Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς το emoji με τον ανασηκωμένο αντίχειρα πυροδότησε έναν πόλεμο γενεών - Μήπως είσαι «αγενής»;

Πώς το emoji με τον ανασηκωμένο αντίχειρα πυροδότησε έναν πόλεμο γενεών – Μήπως είσαι «αγενής»;

Πραγματικά συζητάμε για τη χρήση των emojis; Ναι, το κάνουμε, και αυτός είναι ο λόγος.

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, το ίδιο συμβαίνει και με την κατανόησή μας για τον τρόπο χρήσης της – και αυτό περιλαμβάνει συμπληρωματικά στοιχεία, όπως τα emojis. Κάτι που κάποτε θεωρούνταν μια διασκεδαστική προσθήκη στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων έχει γίνει πλέον ένα εξαιρετικά αμφισβητούμενο θέμα μεταξύ των γενεών, και η πρόσφατη συζήτηση έχει ξεκινήσει από μια συζήτηση στο διαδίκτυο για ένα συχνά χρησιμοποιούμενο emoji: τον ανασηκωμένο αντίχειρα, το κλασικό thumbs-up.

Πριν από αρκετούς μήνες, ένας χρήστης του Reddit βγήκε στην πλατφόρμα για να ρωτήσει αν κάποιος άλλος αισθάνεται «αναστατωμένος» από τη χρήση του emoji του ανασηκωμένου αντίχειρα ενώ μοιράστηκε ένα παράδειγμα συνομιλιών ανταλλαγής μηνυμάτων στο χώρο εργασίας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στη δουλειά χρησιμοποιούν συνεχώς την αντίδραση του αντίχειρα έγραψε το άτομο. Εγώ δεν τη χρησιμοποιώ συχνά. Είτε κάνω «καρδούλα» ή απαντώ ακόμα και αν είναι ένα σύντομο «Μια χαρά!» ή «Ευχαριστώ!». Νιώθω επίσης ότι χρησιμοποιώ πάρα πολλά θαυμαστικά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εν πάση περιπτώσει, εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι ο ανασηκωμένος αντίχειρας είναι μια τόσο αμήχανη αντίδραση. Αισθάνεται κανείς άλλος έτσι;»

Αυτό το σχόλιο στο Reddit είναι ένα παράδειγμα της αυξανόμενης συζήτησης μεταξύ των γενεών που εκτείνεται πολύ πέρα από το emoji  «thumbs-up». Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Γίνονται αντιληπτά ορισμένα emojis σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο; Σύντομη απάντηση: Ναι, ανάλογα με το ποιον -ή ίσως ποια γενιά- ρωτάτε.

Photo: YouTube

Μπορεί το emoji του ανασηκωμένου αντίχειρα να θεωρηθεί ως μια παθητικά επιθετική απάντηση;

Η αρχική ανάρτηση στο Reddit με τίτλο «Δεν είμαι τόσο μεγάλος στην ηλικία για να νιώθω άνετα με την αντίδραση του emoji του ανασηκωμένου αντίχειρα» έλαβε συγκλονιστικό αριθμό απαντήσεων και από τα δύο άκρα του φάσματος.

«Η γενική συναίνεση, στην οποία εντάσσω όλους τους φίλους μου και σε όλο το διαδίκτυο είναι ότι είναι πολύ αγενές. Σίγουρα έπρεπε να επαναπρογραμματίσω την ενστικτώδη αντίδρασή μου όταν βλέπω την αντίδραση ή την απάντηση με τον ανασηκωμένο αντίχειρα από συναδέλφους» απάντησε ένας χρήστης – ο οποίος δεν αποκάλυψε την ηλικία του, αλλά είπε ότι θα ρωτούσε αργότερα τι σκέφτεται η 25χρονη σύζυγός του.

Ένας άλλος χρήστης απάντησε: «Δεν είναι καθόλου παθητικο-επιθετικό αυτό που έχω δει – φαίνεται να είναι θέμα της νεότερης γενιάς. Εσείς αλλάξατε το νόημα για κάποιο λόγο».

Άλλοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το emoji του ανασηκωμένου αντίχειρα. «Το λατρεύω γιατί σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει «εγκρίνω» ή «κατάλαβα και θα υπακούσω» ή «συμφωνώ». Η μόνη μου ένσταση θα ήταν ότι κάποιες μέρες μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιο από τα δύο σημαίνει. Αλλά γενικά είναι αρκετά ξεκάθαρο» απάντησε ένας χρήστης.

Ωστόσο, πολλοί συμφώνησαν με την αρχική ανάρτηση και επανέλαβαν ότι το emoji του αντίχειρα μπορεί να φαίνεται έμμεσα επιθετικό, ιδίως σε εργασιακό περιβάλλον.

«Δεν είναι και τόσο περίεργο να το βλέπεις ως παθητική-επιθετικότητα. Απλά φανταστείτε πώς θα ήταν να πάτε στο δωμάτιο του αφεντικού σας, να πείτε κάτι και μετά να τον δείτε να γυρίζει προς το μέρος σας, να σας κοιτάζει στα μάτια και αντί να σας απαντήσει να σηκώσει τον αντίχειρά του σιωπηλός» είπε ένας χρήστης.

Ένας άλλος χρήστης συμφώνησε, γράφοντας: «Καταλαβαίνω τι εννοείτε, ο τελευταίος μου χώρος εργασίας είχε ένα chat στο WhatsApp για να στέλνει η ομάδα μας πληροφορίες ο ένας στον άλλον και οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί απλά απαντούσαν με έναν ανασηκωμένο αντίχειρα. Δεν ξέρω γιατί αλλά μου φάνηκε λίγο εχθρικό, σαν να λέμε ‘δεν με νοιάζει πραγματικά/δεν με ενδιαφέρει;’».

Στις 12 Οκτωβρίου, η Daily Mail έγραψε στο Twitter «Γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το emoji του ανασηκωμένου αντίχειρα το 2022» με έναν σύνδεσμο προς το άρθρο της για το θέμα, και κυκλοφόρησαν παρόμοιες έντονες απόψεις με αυτές του Reddit.

Ο λογαριασμός @YourAnonNews στο Twitter, ο οποίος έχει πάνω από 8 εκατομμύρια followers στην πλατφόρμα, ανέφερε το αρχικό tweet και σχολίασε: «Ηλίθιοι που προσπαθούν να ακυρώσουν το emoji με τον αντίχειρα προς τα πάνω» ακολουθούμενο από πάνω από μια ντουζίνα emojis με αντίχειρες.

Ένας χρήστης του Twitter, ο @grumpy_sicilian, δημοσίευσε τις σκέψεις του για τη συζήτηση και κάτω από το αρχικό tweet της Daily Mail, γράφοντας: «Τώρα προσβάλλονται (sic) από το emoji ‘thumbs up’». Ο χρήστης πρόσθεσε μεταξύ άλλων τα hashtags #Snowflake, #GenZ, #sissies και #crybaby.

Προφανώς, οι άνθρωποι έχουν έντονες απόψεις και στις δύο πλευρές του φάσματος για το θέμα αυτό.

Υπάρχουν άλλα emojis που μπορούν να αντικαταστήσουν τον ανασηκωμένο αντίχειρα;

Ναι, υπάρχουν μια χούφτα άλλα emojis που έχουν πάρει νοήματα διαφορετικά από την προβλεπόμενη λειτουργία τους, η οποία ξεπερνάει την διακοσμητική της φύση.

Τα ξεπερασμένα emoji και λοιπά δαιμόνια 

Το emoji που κλαίει γελώντας, για παράδειγμα, θεωρείται από τις νεότερες γενιές ξεπερασμένο, σύμφωνα με το CNN. Επίσης, σύμφωνα με τη New York Post, μια μελέτη που διεξήχθη από την Perspectus Global σε πάνω από 2.000 άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών, αποκάλυψε 10 emojis που είναι, όπως το θέτει η New York Post, «ακυρωμένα».

Τα emojis περιλαμβάνουν τα εξής: Thumbs-up 👍, κόκκινη καρδιά ❤️, χέρι «OK» 👌, checkmark ✅, poo 💩, δυνατό πρόσωπο που κλαίει 😭, μαϊμού που καλύπτει τα μάτια 🙈, χειροκροτήματα 👏, σημάδι φιλιού με κραγιόν 💋 και γκριμάτσα 😬.

Αυτά τα ευρήματα κάνουν τους νεότερους να θέτουν το ερώτημα αν πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα emojis συνολικά, καθώς είναι σαφές ότι η χρήση και τα νοήματά τους μπορεί να παρερμηνευθούν.

Κάποιοι άνθρωποι, ωστόσο, αρνούνται να αφομοιωθούν σε αυτό που φαίνεται να έχει γίνει πολιτιστικός κανόνας της υπερβολικής χρήσης emoji.

Ένας χρήστης του Twitter απάντησε στην προαναφερθείσα ανάρτηση της Daily Mail στο Twitter: «Έχοντας διαβάσει το άρθρο, θα χρησιμοποιώ το emoji με τους αντίχειρες περισσότερο από ποτέ».

Αλλά, στο τέλος της ημέρας, είναι απλώς emojis.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024