Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ρώσοι χάκερ» εκβιάζουν την Αυστραλία με δεδομένα εκατομμυρίων ασφαλισμένων

«Ρώσοι χάκερ» εκβιάζουν την Αυστραλία με δεδομένα εκατομμυρίων ασφαλισμένων

Η επίθεση στην ασφαλιστική εταιρεία Medibank έχει συνταράξει τη χώρα.

Σε χάκερ που δρουν από ρωσικό έδαφος αποδίδει η Αυστραλία την κυβερνοεπίθεση σε ασφαλιστικό οργανισμό και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, όπως ιστορικά αμβλώσεων, κατάχρησης αλκοόλ και ψυχικών παθήσεων.

Η επίθεση στην ασφαλιστική εταιρεία Medibank έχει συνταράξει τη χώρα, καθώς οι χάκερ απαιτούν λίτρα δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για να μην δημοσιοποιήσουν τα δεδομένα 9,7 εκατομμυρίων νυν και πρώην ασφαλισμένων.

Διαβάστε επίσης: Νέο μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων σε Ουκρανία και Πολωνία  – Τη Ρωσία δείχνει η Microsoft

Ο επίτροπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας Ρις Κέρσο απέδωσε την επίθεση σε «κυβερνοεγκληματίες» με έδρα τη Ρωσία. «Πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι για τις διαρροές βρίσκονται στη Ρωσία» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Δήλωσε πως οι υπεύθυνοι ανήκουν σε γνωστή σπείρα κυβερνοεκβιαστών και έχουν ταυτοποιηθεί, δεν έδωσε όμως άλλες λεπτομέρειες.

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν μια ομάδα κυβερνοεγκληματιών […] που πιθανώς ευθύνονται για προηγούμενες σημαντικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο» είπε.

Μέχρι στιγμής η Medibank δεν έχει δεχθεί να καταβάλει λύτρα στους χάκερ (Reuters)

Οι χάκερ  δημοσίευσαν την Τετάρτη ένα πρώτο δείγμα των προσωπικών δεδομένων  και την Πέμπτη ανάρτησαν σε φόρουμ του Dark Web έναν δεύτερο κατάλογο.

Τα πρώτα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν φαίνεται ότι είχαν επιλεγεί για να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα, καθώς αφορούσαν ανθρώπους που είχαν λάβει θεραπεία για εξάρτηση από ναρκωτικά ή για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, αλλά και ασφαλισμένες που είχαν υποβληθεί σε άμβλωση.

Στους καταλόγους περιλαμβάνονται ακόμα άλλα προσωπικά στοιχεία, όπως ονόματα, αριθμοί διαβατηρίων, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις και ευαίσθητες ιατρικές πληροφορίες εκατοντάδων ανθρώπων.

Οι χάκερ ζήτησαν την Πέμπτη λύτρα 10 εκατ. δολαρίων, ένα δολάριο για έναν πελάτη. Μέχρι στιγμής η Medibank έχει αρνηθεί να καταβάλει το ποσό.

Ο Κέρσο δήλωσε ότι η αυστραλιανή αστυνομία θα ζητήσει τη βοήθεια των ρωσικών αρχών.

Αναλυτές κυβερνοασφάλειας άφησαν να εννοηθεί ότι αυτή η επίθεση έχει κάποια χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη ρωσική ομάδα χάκερς RΕvil, η οποία είχε παλαιότερα επιτεθεί στην μεγάλη βραζιλιανή εταιρεία κρέατος JBS αλλά και στην σταρ της ποπ Lady Gaga.

Οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εξάρθρωσαν την οργάνωση στις αρχές του έτους, αφότου απέσπασε λύτρα 11 εκατ. δολαρίων  από την JBS Foods.

Ο Κέρσο σημείωσε ότι η αυστραλιανή αστυνομία λαμβάνει «μυστικά μέτρα» προκειμένου να λογοδοτήσουν οι κυβερνοεγκληματίες .

«Γνωρίζουμε ποιοι είστε» είπε.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024