Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ανακαλύφθηκε «υπεργονίδιο» που παράγει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων

Κοροναϊός: Ανακαλύφθηκε «υπεργονίδιο» που παράγει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων

Όσοι έχουν το «υπεργονίδιο», μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη προστασία έναντι του κοροναϊού μετά από τον εμβολιασμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ένα γονίδιο που προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση  «μπλοκάροντας» τον κοροναϊό ανακάλυψαν οι επιστήμονες, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι που φέρουν μια εκδοχή ενός γονιδίου HLA, γνωστή ως HLA-DQB1*06, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το φέρουν.

Το συγκεκριμένο γονίδιο δεν είναι σπάνιο. Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο Independent, περίπου το 30-40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύεται ότι φέρει το γονίδιο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αυξημένη ανοσολογική απόκριση προκαλείται από όλα τα καθιερωμένα εμβόλια: Pfizer – BioNTech, Oxford – AstraZeneca και πιστεύει ότι θα μπορούσε να τα βελτιώσει περαιτέρω, ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων.

«Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την υγεία των ανθρώπων. Έχουμε δει μεγάλη διακύμανση στο πόσο γρήγορα οι άνθρωποι βγαίνουν θετικοί στην Covid-19 μετά τον εμβολιασμό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα να συμβεί αυτό με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο δρ Αλεξάντερ Μέντζερ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Τι έδειξε η έρευνα για το υπεργονίδιο

Η ομάδα ανέλυσε δείγματα DNA από 1.190 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές στις κλινικές δοκιμές εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και από 1.677 ενήλικες που είχαν εγγραφεί στο ερευνητικό πρόγραμμα Com-COV.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δείγματα από παιδιά που είχαν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο AstraZeneca.

Βρήκαν ότι όσοι έφεραν το υπεργονίδιο κατέγραψαν η κατά του Covid-19 στις 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Τα άτομα με το γονίδιο είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρωτοποριακή λοίμωξη – όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται από τον κοροναϊό παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Covid, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, τυχόν υποκείμενων νοσημάτων, αλλά και της έκθεση στον κοροναϊό, για παράδειγμα μέσω της εργασίας τους. Λένε όμως ότι η γενετική εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

«Από αυτή τη μελέτη έχουμε στοιχεία ότι η γενετική μας σύνθεση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να διαφέρουμε μεταξύ μας ως προς την ανοσολογική μας απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19», σημείωσε ο καθηγητής JulianKnight.

«Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για την καλύτερη κατανόηση της κλινικής σημασίας αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης», πρόσθεσε. «Και γενικότερα για το τι μπορεί να μας πει ο προσδιορισμός αυτής της παραλλαγής γονιδίου σχετικά με το πώς δημιουργούνται αποτελεσματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και για να βρούμε τρόπους ώστε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια για όλους».

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024