Η παντόφλα σπάνια πετυχαίνει τις κατσαρίδες, ενώ τα χημικά εντομοκτόνα είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τα ζώα ή το περιβάλλον. Γιατί λοιπόν να μην σκοτώνουμε τις κατσαρίδες με λέιζερ;

Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν μια συσκευή με κάμερες και αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αναγνωρίζει τα ανεπιθύμητα έντομα και τα εξολοθρεύει με μια ριπή λέιζερ.

Διαβάστε επίσης: Η μόνη κατσαρίδα που θα θέλατε να δείτε – Ζωντανά έντομα μετατράπηκαν σε ρομπότ διάσωσης

Ο αλγόριθμος εξετάζει σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες από τις δύο κάμερες του συστήματος και, εφόσον αντιληφθεί τυχόν διερχόμενη κατσαρίδα, στέλνει σήμα σε ένα γαλβανόμετρο που στοχεύει την κάμερα στη θέση του εντόμου.

Μια στιγμή αργότερα, ο εισβολέας είναι νεκρός, έδειξαν οι δοκιμές που παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Oriental Insects.

Η πειραματική διάταξη περιλαμβάνει ελεγκτή (3), κάμερες (2), λέιζερ (4) γαλβανόμετρο (5) και ένα διαφανές κουτί με κατσαρίδες (Oriental Insects 2022)

Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν θέλει να σκοτώσει αλλά απλώς να διώξει τα έντομα, μπορεί να μειώσει την ένταση του λέιζερ ώστε να τα αναγκάζει απλώς να αλλάζουν πορεία.

Η ερευνητική ομάδα δηλώνει πως δεν έχει σχέδια για εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας, ανάρτησε όμως στο GitHub τις εικόνες που χρησμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης και καλεί οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τις τεχνικές που περιγράφονται στη μελέτη.

Το όλο σύστημα κοστίζει γύρω στα 250 δολάρια, υπολογίζουν οι ερευνητές.

Προειδοποιούν όμως τους υποψήφιους χρήστες ότι πρέπει να προσέχουν ώστε να μην στοχεύσουν το λέιζερ στα μάτια τους και προκαλέσουν απώλεια όρασης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr