Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Επικίνδυνα «παιχνίδια» Ερντογάν με το νέο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Επικίνδυνα «παιχνίδια» Ερντογάν με το νέο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

Η νέα αυτή κίνηση της Άγκυρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία διαμήνυσε σε αυστηρούς τόνους, ότι «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα

Στην κλιμάκωση της έντασης δύο ημέρες μάλιστα πριν τη Σύνοδο στην Πράγα όπου αναμένεται να δώσει το «παρών» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωράει η Τουρκία, με  την υπογραφή νέου τουρκολιβυκού «μνημονίου συνεργασίας» για τους υδρογονάνθρακες.

Η νέα αυτή κίνηση της Άγκυρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία διαμήνυσε σε αυστηρούς τόνους, ότι «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Η Ελλάδα ενημερώνει τους συμμάχους της

Η Αθήνα αναφέρει ακόμη  ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

«Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τόνισε ότι «αμφισβητήσαμε τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης».

Όπως γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας, την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Οι δύο πρώτες «σφαλιάρες» στην Άγκυρα

Πάντως, η «υποδοχή» του νέου παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου δεν ήταν αυτό που θα περίμενε η Άγκυρα.

Εκτός από την σκληρή απάντηση της Αθήνας, ήρθε άμεσα και η πρώτη αντίδραση της ΕΕ μετά τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση που είχε η Ένωση το 2019.

Ο εκπρόσωπος, Πίτερ Στάνο τόνισε σχετικά με τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες  :  «H Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

«Bόμβα» από το κοινοβούλιο της Τρίπολης

Εκτός από την ΕΕ, έντονα αντέδρασε και  το κοινοβούλιο της Τρίπολης καθώς ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Όπως μεταδίδει ο λιβυκός ιστότοπος, «The Libya Update», μέσω αλλεπάλληλων αναρτήσεών του στο Twitter, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

Με δεύτερη ανάρτηση, εξηγεί πως η συμφωνία αυτή απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη», καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, δηλαδή του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως το Λιβυκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στη χώρα, που ταλανίζεται από εμφύλιο, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και, κατά συνέπεια, δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024