέμπτης (Fame, Cheers, Taxi, αργότερα Night Court, και Hill Street Blues) ως «η καλύτερη τηλεοπτική βραδιά στην τηλεόραση!».

Παρά τις ενθουσιώδεις κριτικές των κριτικών, τα νούμερα τηλεθέασης δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακά και το NBC το ακύρωσε μετά από δύο μόνο σεζόν. Ωστόσο, κατόπιν ειδικής συμφωνίας με την LBS Communications, η MGM αναβίωσε τη σειρά για πρώτη προβολή το φθινόπωρο του 1983, όπου συνεχίστηκε για τέσσερις ακόμη σεζόν, με το τελευταίο επεισόδιο πρώτης προβολής να προβάλλεται στις ΗΠΑ στις 18 Μαΐου 1987.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Η ποπ επιτυχία

Το τραγούδι της σειράς αποτέλεσε ποπ επιτυχία για την τραγουδίστρια Αϊρίν Καρά, αφού ακούστηκε στην κινηματογραφική ταινία. Μια επαναηχογραφημένη εκδοχή του θέματος, με παρόμοια ενορχήστρωση με το κομμάτι του 1980, χρησιμοποιήθηκε στην τηλεοπτική σειρά και τραγουδήθηκε από τη συμπρωταγωνίστρια Έρικα Γκίμπελ, η οποία υποδύθηκε την Κόκο Χερμάντεζ.

Παρόλο που η Γκίμπελ εγκατέλειψε τη σειρά στα μέσα της τρίτης σεζόν, τα αρχικά φωνητικά της ακούστηκαν στη σειρά για δύο ακόμη σεζόν. Μια ανανεωμένη εκδοχή του τραγουδιού, με μια σύγχρονη, συνθετική hard-rock γεύση, παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 1985 και ερμηνεύτηκε από το νέο μέλος του καστ, Λορέτα Τσάντλερ (Dusty). Αυτή η εκδοχή έπαιξε για τις δύο τελευταίες σεζόν του Fame.

Το «I Still Believe In Me», από ένα επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Passing Grade», ήταν υποψήφιο για βραβείο Emmy για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι. Το τραγούδησαν η Έρικα Γκίμπελ και η Ντέμπι Άλεν, ενώ τη σύνθεση του συνυπέγραψε ο Γκάρι Πορτνόι, ο οποίος συνέχισε να συνυπογράφει και να τραγουδά το θέμα του Cheers.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο singles που πιστώθηκαν στους The Kids από το «Fame», το «Hi-Fidelity» και το «Starmaker», έφτασαν στην πρώτη δεκάδα του UK Singles Chart.

Photo: YouTube

Οι χαρακτήρες που έμειναν στην καρδιά μας

Τέσσερα μέλη του καστ από την αρχική ταινία εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική σειρά. Ο Λι Καρέρι ενσάρκωσε τον χαρακτήρα του Μπρούνο Μαρτέλι, μιας εσωστρεφούς μουσικής ιδιοφυΐας. Ο Τζιν Άντονι Ρέι ενσάρκωσε τον Λερόι Τζόνσον, έναν σκληρό αλήτη από τις εργατικές συνοικίες με φυσικό ταλέντο στο χορό, ο οποίος μπαίνει με θάρρος σε μια οντισιόν και κερδίζει.

Ο Άλμπερτ Χέιτζ υποδύθηκε τον δάσκαλο Μπέντζαμιν Σορόφσκι, έναν Γερμανό καθηγητή μουσικής, ο οποίος διαπληκτιζόταν συνεχώς με τον Μπρούνο Μαρτέλι για τα μουσικά στυλ. Το τελευταίο μέλος του καστ από την ταινία ήταν η Ντέμπι Άλεν, η οποία υποδύθηκε την καθηγήτρια χορού Λίντια Γκραντ. Η Άλεν εμφανίστηκε μόνο για λίγο στην ταινία, αλλά ο χαρακτήρας της επεκτάθηκε στη σειρά. Έγινε επίσης η αρχική χορογράφος της σειράς, εκτός από τη σκηνοθεσία αρκετών επεισοδίων και τη συμπαραγωγή μιας σεζόν.

Επίσης, αρκετοί χαρακτήρες μεταφέρθηκαν από την ταινία, υποδυόμενοι από διαφορετικούς ηθοποιούς. Στην Αϊριν Καρά προτάθηκε ο ρόλος της Κόκο Χερμάντεζ από τους παραγωγούς της σειράς, αλλά εκείνη αρνήθηκε ευγενικά, καθώς επιθυμούσε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της εκκολαπτόμενης καριέρας της στο τραγούδι.

Τον ρόλο έπαιξε η Έρικα Γκίμπελ. Ο ηθοποιός Π.Ρ.Πολ υποδύθηκε τον Μοντγκόμερι ΜακΝιλ στη σειρά, ενώ ο Πολ ΜακΚρέιν ενσάρκωσε τον γκέι φοιτητή στην ταινία, ο χαρακτήρας του οποίου άλλαξε για την τηλεόραση και δεν ήταν πλέον γκέι.

Photo: YouTube

Τα βραβεία

Η σειρά απέσπασε πολλά βραβεία Emmy, ενώ το 1983 και το 1984 κέρδισε τις Χρυσές Σφαίρες: Κωμωδία. Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορογράφος Ντέμπι Άλεν, η οποία είχε μικρό ρόλο στην κινηματογραφική ταινία, αλλά έπαιξε σημαντικό χαρακτήρα στην τηλεοπτική εκδοχή, κέρδισε επίσης πολλά βραβεία.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2008, το Channel 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο (παρά το γεγονός ότι το Fame είχε αρχικά προβληθεί στη Βρετανία από το BBC One) πρόβαλε ένα 90λεπτο αφιέρωμα με τίτλο Bring Back… Fame, το οποίο αναζήτησε και επανένωσε μερικά από τα αρχικά μέλη του καστ της τηλεοπτικής σειράς.

Με οικοδεσπότη τον Τζάστιν Λι Κόλινς, και προφανώς γυρισμένο το προηγούμενο καλοκαίρι, η εκπομπή ακολούθησε τον παρουσιαστή στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς εντόπιζε τους ηθοποιούς της σειράς και στη συνέχεια οργάνωσε μια επανένωση. Η εκπομπή έδειχνε τον Κόλινς να εμφανίζεται και να εκπλήσσει τα πρώην μέλη του καστ σε εστιατόρια, στούντιο ηχογράφησης, γυμναστήρια, στο αεροδρόμιο LAX και σε κινηματογράφους, πριν τους πάρει συνέντευξη και τους πείσει να συμμετάσχουν στην επανένωση.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκαν αποσπάσματα από την τηλεοπτική σειρά.

Δείτε ένα απόσπασμα από το Bring Back… Fame

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024