Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ρίσκο Ερντογάν στην Πράγα: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ευρώπης

Το ρίσκο Ερντογάν στην Πράγα: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ευρώπης

Ο Ερντογάν ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα δώσει το «παρών» στην Πράγα, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια ευρωπαίων ηγετών

Οι απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα καθώς και η υπογραφή του τουρκολιβυκού «μνημονίου» έχει κάνει βαρύ το κλίμα για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρώπη, ο οποίος προσέρχεται σήμερα στην Πράγα για την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Ερντογάν ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα δώσει το «παρών» στην Πράγα, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι βλέπουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, απειλώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός πάντως, δεν θα αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις καθώς θα περάσει στην αντεπίθεση ενημερώνοντας την Παρασκευή την άτυπη Σύνοδο των 27 της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί κατά πληροφορίες στην κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά  και στην πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην ‘Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.

Το ρίσκο του Ερντογάν

Αναφορικά με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα πληροφορίες θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών, που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας.

Η ομιλία του Ερντογάν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν τον τούρκο πρόεδρο στην… γωνία.

Στην Ευρώπη υπάρχει εκνευρισμός για τη στάση της Τουρκίας αλλά και την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας με φόντο την υπογραφή του νέου μνημονίου με τη Λιβύη και την καταδίκη από την ΕΕ.

«Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη  μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Προκλητικός ο «σουλτάνος»

Αναφορικά με τις προκλήσεις Ερντογάν, χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες του δηλώσεις για τη στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα. Απευθυνόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως «ότι και να κάνετε είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Απέναντι σε ποιον; Εναντίον της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, προσθέτοντας «ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα, ό,τι χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό, εκτοξεύοντας για μία ακόμη φορά fake news κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα ότι πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κι ο κόσμος δε βγάζει άχνα.

Το ζητούμενο εφεξής, είναι αν πέρα από τις επίσημες αντιδράσεις της ΕΕ τόσο για τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, όσο και για την καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου,  θα υπάρξουν αναφορές για τις νέες πολεμικές ιαχές της Άγκυρας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024