Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Times: Ποιος θέλει να κάτσει δίπλα στον Ερντογάν στο δείπνο της Πράγας; Κανείς...

Times: Ποιος θέλει να κάτσει δίπλα στον Ερντογάν στο δείπνο της Πράγας; Κανείς…

«Είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας» αναφέρει συνεργάτης δυτικοευρωπαίου ηγέτη για τον Ερντογάν

Στη συνάντηση στην Πράγα που θα έχει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας με 43 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής για την ίδρυση μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» αφιερωμένης στην ειρήνη αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Times.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια επικείμενη ενεργειακή κρίση, οι συνομιλίες στη μεγάλη ισπανική αίθουσα του κάστρου της πόλης έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορική στιγμή. 

Διαβάστε επίσης: Στην Πράγα ο Μητσοτάκης – Θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για τις τουρκικές προκλήσεις

Και επισημαίνει ότι όπως συμβαίνει με όλες τις ευρωπαϊκές συνόδους, η πολιτεία και η διπλωματία εξαρτώνται από το αποψινό δείπνο και το σχέδιο θέσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους, το οποίο ήταν ένας «εφιάλτης».

Η ‘δυσκίνητη’ ομάδα των 44 ηγετών θα μιλήσει για «ειρήνη και ασφάλεια» καθώς και για «ενέργεια, κλίμα και οικονομική κατάσταση», ενώ το βράδυ θα δειπνήσουν όλοι μαζί. «Ποιος κάθεται πού είναι μια πολύ λεπτή ερώτηση», είπε ένας Ευρωπαίος βοηθός. «Είναι ο εφιάλτης ενός δείπνου. Υπάρχουν πολλές εντάσεις που είναι προς εκτόνωση».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταστήσει τη διατήρηση της ενότητας ενάντια στον Πρόεδρο Πούτιν μια νέα διπλωματική επιταγή, αλλά έχει επίσης ενισχύσει τους ανταγωνισμούς, έχει αναζωπυρώσει συνοριακές συγκρούσεις, από τα Βαλκάνια μέχρι το Αιγαίο και την Κασπία Θάλασσα.

Οι πονοκέφαλοι και ο Ερντογάν

Όλοι οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί έχουν πλήρη επίγνωση του παιχνιδιού εξουσίας πίσω από ένα σχέδιο θέσεων που πρέπει να αντιμετωπίζει εθνικούς ανταγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων βίαιων συγκρούσεων, και να κρατά τους πάντες ευχαριστημένους αποφεύγοντας διπλωματικά επεισόδια.

Ένας από τους πονοκεφάλους είναι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε βίαιη σύγκρουση, με τις μάχες στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να έχουν φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας άλλος πονοκέφαλος είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είναι ένας ως γνωστόν δύσκολος επισκέπτης του διπλωματικού δείπνου και φημίζεται για την αγένεια και την κακεντρεχή του μεταχείριση των άλλων, ιδιαίτερα των γυναικών, σημειώνει το δημοσίευμα μεταξύ άλλων.

Σημαντική αλλά δύσκολη παρουσία

Η παρουσία του Ερντογάν είναι σημαντική στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μετά τα σχόλιά του αυτό το καλοκαίρι ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα» για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα, επισημαίνεται. Η Τουρκία υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στη Σουηδία για μια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή που κορόιδευε τον Ερντογάν, υπενθυμίζοντας στους Σουηδούς ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στην αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι Φινλανδοί, επίσης, βασίζονται στον Ερντογάν για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ποιος θέλει να κάθεται δίπλα του στο δείπνο; Κανείς», είπε ένας βοηθός ενός δυτικοευρωπαίο ηγέτη.

Το άρθρο καταλήγοντας σημειώνει ότι η Τρας εξέπληξε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες με το προσφερθεί να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο σε μια βρετανική πόλη. Του χρόνου, αν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα επιβιώσει από το δείπνο στην Πράγα απόψε, το ερώτημα ποιος κάθεται δίπλα σε ποιον είναι πιθανό να είναι ο δικός της πονοκέφαλος.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024