Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νταϊάνα: To «The Crown» φωτίζει την fashionista που αναστάτωσε τον βασιλικό ενδυματολογικό κώδικα

Νταϊάνα: To «The Crown» φωτίζει την fashionista που αναστάτωσε τον βασιλικό ενδυματολογικό κώδικα

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα έφερε στιλιστική επανάσταση με τη βοήθεια μερικών από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του κόσμου κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής ζωής που έληξε τραγικά στις 31 Αυγούστου του 1997. Τώρα η έμπνευση που χάρισε απλόχερα αναβιώνει στον 5ο κύκλο της σειράς «The Crown.

«Η Νταϊάνα έχει γίνει ένα είδωλο της μόδας με τον ίδιο τρόπο όπως η Τζάκι Κένεντι ή η Όντρεϊ Χέπμπορν – διαχρονική, κομψή και πάντα τόσο επίκαιρη» δήλωσε η Έλερι Λιν, επιμελήτρια της έκθεσης «Diana: Her Fashion Story» που είχε γίνει το 2017, στο σπίτι της στο παλάτι του Κένσινγκτον στο Λονδίνο.

Με το παρατσούκλι «ντροπαλή Νταϊάνα» πριν από τον γάμο της με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο, το 1981, η Νταϊάνα βγήκε από το καβούκι της και συνειδητοποίησε πώς τα ρούχα της μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας.

«Η πριγκίπισσα έμαθε να κάνει την γκαρνταρόμπα της να λέει ό,τι δεν μπορούσε η ίδια και συνεργάστηκε στενά με σχεδιαστές όπως η Κάθριν Γουόκερ για να επιμεληθεί την προσωπικότητά της μέσω των ρούχων» δήλωσε η Σοφί Γκούντγουιν, διευθύντρια μόδας του περιοδικού Tatler.

Photo: Flickr

Photo: Flickr

Η Νταϊάνα κατέκτησε την τέχνη του να φοράει το σωστό φόρεμα για τη σωστή περίσταση

Έτσι, προτιμούσε φωτεινά ρούχα όταν επισκεπτόταν ξενώνες, προκειμένου να φαίνεται ζεστή και προσιτή. Σε επισκέψεις στο εξωτερικό, επέλεγε ρούχα εμπνευσμένα από τα εθνικά χρώματα, όπως το λευκό φόρεμα με τις κόκκινες βούλες που φόρεσε στο ταξίδι της στην Ιαπωνία το 1986.

Επέλεγε να μη φοράει γάντια «επειδή της άρεσε να έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που συναντούσε» λέει η Λιν.

Το ντύσιμο ως επικοινωνιακό μέσο και προστασία

Οι φωτογραφίες της πριγκίπισσας να σφίγγει το χέρι με ασθενείς του AIDS το 1987 βοήθησαν να καταρριφθούν οι μύθοι γύρω από την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του αβάσιμου φόβου ότι μπορεί κανείς να κολλήσει την ασθένεια αγγίζοντας τους πάσχοντες.

Η πιο πολυφωτογραφημένη γυναίκα της εποχής, η Νταϊάνα κατανοούσε τους κανόνες του βασιλικού ντυσίματος αλλά δεν φοβόταν να τους διαστρεβλώσει.

Παραβίασε το βασιλικό πρωτόκολλο φορώντας ένα μαύρο φόρεμα, ένα χρώμα που φοριέται επίσημα από τις γυναίκες του παλατιού μόνο κατά τη διάρκεια του πένθους ενώ η γκαρνταρόμπα της περιλάμβανε ανδρόγυνο εξοπλισμό, όπως σμόκιν και παπιγιόν.

«Αυτή ήταν μια αρκετά τολμηρή, εμφάνιση για πάρτι, που δεν περίμενε κανείς από μια πριγκίπισσα» δήλωσε η Λιν.

Είπε, επίσης, ότι η Νταϊάνα ήταν η πρώτη γυναίκα της βασιλικής οικογένειας που φόρεσε παντελόνι σε βραδινή εκδήλωση.

Με Versace το 1995 / Photo: Instagram

Η τόλμη και η γοητεία της

Η Νταϊάν βοήθησε επίσης στον εκσυγχρονισμό της βασιλικής γκαρνταρόμπας, με ρούχα που έκαναν εντύπωση για πάντα. Το βελούδινο βραδινό φόρεμα του Victor Edelstein που φόρεσε για ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο το 1985 είναι ένα από τα πιο διάσημα outfit.

Με αυτό το φόρεμα η πριγκίπισσα χόρεψε με τον Αμερικανό ηθοποιό Τζον Τραβόλτα, με την επιτυχία «You Should Be Dancing» από την ταινία «Saturday Night Fever» στην οποία πρωταγωνιστούσε.

Με το παρατσούκλι «το φόρεμα του Τραβόλτα», έχει ακόμη και τη δική του σελίδα στη Wikipedia και πωλήθηκε για 240.000 λίρες Αγγλίας (318.000 δολάρια, 268.000 ευρώ) σε δημοπρασία το 2013.

Photo: Flickr

Αλλαγή στυλ μετά το διαζύγιο

Μετά το διαζύγιό της με τον Κάρολο το 1996, η Νταϊάνα άλλαξε και πάλι το στυλ της, εγκαταλείποντας τους Βρετανούς σχεδιαστές στους οποίους είχε βασιστεί για χάρη διεθνών οίκων μόδας όπως ο Dior, ο Lacroix ή η Chanel.

Η Νταϊάνα εγκατέλειψε τα βολάν, τον ταφτά και τα γιγαντιαία φορέματα χορού και υιοθέτησε πιο τολμηρά ρούχα, όπως το εφαρμοστό στη σιλουέτα γαλάζιο φόρεμα του Jacques Azagury που έφτανε όσο πιο ψηλά από το γόνατο θεωρούσε ο σχεδιαστής ότι μπορούσε να πάει εκείνη την εποχή με μια πριγκίπισσα.

«Για πολλά χρόνια, η πριγκίπισσα της Ουαλίας ήταν η μοναδική εμμονή του κόσμου με τη μόδα και η πρόδρομος της σύγχρονης γοητείας όπως την ξέρουμε. Έπρεπε να τα φτιάξει όλα μόνη της» έγραψε η Σάρα Μόουερ στην εφημερίδα Daily Mail.

Η εμφάνιση της Νταϊάνα αντιγράφηκε ευρέως και εξακολουθεί να εμπνέει πασαρέλες και σχεδιαστές μέχρι σήμερα.

Ο διαδικτυακός ιστότοπος ένδυσης ASOS λάνσαρε τον Οκτώβριο του 2016 μια συλλογή εμπνευσμένη από την Diana, παίζοντας με το off-duty look της.

Το στυλ της έχει ηχηρή παρουσία ακόμη και στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης –κυρίως σε αυτήν.

Ένας λογαριασμός στο Instagram με την ονομασία Lady Diana Forever, ο οποίος έχει πάνω από 150.000 followers, δημοσιεύει καθημερινά μια φωτογραφία της με διάφορα ρούχα, φέρνοντάς την σε μια νέα γενιά.

Με την Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι ως πριγκίπισσα Νταϊάνα στον 5ο και πολυσυζητημένο κύκλο του The Crown το ανυπέρβλητο στυλ της εμπνέει εκ νέου.

Ρίξτε μια ματιά στο στυλ της Νταϊάνα μέσα από το The Crown 

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024