Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Φράνκα Φέντι κοιμόταν σε ένα συρτάρι του καταστήματος της via del Plebiscito

Η Φράνκα Φέντι κοιμόταν σε ένα συρτάρι του καταστήματος της via del Plebiscito

Πέθανε τη νύχτα της 5ης Οκτωβρίου η επιχειρηματίας και σχεδιάστρια Φράνκα Φέντι, η τρίτη από τις πέντε αδελφές του ιστορικού οίκου μόδας Fendi. Αυτή είναι η ιστορία της.

Έφυγε από τη ζωή μετά από ασθένεια κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σπίτι της στη Ρώμη, όπου γεννήθηκε το 1935.

Είχε μεγαλώσει στο κατάστημα στη via del Plebiscito, όπως και οι αδελφές της Κάρλα, Άλντα, Άννα και Πάολα. Το συρτάρι ως κούνια, παραγεμισμένο πάντα με κομμάτια γούνας. Η μητέρα της Αντέλ την έβαζε να κοιμάται εκεί ενώ εξυπηρετούσε τους πελάτες του καταστήματος δερμάτινων ειδών. Τους είχε διδάξει την έννοια της αδελφότητας: Πρέπει να είστε μαζί, είστε σαν τα δάχτυλα ενός χεριού, τους επαναλάμβανε, όπως είχαν πει στην Corriere. Και μαζί κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία που επεκτάθηκε από τη γούνα στα δερμάτινα είδη και το pret – porter.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Πάντα μαζί, στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο ανέλαβαν την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης και στη δεκαετία του 1960 ανακάλυψαν εκ νέου τη γούνα, μετατρέποντάς την από ένα βαρύ ένδυμα σε αντικείμενο πολύχρωμης και μη συμβατικής επιθυμίας. Ένα αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε επίσης χάρη στη διαίσθηση να φέρουν κοντά σχεδιαστές όπως ο Chino Bert, ο Cruz και ο Karl Lagerfeld, πρωταγωνιστής των επιδείξεων μόδας της Fendi καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς καριέρας του.

Τον Νοέμβριο του 1999 οι αδελφές Fendi αποφάσισαν να πουλήσουν το 51% της εταιρείας στον οικονομικό εταίρο Prada-Bernard Arnault. Και παρέμειναν ενωμένες ακόμη και όταν η Prada πούλησε το μερίδιό της στον όμιλο LVMH του Arnault, ο οποίος σήμερα κάνει το ιταλικό brand να λάμπει στις πασαρέλες και στις βιτρίνες των καταστημάτων του κόσμου. Και για να συνεχίσει την αίσθηση της μόδας υπάρχει η ανιψιά της Φράνκα, Σίλβια Βεντουρίνι Φέντι (κόρη της Άννα), μαζί με τη σχεδιάστρια Kim Jones, η οποία πήρε τη θέση του μεγάλου Karl Lagerfeld.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Δείτε το βίντεο

Το ατελιέ και η οικογένεια

Η Φράνκα είχε διηγηθεί τη ζωή της στο βιβλίο Sei come me (εκδόσεις Rizzoli), που εκδόθηκε το 2018, μια αφιέρωση αγάπης στον σύζυγό της Luigi Formilli, ο οποίος απεβίωσε το 2001.

«Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο βεγγαλικών και προνομίων, όπως η πραγματικότητα στην οποία μπόρεσα να μεγαλώσω, το πραγματικό και μοναδικό προνόμιο ήταν αυτό που σε γνώρισα» έγραψε η επιχειρηματίας σχεδιάστρια, αφηγούμενη πάνω από πενήντα χρόνια αγάπης και σεβασμού, χωρίς να κρύψει τις σκοτεινές στιγμές της ασθένειάς του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μαζί, μέχρι την απόφαση να του δώσει το ένα της νεφρό.

Τον γνώρισε όταν ήταν μόλις 15 ετών και τον παντρεύτηκε στα 21. Ήταν μόλις 14 ετών όταν ο πατέρας της υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και αναγκάστηκε να αφήσει τα ηνία της ιταλικής εταιρείας. Η μητέρα Αντέλ, η λέαινα, όπως τη θυμόταν η Φράνκα, κάλεσε τις αδελφές της να τη βοηθήσουν: Η Πάολα και η Άννα, οι μεγαλύτερες είχαν την ευκαιρία να τελειώσουν το λύκειο – θυμάται η Φράνκα – ενώ εγώ ήμουν η μεσαία αδελφή, η βοήθεια που έλειπε. Στάθηκα δίπλα στη μητέρα επειδή η Κάρλα και η Άλντα ήταν πολύ μικρές, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σχολείο. Μοιράστηκε δυναμικά και με επιτυχία μεταξύ της εργασίας στο ατελιέ και του ρόλου της μητέρας τεσσάρων παιδιών. Η Φράνκα αφήνει πίσω της τον Γκουίντο, τη Φεντερίκα, τον Αντρέα και τον Λούκα, καθώς και πλήθος εγγόνια.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024