Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκύρος: Αγώνας δρόμου για διασωθεί το μοναδικό σκυριανό αλογάκι

Σκύρος: Αγώνας δρόμου για διασωθεί το μοναδικό σκυριανό αλογάκι

O πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης & Ανακύκλωσης μη Επικίνδυνων Στερεών Αποβλήτων VKC AE, Βασίλης Καρατσώλης και ο ιπποτρόφος, Μανώλης Τραχανάς μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την δράση που γίνεται προκειμένου να διασωθεί τα σκυριανά αλογάκια, που είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Μία πολύ μεγάλη προσπάθεια γίνεται στη Σκύρο προκειμένου να διασωθεί ένα σπάνιο είδος, το σκυριανό αλογάκι.

Το αλογάκι της Σκύρου είναι μια ιδιαίτερα μικρόσωμη φυλή, θεωρείται μια από τις μικρότερες φυλές του κόσμου. Για αυτόν το λόγο, διεθνώς, κατατάσσεται στα πόνι αν και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, εκτός του ύψους, είναι κοινά με εκείνα των αλόγων.

Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ανάδειξη και διάσωση του είδους, με σκοπό να γίνεται η αναπαραγωγή των ζώων μόνο από τέτοιο είδος και να μην εξαφανισθεί.

Αρχικά ο ιπποτρόφος Μανώλης Τραχανάς, μίλησε για το σπάνιο αυτό είδος και για την εκστρατεία που πρέπει να στηθεί, προκειμένου να μην εξαφανισθούν τα σκυριανά αλογάκια.

«Στη Σκύρο υπάρχουν 180 σκυριανά αλογάκια, είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές στον κόσμο. Δυστυχώς, στη δεκαετία του ’80, που έχασε τη χρησιμότητά του, το αλογάκι μπήκε στο περιθώριο, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι, να μην ασχολούνται τόσο πολύ με το άλογο, και να μην υπάρχει και οικονομική βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά καιρούς, υπάρχει βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και ένα πρόγραμμα που τρέχει ακόμα και σήμερα, και το οποίο σταματάει φέτος. Δεν ξέρουμε εάν θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα», είπε ο κ. Τραχανάς.

Το πρόγραμμα προβλέπει τα σκυριανά αλογάκια να ζευγαρώνουν μεταξύ τους, προκειμένου να μην χαθεί το είδος.

«Το πρόγραμμα βοηθάει με ένα ποσό, ένα συγκεκριμένο αριθμό αλόγων, και εμείς που πρέπει να αναπαράγουμε τα άλογα. Δεν είναι εύκολο γιατί ούτε τα χρήματα που δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αρκετά, και έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ελεγχόμενη αναπαραγωγή που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα να σταματάει η αναπαραγωγή. Με το άλογο αυτό, αλώνιζαν τη φάβα, το σιτάρι, το κριθάρι, έκανε δηλαδή δουλειές στο αλώνισμα. Είναι άλογο εργασίας και υπήρχαν χιλιάδες πριν από 50 χρόνια. Είναι ελληνική αυτόχθονη φυλή, μία από τις 7 αυτόχθονες φυλές της Ελλάδος», πρόσθεσε.

«Το κτήμα είναι επισκέψιμο, ο χώρος δημιουργήθηκε για να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται και να γνωρίζει  το άλογο από κοντά, και να μπορούν οι μικροί μας φίλοι, μέχρι 40 κιλά, γιατί τα αλογάκια μας είναι μέχρι 1.15 στο ύψος. Δεν είναι πόνι, είναι ένα μικρό άλογο, είναι σαν να βλέπεις ένα αραβικό άλογο σε μικρογραφία. Όλες η αναλογίες που έχει είναι σαν ενός μεγάλου αλόγου. Αυστηρά κάποιος πρέπει να είναι μέχρι 40 κιλά», συνέχισε ο κ. Τραχανάς, έχοντας δίπλα του ένα από αυτά τα σπάνιας ομορφιάς αλογάκια.

Η σημαντική πρωτοβουλία της VKC AE

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης & Ανακύκλωσης μη Επικίνδυνων Στερεών Αποβλήτων VKC AE, Βασίλης Καρατσώλης, αναφέρθηκε στην εν λόγω πρωτοβουλία και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους υπήρξε από την πλευρά του, αυτή η μέριμνα και ευαισθητοποίηση για το θέμα.

«Ουσιαστικά, τελείως τυχαία, σε μία εκδήλωση που έγινε στην Χαλκίδα, έτυχε να βρίσκεται εκεί η τοπική πολιτευτής, Σοφία Νικολάου, και μία δημοσιογράφος, η Έφη Ντίνη, μου ανέφεραν για τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Σκύρου, όσον αφορά στο σκυριανό αλογάκι. Και με δεδομένο την ευαισθητοποίηση όλου του κόσμου με το τραγικό γεγονός με το γαϊδουράκι στην Πίνδο, μας ζήτησε εάν μπορούμε, με βάση την δραστηριότητα των εταιρειών μου, οι οποίες ασχολούνται με την ανακύκλωση, άρα ευρύτερο στην προστασία του περιβάλλοντος – γιατί προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο να το προστατεύουμε από τα σκουπίδια και να κάνουμε ανακύκλωση, είναι ότι προστατεύουμε και χλωρίδα και πανίδα -, να σώσουμε και κάποια είδη», τόνισε ο κ. Καρατσώλης.

«Αυτό μας ευαισθητοποίησε. Επισκέφθηκα το νησί, και ήταν για πρώτη φορά, βρήκα τη φάρμα του κ. Τραχανά για την οποία μου είχαν μιλήσει, βρήκα και τον δήμαρχο, τον κ. Νίκο Μαυρίκο, ο οποίος και αυτός ήταν αρωγός της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε. Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο “αγκάλιασε” το γεγονός και υπό την αιγίδα του έγινε η εκδήλωση

«Πράγματι αναλάβαμε 100% την φροντίδα της φάρμας του κ. Τραχανά. Τα πρώτα τροφεία θα φτάσουν σε 15 ημέρες. Οι πρώτοι 30 τόνοι θα φτάσουν στον χώρο. Είναι ξεκάθαρα βιοποριστικό το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Καρατσώλης γι’ αυτή την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία του ίδιου και των εταιρειών του.

«Τα αλογάκια τρώνε και χορτάρι και καρπό, κυρίως σανό, βρόμη και χορτάρι. Το κάθε άλογο χρειάζεται κάπου 800-1000 ευρώ ετησίως για την συντήρησή τους. Έχουμε 65 άλογα στο κτήμα, ενώ στο νησί υπάρχουν συνολικά 180», διευκρίνισε κλείνοντας ο κ. Τραχανάς, σχετικά με την σπανιότητα του είδους.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024