Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσοχή στην ψυχική υγεία των παιδιών!

Προσοχή στην ψυχική υγεία των παιδιών!

Αμερικανοί ψυχολόγοι ζητούν για πρώτη φορά τον μαζικό έλεγχο των παιδιών ηλικίας 8 έως 18 ετών για αγχώδη διαταραχή.

Με άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη 11 Οκτωβρίου στον διαδικτυακό τόπο του περίβλεπτου ιατρικού περιοδικού «JAMA» (Journal of the American Medical Association), πάνελ αμερικανών ειδημόνων συνέστησε για πρώτη φορά τον μαζικό έλεγχο των παιδιών ηλικίας 8 έως 18 ετών για αγχώδη διαταραχή. Για την ακρίβεια, η Ομάδα Δράσης των Aμερικανικών Υπηρεσιών Πρόληψης (U.S. Preventive Services Task Force) διευκρίνισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, απουσία συμπτωμάτων, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι νεαροί ασθενείς με αγχώδη διαταραχή.

Οι παραπάνω συστάσεις έρχονται μετά από ευρήματα της αμερικανικής Εθνικής Επισκόπησης Υγείας Παίδων (National Survey of Children’s Health) για την περίοδο 2018-2019, σύμφωνα με τα οποία 7,8% των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών εμφάνιζαν αγχώδη διαταραχή. Η δε ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης υποστηρίζεται από το γεγονός ότι αφενός υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές παρεμβάσεις (φαρμακευτικές και συμπεριφορικές) οι οποίες αντιμετωπίζουν την αγχώδη διαταραχή σε νεαρές ηλικίες και αφετέρου από ευρήματα μελετών που δείχνουν ότι η αδιάγνωστη και ως εκ τούτου μη αντιμετωπισμένη αγχώδης διαταραχή αυξάνει τον κίνδυνο χρήσης ουσιών και αυτοκτονικών συμπεριφορών στις νεαρές ηλικίες. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες ήταν η δεύτερη αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών και η τρίτη αιτία θανάτου για εφήβους ηλικίας 15 έως 19 ετών (σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα για το 2020).

Οι παραπάνω συστάσεις έρχονται να προστεθούν σε εκείνες της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχιάτρων, η οποία επισημαίνοντας ότι πλήθος ψυχιατρικών νόσων πρωτοεμφανίζεται μέχρι την ηλικία των 21 ετών, καλεί για γενικευμένους ετήσιους ελέγχους παιδιών και εφήβων μέχρι αυτή την ηλικία. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ποιες από τις παραπάνω συστάσεις θα υλοποιηθούν. Αξίζει όμως να σταθούμε σε μια επισήμανση των ειδημόνων προς παιδιάτρους και γονείς η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη για όλους, ανεξαρτήτως γεωγραφικών συντεταγμένων: σύμφωνα με αυτήν, στις νεαρές ηλικίες η αγχώδης διαταραχή μπορεί να εκδηλώνεται και με σωματικά συμπτώματα, όπως το κοιλιακό άλγος ή η αδυναμία συγκέντρωσης, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν αδιάγνωστα ή να αντιμετωπίζονται για ανύπαρκτες ασθένειες. Ας το έχουμε κατά νου, ιδιαίτερα τώρα που η επικαιρότητα (διεθνής και εγχώρια) εντείνει το στρες των ενηλίκων, το οποίο αναμφίβολα διαχέεται και προς τα παιδιά μας.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024