Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μίνα Γκάγκα: Το «Παίδων» λειτουργεί και θα λειτουργεί κανονικά

Μίνα Γκάγκα: Το «Παίδων» λειτουργεί και θα λειτουργεί κανονικά

Απαντήσεις για τα προβλήματα με τα χειρουργεία που εντοπίζονται στο νοσοκομείο «Παίδων» έδωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στα προβλήματα που εντοπίζονται στο νοσοκομείο «Παίδων» αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια απαντήσεων σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Όπως τόνισε η κυρία Γκάγκα, οι επεμβάσεις στο «Παίδων» συνεχίζονται. «Το «Παίδων» κάνει μίνιμουμ έξι επεμβάσεις και μάξιμουμ δώδεκα έως δεκατέσσερις επεμβάσεις την ημέρα. Άρα, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι δεν κάνει χειρουργεία» ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας απαντώντας στον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η λίστα αναμονής των χειρουργείων του νοσοκομείου κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, είπε πως «η λίστα αναμονής των χειρουργείων το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 ήταν 2.853 παιδιά, το 2020 ήταν 2.210 παιδιά, το 2021 ήταν 2.606 και αυτή την στιγμή είναι 2.925 παιδιά».

Η κυρία Γκάγκα επισήμανε πως το πρόβλημα είναι στις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, γι’ αυτό και η κυβέρνηση έδωσε κίνητρα.

Ειδικότερα για το νοσοκομείο «Παίδων», η κυρία Γκάγκα σημείωσε πως στο τέλος του 2018 το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών αναισθησιολόγων ήταν 11 γιατροί ΕΣΥ και μία επικουρική γιατρός. Στο τέλος του 2019 το σύνολο ήταν δεκαπέντε αναισθισιολόγοι.

Στο τέλος του 2020, οι αναισθησιολόγοι ανήλθαν σε 16 μαζί με τους ειδικευόμενους. «Το 2021 ξεκινήσαμε με αυτό το νούμερο. Αποχώρησαν όμως και ο αριθμός έφτασε σε εννέα γιατροί ΕΣΥ και μία ειδικευόμενη» πρόσθεσε.

«Το 2022 προσελήφθησαν δύο γιατροί ΕΣΥ και δύο ειδικευόμενοι, όμως αποχώρησε ένας γιατρός ΕΣΥ και ένας ειδικευόμενος και σήμερα έχουμε 10 γιατρούς ΕΣΥ, από τους οποίους ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια» πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ακολουθούν προσλήψεις

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη Βουλή η Μίνα Γκάγκα, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο «Παίδων».

«Για την αντιμετώπιση των αναγκών σε προσωπικό έχουμε ήδη ανοίξει τις πλατφόρμες και σήμερα έχουμε ανθρώπους που θα προσλάβουμε για τα χειρουργεία. Έχουμε μετακινήσει μια γιατρό με εξειδίκευση στην αναισθησιολογία στο «Παίδων» από τον «Ευαγγελισμό» και έναν από τη Βούλα, οπότε τα χειρουργεία προχωράνε, αυτή τη στιγμή» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός και συμπλήρωσε πως παράλληλα, έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για όλα τα νοσοκομεία των κεντρικών πόλεων που μέχρι τώρα δεν είχαν προκηρυχθεί.

Παράλληλα, η κυρία Γκάγκα τάχθηκε κατά της πρότασης για επίταξη των ιατρών αναισθησιολόγων από τον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι «με υποχρεώσεις δεν δουλεύει τίποτα και εννοώ με τα υποχρεωτικά και τα εντέλλεσθαι».

«Άρα συζητάμε με τους συναδέλφους, είμαστε σε συνεχή επαφή και το «Παίδων» λειτουργεί και θα λειτουργεί κανονικά» συμπλήρωσε.

Στο Ωνάσειο τα παιδοκαρδιοχειρουργικά

Αναφορικά με τα παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά στο «Παίδων», η κυρία Γκάγκα, υπογράμμισε πως «εδώ και δέκα χρόνια γίνονται το πολύ εβδομήντα επεμβάσεις το χρόνο. Ουσιαστικά το «Παίδων» κάνει κάποιες περιορισμένες επεμβάσεις. Όμως έχουμε άλλο νοσοκομείο που λειτουργεί τελείως δημόσια, το Ωνάσειο και κάνει 250 επεμβάσεις το χρόνο. Σήμερα το Ωνάσειο είναι αυτό που έχει την εμπειρία για τέτοιες επεμβάσεις».

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε πως «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει παιδί που δεν μπορεί να νοσηλευτεί με παιδοκαρδιοχειρουργικό πρόβλημα, άμεσα και δωρεάν στην Ελλάδα, άμεσα και δωρεάν στο Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024