Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ελληνοτουρκικός «πόλεμος» στην Πράγα - Το... σόου Ερντογάν και τα μηνύματα της Ε.Ε

Ο ελληνοτουρκικός «πόλεμος» στην Πράγα – Το… σόου Ερντογάν και τα μηνύματα της Ε.Ε

Στη διάρκεια του δείπνου, ο τούρκος πρόεδρος σε ένα ακόμη «σόου» επιχείρησε να κάνει το άσπρο - μαύρο μιλώντας για προκλήσεις από την πλευρά της Αθήνας

Το αγεφύρωτο χάσμα που έχει φέρει στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε στο προσκήνιο στη διάρκεια του χθεσινού δείπνου της Συνόδου που διεξήχθη στην Πράγα.

Στη διάρκεια του δείπνου, ο τούρκος πρόεδρος σε ένα ακόμη «σόου» επιχείρησε να κάνει το άσπρο – μαύρο μιλώντας για προκλήσεις από την πλευρά της Αθήνας, μία κίνηση η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τον Ερντογάν να βάζει «μπουρλότο» στην ευρύτερη περιοχή, τόσο με τις πολεμικές ιαχές, όσο και με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το «θερμό» επεισόδιο

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τούρκος πρόεδρος βρισκόντουσαν σε διαφορετικά τραπέζια, όταν ο Ερντογάν ζήτησε τον λόγο κατηγορώντας απρόκλητα την Ελλάδα ότι «προκαλεί με τις ενέργειες της και ανεβάζει την ένταση στην περιοχή».

Η επίθεση Ερντογάν, δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ο οποίος δήλωσε σε αυστηρό τόνο. «Πάμε να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών, σταμάτα την ακραία ρητορική» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός καλώντας μάλιστα τον τούρκο πρόεδρο να προσέλθει σε διάλογο.

Η απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσε , σύμφωνα με πληροφορίες, εκνευρισμό στον Ερντογάν, καθώς όλα όσα ειπώθηκαν τα άκουσαν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, λίγα λεπτά μετά την απάντηση Μητσοτάκη, ο Ερντογάν έφυγε από το δείπνο, κίνηση που δεν εκτιμήθηκε από τους παρόντες ηγέτες.

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος σήμερα στην άτυπη Σύνοδο των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, έκανε νέες αναφορές στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω χθες στους 43 ηγέτες όσα είπα στον ΟΗΕ. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα από την Τουρκία, όταν η Άγκυρα θέτει ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός για να προσθέσει.

«Είναι αδύνατο να εκτονωθεί η σχέση όταν συνεχίζεται αυτή η ρητορική. Ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία οι ηγέτες να αντιληφθούν ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους. Προχωράμε με αυτοπεποίθηση έχοντας το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου», σημείωσε.

Πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά στις τουρκικές προκλήσεις στη διάρκεια της Συνόδου, όπου δεν αποκλείεται να υπάρχουν σχετικές αναφορές και από άλλους ηγέτες.

Στο κενό το «σόου» Ερντογάν

Πάντως η χθεσινή εικόνα του τούρκου προέδρου στη Σύνοδο της Πράγας, έδειξε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν με προβληματισμό τις κινήσεις του Ερντογάν, καθώς έστω και παρασκηνιακά ορισμένοι , όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χτύπησαν καμπανάκι για την αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τον ανησυχούν οι εξελίξεις και η αυξανόμενη ένταση στην Νοτιανατολική Μεσόγειο. Φέρεται να του είπε δε ότι Ελλάδα και Τουρκία, οι δύο πλευρές  θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024