Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεσπά Αλβανίδα ακαδημαϊκός στη Βρετανία: «Είμαστε απλώς θύματα ενός αποτυχημένου σχεδίου»

Ξεσπά Αλβανίδα ακαδημαϊκός στη Βρετανία: «Είμαστε απλώς θύματα ενός αποτυχημένου σχεδίου»

Οι Αλβανοί ακαδημαϊκοί δεν διστάζουν να εκφράσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τη δική τους άποψη για τις κατάπτυστες δηλώσεις από βρετανό πολιτικό.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το σχόλιο βρετανού πολιτικού σχετικά με τους αλβανούς μετανάστες στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι αλβανοί μετανάστες καταφτάνουν στη χώρα μόνο για να μπουν σε συμμορίες.

Η δήλωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη από τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι συμμετέχουν ενεργά σε «διακρίσεις» κατά Αλβανών κάνοντας λόγο για την «στοχοποίηση» τους.

Οι Αλβανοί ακαδημαϊκοί δεν διστάζουν να εκφράσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τη δική τους άποψη για τις κατάπτυστες αυτές δηλώσεις.

«Εμείς οι Αλβανοί είμαστε απλώς οι τελευταίοι αποδιοπομπαίοι τράγοι ενός αποτυχημένου ιδεολογικού σχεδίου της Βρετανίας», γράφει η  Αλβανίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός Lea Ypi στον Guardian.

«Η μετανάστευση υπήρξε ευλογία και κατάρα για την Αλβανία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» γράφει η συγγραφέας. «Ήταν ευλογία γιατί χωρίς εμβάσματα από Αλβανούς μετανάστες, οι οικογένειές τους θα αγωνίζονταν με τον καταστροφικό αντίκτυπο των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων «θεραπείας σοκ» που υποσχέθηκαν να μετατρέψουν ένα αποτυχημένο απομονωμένο κομμουνιστικό κράτος σε έναν ακμάζοντα καπιταλιστικό παράδεισο».

«Ήταν κατάρα γιατί, αντίθετα με ό,τι θα ήθελε να πιστεύεις η προπαγάνδα των Τόρις, κανείς δεν απολαμβάνει να εγκαταλείπει τη χώρα του μόνο και μόνο για να ενοχλήσει άλλους ανθρώπους. Ακόμη και αν παραμερίσουμε τους κινδύνους των μη εξουσιοδοτημένων διελεύσεων, ακόμη και όταν υπάρχουν νόμιμες οδοί, η μετανάστευση διαλύει οικογένειες και το brain drain είναι μια ανοιχτή πληγή».

Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός

«Οι Αλβανοί έχουν γίνει τα τελευταία θύματα ενός ιδεολογικού σχεδίου που εκθέτει τις μειονότητες σε αρνητικά στερεότυπα, ξενοφοβία και ρατσισμό, και όλα αυτά για χάρη της απόκρυψης των δικών του πολιτικών αποτυχιών. Δυστυχώς συνεχίζουν να θεωρούν το ΗΒ ως μοντέλο σταθερότητας, φιλελεύθερης ολοκλήρωσης και χρηστής διακυβέρνησης. Γνωρίζουν φυσικά τις πρόσφατες αναταράξεις: ήταν μέσω των αλβανικών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που ανακάλυψα το μιμίδιο που απεικονίζει τον Ρίσι Σούνακ ως πρωθυπουργό του μήνα. Αλλά το αντιμετωπίζουν ως μια μεμονωμένη παραδοξότητα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί, αν και οι Αλβανοί δικαίως προσβλήθηκαν που αποκαλούνταν εισβολείς, κανένας από αυτούς δεν επεσήμανε το παράδοξο να αντιμετωπίζεται ο αλβανικός λαός ως εχθρός αφενός, ενώ από την άλλη ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να συνεργαστούν ως φίλοι».

«Σε απάντηση, οι αλβανικές αρχές πρότειναν ότι το κράτος είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίλυση της μεταναστευτικής «κρίσης». Στην πραγματικότητα, συνεργάζονταν όλο αυτό το διάστημα, όπως παραδέχτηκε και η ίδια η Μπρέιβερμαν. Είμαι δύσπιστη σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας της συνεργασίας με μια κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει την ίδια την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προσπαθεί να επιλύσει» αναφέρει η συγγραφέας.

«Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι η ηθική παρά η αποτελεσματικότητα. Οι παρατηρήσεις της Μπρέιβερμαν ήταν άσκοπες, προσβλητικές και επιβλαβείς για τις δεκάδες χιλιάδες Αλβανούς που συνεισφέρουν στην υιοθετημένη χώρα τους ενώ κουβαλούσαν το τραύμα της εγκατάλειψης της πατρίδας τους. Ως πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να της ζητήσουμε να παραιτηθεί. Ως Αλβανοί πολίτες, θα πρέπει να ζητήσουμε από τις αλβανικές αρχές να αρνηθούν τη συνεργασία χωρίς συγγνώμη».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024