Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το αίνιγμα της Γκισλέιν Μάξγουελ: Γιατί τάιζε το «τέρας»;

Το αίνιγμα της Γκισλέιν Μάξγουελ: Γιατί τάιζε το «τέρας»;

Το βιβλίο «Hunting Ghislaine» του δημοσιογράφου Τζον Σουίνι παρακολουθεί τη διαβόητη κοσμική προσωπικότητα από την προνομιούχα παιδική ηλικία μέχρι τη δίκη. Αυτή είναι μια καθηλωτική ιστορία - αν και η Γκισλέιν Μάξγουελ παραμένει ένα αίνιγμα που δεν μπορεί να προσεγγιστεί.

Το κυνήγι της Μάξγουελ ακούγεται κάπως αναχρονιστικό, δεδομένου ότι ξέρουμε ακριβώς πού βρίσκεται η γυναίκα: εκτίει 20 χρόνια, για εμπορία παιδιών για σεξουαλική επαφή, σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ στο Tallahassee της Φλόριντα. Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από το ομώνυμο podcast που είχε λάβει μεγάλη αποδοχή και το οποίο παρήγαγε ο πρώην δημοσιογράφος στον Observer, Τζον Σουίνι.

Υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε για αυτήν;

Η έρευνα από εκείνη την προσπάθεια του Σουίνι τροφοδοτεί μεγάλο μέρος αυτού του βιβλίου. Το ερώτημα είναι, όμως, υπάρχει κάτι για την άθλια συμπεριφορά της Μάξγουελ που δεν γνωρίζουμε ήδη; Εξάλλου, η δίκη της καλύφθηκε στενά από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει γίνει αντικείμενο αρκετών podcasts, πολλών ντοκιμαντέρ, έχει μπει στο Netflix, είχε εξέχουσα θέση στην υπόθεση Virginia Giuffre κατά του πρίγκιπα Άντριου (η οποία διευθετήθηκε εξωδικαστικά έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων), και υπάρχουν έξι βιβλία, χωρίς να περιλαμβάνεται αυτό, αφιερωμένα στο πρόσωπό της.

Photo: YouTube

Αυτό που έχουν όλα κοινό είναι πολλές αφηγήσεις από δεύτερο ή τρίτο χέρι και ψυχολογικές εικασίες, αλλά μια τρισδιάστατη εκδοχή της Μάξγουελ παραμένει αινιγματικά απρόσιτη. Το κυνήγι της Γκισλέιν δεν σπάει ακριβώς αυτό το καλούπι, αλλά χάρη στην γεμάτη δύναμη πρόζα του συγγραφέα, είναι πιο συναρπαστικό από τα περισσότερα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ενότητες: Η ανατροφή της Μάξγουελ ως το αγαπημένο αλλά τραυματισμένο παιδί του εκδότη και απατεώνα Ρόμπερτ Μάξγουελ, η μετακόμισή της στις ΗΠΑ και η μοιραία σχέση της με τον Τζέφρι Έπσταϊν και, τέλος, μια εκτενής αναφορά στη δίκη της.

Ο πατέρας-«τέρας»

Το τελευταίο μέρος είναι το πιο δυνατό, επειδή ο συγγραφέας είναι σε θέση να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να τοποθετεί τον εαυτό του στη δράση, να προβάλλει τα επιχειρήματα και να κάνει καυστικές, ηθικά τεκμηριωμένες εκτιμήσεις χαρακτήρων. Παρακολουθεί επίσης προσεκτικά τη Μάξγουελ, τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στα στοιχεία και την εξαιρετικά ατυχή υπεράσπισή της, την οποία οργάνωσαν οι πανάκριβοι δικηγόροι της.

Η θέση του είναι ότι ο πατέρας της Μάξγουελ ήταν ένα «τέρας» (χρησιμοποιεί επανειλημμένα τη λέξη για να τεκμηριώσει την υπόθεσή του), το ίδιο και ο Έπσταϊν, και στην επιθυμία της να ικανοποιήσει αυτούς τους δύο απαιτητικούς άνδρες, έχασε από τα μάτια της όλες τις άλλες σημαντικές εκτιμήσεις – και όχι μόνο την ευημερία των νεαρών γυναικών που παρέσυρε στη διεφθαρμένη παρέα του δεύτερου «τέρατος» της ζωής της.

Photo: YouTube

Πόσο κατεστραμμένη ήταν;

Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια απολύτως λογική πρόταση, η οποία μπορεί κάλλιστα να είναι αληθινή, αλλά καθώς η ίδια η Μάξγουελ δεν έχει μιλήσει ποτέ πραγματικά για όλα αυτά -επέλεξε να μην καταθέσει στη δίκη της- είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο κατεστραμμένη ήταν πριν αρχίσει να βλάπτει τους ανυποψίαστους γύρω της με τις πράξεις της.

Ως γενικός κανόνας, πάντως, ο βαθμός στον οποίο η δημοσιογράφος και απόγονος του Ρώσου συγγραφέα, Άννα Πάστερνακ, εμφανίζεται ως μάρτυρας της περιόδου της Μάξγουελ στην Οξφόρδη σε οποιοδήποτε βιβλίο ή ντοκιμαντέρ δείχνει πόσο απρόσιτη παραμένει η νεαρή Μάξγουελ. Η Πάστερνακ είναι πέντε χρόνια νεότερη, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να τη γνωρίζει πολύ καλά. Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται διεισδυτική διορατικότητα για να δει κανείς ότι η Μάξγουελ ήταν μια γυναίκα με δικαιώματα, της οποίας οι κοινωνικές διασυνδέσεις και τα ταλέντα ήταν ώριμα για εκμετάλλευση από τον Έπσταϊν.

Ο Σουίνι, ο συγγραφέας, θέτει το ερώτημα αν αυτή έχει αφεθεί να κουβαλάει το άλυτο κουβάρι για αυτούς τους δύο άνδρες που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αυτοκτόνησαν (η ίδια η Μάξγουελ δεν πίστεψε ποτέ ότι ο θάνατος του πατέρα της ήταν αυτοκτονία). Όπως γράφει: «Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων του Έπσταϊν στο Παλμ Μπιτς δεν συνάντησε ποτέ την Γκισλέιν, δεν άκουσε ποτέ το όνομά της».

Photo: YouTube

Υπενθύμιση σπαρακτικών μαρτυριών

Πολλά, βέβαια, θύματα και συνάντησαν και άκουσαν το όνομά της και ο Σουίνι μας υπενθυμίζει τις σπαρακτικές μαρτυρίες για τον ρόλο της στο να παρασύρει νεαρά κορίτσια, ορισμένα με σοκαριστικό ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης, στο διεφθαρμένο πεδίο δράσης του Έπσταϊν. Αλλά στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι δεν λείπουν οι άνδρες που έχουν διαπράξει την πιο αποτρόπαια κακοποίηση νεαρών κοριτσιών, οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθεροι ή έχουν διωχθεί και έχουν εκτίσει πολύ λιγότερο χρόνο από 20 χρόνια. Και αυτό ισχύει παγκοσμίως.

Στην Αγγλία για παράδειγμα, οι τρομακτικοί κακοποιοί του Ρόδεραμ μπορεί να βγουν από τη φυλακή πριν από την Μάξγουελ, αλλά ποιος θέλει να εξετάσει προσεκτικά το υπόβαθρο από το οποίο προήλθαν; Δεν είναι λαμπερές προσωπικότητες, όπως ήταν η Μάξγουελ, δεν εμπλέκονται δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες ή σούπερ σταρ πολιτικοί. Το να δαιμονοποιήσει κανείς την Μάξγουελ μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να επιτρέψει σε εξίσου επικίνδυνους παραβάτες να ξεγλιστρήσουν στη σκιά.

Ο Σουίνι καταλήγει: «Η Γκισλέιν ήταν ταυτόχρονα το θύμα των τεράτων για όσους είχαν εξουσία, χρήματα και διασυνδέσεις αλλά και ένα τέρας από μόνη της».

Αυτή είναι μάλλον μια δίκαιη εκτίμηση, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά μεγαλύτερα τέρατα που δρουν εκεί έξω. Ποιος τα κυνηγάει;

*Το Hunting Ghislaine του John Sweeney κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hodder & Stoughton και δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ακόμα.

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024