Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έκθεση του Καρλ Λάγκερφελντ στο Met θα γίνει ανάρπαστη

Η έκθεση του Καρλ Λάγκερφελντ στο Met θα γίνει ανάρπαστη

Το «στιλιστικό λεξιλόγιο του εκλιπόντος Γερμανού σχεδιαστή, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από γραμμές, μέσα από τα αγαπημένα του σκίτσα» θα εξεταστεί στην έκθεση της άνοιξης 2023 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Τα μοναδικής αισθητικής σκίτσα του Karl Lagerfeld – το πραγματικό του πάθος και η βασική του γλώσσα δημιουργικής έκφρασης – θα αποτελέσουν τη βάση της έκθεσης του Ινστιτούτου Κοστουμιών για την άνοιξη του 2023 στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Ταντάο Άντο, ένας από τους αγαπημένους αρχιτέκτονες του Λάγκερφελντ, θα σχεδιάσει την έκθεση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα γίνει ανάρπαστη, δεδομένης της ροκ σταρ περσόνας του σχεδιαστή – και των πολλών διάσημων οίκων μόδας που ανανέωσε με θεαματικό τρόπο, με πρώτη και καλύτερη τη Chanel, έναν από τους βασικούς χορηγούς της έκθεσης μαζί με τη Fendi, το brand του Karl Lagerfeld και τον εκδοτικό οίκο Condé Nast.

Κατά την έναρξη των εργασιών, η επιτρόπος του Met, στέλεχος της Condé Nast, και διευθύντρια της Vogue, Άννα Γουίντουρ, σημείωσε ότι η έκθεση σχεδιάστηκε λίγο μετά τον θάνατο του Λάγκερφελντ, τον Φεβρουάριο του 2019.

Η αναδρομική έκθεση ήταν στα σκαριά, αρχικά προγραμματισμένη για το 2022. Ωστόσο, η πανδημία του κοροναϊού επηρέασε το εκθεσιακό ημερολόγιο του μουσείου.

Με τίτλο «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty», η έκθεση θα παρουσιάσει περίπου 150 ρούχα, τα περισσότερα συνοδευόμενα από σκίτσα και θα φτάνει χρονικά πίσω, μέχρι τα πρώτα σκίτσα του Γερμανού σχεδιαστή τη δεκαετία του 1950, όταν έφτασε στο Παρίσι. Θα παρουσιαστούν τα σχέδιά του για τις εταιρείες Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel και την ομώνυμη εταιρεία του.

Η έκθεση θα καταλάβει την Tisch Gallery του μουσείου από τις 5 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου 2023, ενώ το Met Gala, το mega-party για τον εορτασμό της ανοιξιάτικης έκθεσης μόδας, έχει προγραμματιστεί για την 1η Μαΐου.

Οι συντάκτες μόδας που βρίσκονταν στην πόλη για την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού και η ευρύτερη «οικογένεια» του Λάγκερφελντ συγκεντρώθηκαν στο φωτογραφικό του στούντιο που βρίσκεται κρυμμένο πίσω από το βιβλιοπωλείο του, στην οδό Rue de Lille 7.

Αν και επρόκειτο για μια κάπως πανηγυρική εκδήλωση, ο θρήνος για την απώλεια του θρύλου της μόδας, ήταν εμφανής με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσία του Φάρελ Γουίλιαμς, ενός μακροχρόνιου πρεσβευτή της Chanel, ο οποίος κράτησε τα σκούρα γυαλιά ηλίου του κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του ως φόρο τιμής στο χαρακτηριστικό αξεσουάρ του Λάγκερφελντ.

«Ήταν ένας εξαιρετικός οραματιστής και δεν υπάρχει άλλο έργο ζωής που να αξίζει περισσότερο να το απολαύσουν όλοι πέρα από το δικό του», είπε ο Γουίλιμας αποκαλύπτοντας ότι έμαθε για τον Λάγκερφελντ τη δεκαετία του 1990 από τον ράπερ The Notorious B.I.G. «Η δημιουργικότητά του καθοδηγούνταν πάντα από μια αφήγηση».

«Δεν είμαι σίγουρη ότι ο Καρλ θα ενέκρινε την έκθεση» εξομολογήθηκε ένας συνεργάτης του στη συνέντευξη Τύπου, γεγονός που δεν εξέπληξε κανέναν, δεδομένης της συχνά δηλωμένης αποστροφής του Λάγκερφελντ προς τις αναδρομικές εκθέσεις και της πεποίθησής του ότι ήταν τεχνίτης και μόδιστρος, όχι καλλιτέχνης.

Ο συνεργάτης του σημείωσε ότι ο σχεδιαστής αρνήθηκε να συμμετάσχει στην έκθεση του Met το 2005 για τη Chanel, όπου ο Λάγκερφελντ ήταν ο couturier της για 36 χρόνια, επιμένοντας: «Προτιμώ να κοιτάζω προς τα εμπρός παρά προς τα πίσω».

Ωστόσο, ο επιμελητής υποστήριξε ότι τα μοναδικά και ακριβή σκίτσα του Λάγκερφελντ – τα οποία περιέγραψε ως μια «μυστική γλώσσα» μεταξύ του σχεδιαστή και των επικεφαλής των διαφόρων ατελιέ – αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό εύρος έκφρασης καθώς οι ιδέες του μεταφέρονταν από 2D σε 3D.

Η έκθεση πρόκειται να εξερευνήσει την αγάπη του για τις ευθείες γραμμές – που αντικατοπτρίζουν τη μοντερνιστική, κλασικιστική και μινιμαλιστική πλευρά του – και τις ελικοειδείς γραμμές, που αντιπροσωπεύουν επίσης τις κλίσεις του για την ιστορική, ρομαντική και διακοσμητική μόδα.

Πρόκειται να κορυφωθεί με παραδείγματα της «σατιρικής γραμμής του σχεδιαστή εστιάζοντας σε οπτικά λογοπαίγνια που αντανακλούν το κοφτερό πνεύμα του σχεδιαστή, όπως το φόρεμα με την κεφαλή του ντους.

Περισσότερο από ένας σχεδιαστής, ο Λάγκερφελντ ήταν ένας εγκέφαλος της μόδας, μια από τις πιο παραγωγικές, θαυμαστές και πολυτάλαντες μορφές της στην σύγχρονη εποχή, που καθόρισε τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης και αναβίωσε την κληρονομιά πολλών ιστορικών οίκων.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024