Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμβούλιο της Ευρώπης:Oι δικαστές είναι συχνότερα γυναίκες, αλλά όχι στις ηγετικές θέσεις

Συμβούλιο της Ευρώπης:Oι δικαστές είναι συχνότερα γυναίκες, αλλά όχι στις ηγετικές θέσεις

Η CEPEJ ανέλυσε τα δεδομένα 44 από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (το Λιχτενστάιν και ο Άγιος Μαρίνος δεν κοινοποίησαν δεδομένα).

Υπάρχουν σημαντικά περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες μεταξύ των δικαστών και των εισαγγελέων, όμως υποεκπροσωπούνται στις θέσεις των προέδρων δικαστηρίων και των προϊσταμένων εισαγγελιών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση των δικαστικών συστημάτων των χωρών μελών του.

Η έκθεση για το 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), η οποία συντάχθηκε με βάση δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί το 2020, δείχνει επίσης μια ονομαστική (μη διορθωμένη με βάση τον πληθωρισμό) μέση αύξηση κατά 8% των προϋπολογισμών για τη δικαιοσύνη στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το 2018, και σημαντικές διακυμάνσεις, ανάλογα με τη χώρα, όσον αφορά τον αριθμό των υποθέσεων που περιμένουν να εκδικαστούν.

Η CEPEJ ανέλυσε τα δεδομένα 44 από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (το Λιχτενστάιν και ο Άγιος Μαρίνος δεν κοινοποίησαν δεδομένα), στα οποία προστίθενται αυτά τριών παρατηρητριών χωρών, του Ισραήλ, του Καζακστάν και του Μαρόκου.

Υπάρχει ακόμη γυάλινη οροφή

Οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι η γυάλινη οροφή «εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα» για τις γυναίκες στο δικαστικό επάγγελμα. Μολονότι μια πλειονότητα δικαστών είναι γυναίκες (56% κατά μέσο όρο), αυτές «εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στις θέσεις των προέδρων δικατηρίων» (38%) ή ως επικεφαλής εισαγγελιών (38%).

«Σημαντικές πρόοδοι» έχουν εντούτοις πραγματοποιηθεί στην Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, στην Αυστρία και την Ολλανδία, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται πως η αναλογία των γυναικών μεταξύ των δικαστών είναι «σημαντικά υψηλότερη» στις χώρες όπου η μερική απασχόληση είναι δυνατή, απ’ ό,τι στις χώρες που δεν είναι.

Αύξηση προϋπολογισμών

Οι προϋπολογισμοί που χορηγούνται στα εθνικά δικαστικά συστήματα αυξήθηκαν κατά 8% κατά μέσο όρο ανάμεσα στο 2018 και το 2020, με σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες. Έτσι η αύξηση ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στη Μάλτα (46%), στη Βουλγαρία (26%), στην Τσεχία (14%) ή στη Δανία (12%). Ήταν μικρότερη στο Βέλγιο (5%) ή τη Γαλλία (4%), ενώ οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν στην Ελλάδα (-13%) ή στην Κύπρο (-3%).

Η CEPEJ επισημαίνει επίσης μια «γενική τάση αύξησης» των προϋπολογισμών που είναι αφιερωμένοι στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, οι οποίες θεωρούνται εργαλεία που μπορούν «να συμβάλουν στην αύξηση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας» των δικαστικών υπηρεσιών, κατά μείζονα λόγο στο πλαίσιο της πανδημίας της Covid-19. Η Λετονία, η Πολωνία και το Ισραήλ αποτελούν τις ατμομηχανές σ’ αυτό τον τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024