Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ρήτορας Ανδοκίδης – Ο περιπετειώδης βίος του

Ο ρήτορας Ανδοκίδης – Ο περιπετειώδης βίος του

Οι λόγοι του Ανδοκίδη χαρακτηρίζονται από απλότητα, φυσικότητα, αφηγηματική ζωντάνια και αβίαστη ροή

Σε αντίθεση με τον Αντιφώντα τον Ραμνούσιο, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, έγραφε κατ’ αρχήν για λογαριασμό άλλων, ο αθηναίος ρήτορας Ανδοκίδης μιλούσε για λογαριασμό του.

Γόνος παλαιάς αριστοκρατικής οικογένειας της πόλης, ο Ανδοκίδης έγινε σε νεαρή ηλικία μέλος της πολιτικής λέσχης του Ευφίλητου, ενώ συμμετείχε σε κινήματα που διαπνέονταν από ολιγαρχικές αντιλήψεις και ένα αντιθρησκευτικό, ριζοσπαστικό πνεύμα.

Ο ακρωτηριασμός των Ερμών (λίθινων στηλών που έφεραν προτομές του θεού Ερμή και κοσμούσαν εισόδους οικιών και δρόμους), το λεγόμενο σκάνδαλο ή ασέβεια των Ερμοκοπιδών, και η προσβολή των Ελευσινίων Μυστηρίων οδήγησαν το 415 π.Χ. τον Ανδοκίδη στη φυλακή με την κατηγορία της συμμετοχής στις βέβηλες αυτές πράξεις. Εκείνος κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει ασυλία αποκαλύπτοντας προηγουμένως τα ονόματα των συνενόχων του, κίνηση που επέφερε αναπόφευκτα τον κοινωνικό στιγματισμό του.

Η ατίμωση του ονόματός του εξανάγκασε τον Ανδοκίδη να αποσυρθεί επί μακρόν στην εξορία. Η προσπάθειά του να επιστρέψει στην Αθήνα, εκφωνώντας στην εκκλησία του δήμου τον παλαιότερο από τους σωζόμενους λόγους του, τη δημηγορία του Περί της εαυτού καθόδου, απέβη άκαρπη.

Ο επαναπατρισμός του επιτεύχθηκε τελικά το 403 π.Χ., μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη χορήγηση γενικής αμνηστίας. Όμως, οι αντίπαλοί του δεν τον είχαν συγχωρέσει, κι έτσι το 399 π.Χ. κατηγορήθηκε εκ νέου για ασέβεια. Ο Ανδοκίδης απολογήθηκε επιτυχώς αυτήν τη φορά, με το λόγο του Περί των μυστηρίων, γεγονός που κατέστησε δυνατή τη μερική έστω αποκατάσταση της τρωθείσης υπολήψεώς του, όπως φανερώνει και η μεταγενέστερη συμμετοχή του σε μια αθηναϊκή πρεσβεία που είχε αποσταλεί στη Σπάρτη, το 393/392 π.Χ.

Ωστόσο, ο απολογισμός των σχετικών ενεργειών του και οι εισηγήσεις του προς την εκκλησία του δήμου, που περιελήφθησαν στο λόγο του Περί της προς Λακεδαιμονίους ειρήνης, απορρίφθηκαν από τους συμπατριώτες του. Μάλιστα, ο Ανδοκίδης υποχρεώθηκε να αυτοεξοριστεί και πάλι, προκειμένου να αποφύγει την εκτέλεση, καθώς οι οργισμένοι Αθηναίοι καταδίκασαν σε θάνατο τα μέλη της διπλωματικής αποστολής τους στη Σπάρτη.

Ομόφωνα νόθος θεωρείται ένας τέταρτος λόγος που αποδόθηκε στον Ανδοκίδη, ο Κατά Αλκιβιάδου, ο οποίος αποσκοπούσε στον εξοστρακισμό του τελευταίου.

Σε ό,τι αφορά το ύφος τους, οι λόγοι του Ανδοκίδη χαρακτηρίζονται από απλότητα, φυσικότητα, αφηγηματική ζωντάνια και αβίαστη ροή – είναι εμφανής η απουσία τεχνικής αρτιότητας και ρητορικών αρετών.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024