Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερη τροπολογία στη Γερουσία των ΗΠΑ - Ποιους όρους θέτει στην Τουρκία για τα F-16

Δεύτερη τροπολογία στη Γερουσία των ΗΠΑ – Ποιους όρους θέτει στην Τουρκία για τα F-16

Οι πρόσθετοι όροι της τροπολογίας Κρις βαν Χόλεν για την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία είναι να μην χρησιμοποιούνται κατά της Ελλάδας ενώ όπως τονίζεται, δεν πρέπει να δοθούν πριν η τουρκική βουλή επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά την χτεσινοβραδινή τροπολογία Μενέντεζ στην αμερικανική Γερουσία όπου θέτει εμπόδια στην απόκτηση των F-16 από την Τουρκία, δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις βαν Χόλεν, βάζει πρόσθετους όρους στην Τουρκία σχετικά με τα F-16.

Πρόσθετοι όροι

Οι πρόσθετοι όροι της τροπολογίας Κρις βαν Χόλεν για την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία είναι να μην χρησιμοποιούνται κατά της Ελλάδας ενώ όπως τονίζεται, δεν πρέπει να δοθούν πριν η τουρκική βουλή επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει το «βέτο» Μενέντεζ για τις υπερπτήσεις

Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Μπομπ Μενέντεζ είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία είχε εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου. Πλέον αυξάνονται σοβαρά οι πιθανότητες να καταστεί νόμος των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024