Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Meta και Google προχωρούν σε περικοπές προσωπικού

Meta και Google προχωρούν σε περικοπές προσωπικού

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, αναζητά τρόπους να μειώσει τις δαπάνες έως και κατά 10%, ενώ η Google έχει ζητήσει από μέρος των υπαλλήλων της να... αναζητήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Θέλοντας να ανταποκριθούν στις συνθήκες που δημιουργούν η ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός, στελέχη της Meta Platforms έχουν μιλήσει για περικοπές θέσεων εργασίας, πάγωμα προσλήψεων και «αμείλικτη ιεράρχηση προτεραιοτήτων».

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί την λέξη «απολύσεις».

Διαβάστε ακόμα: Το BBC προχωράει σε περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας και στρέφεται σε ψηφιακές υπηρεσίες

Ακόμη όμως και αν η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί τον όρο «απολύσεις», έχει προχωρήσει σε μια σειρά αθόρυβων ενεργειών μείωσης του προσωπικού, μέσω της αναδιοργάνωσης τμημάτων και δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αιτηθούν αλλαγή θέσης εντός της εταιρείας, σύμφωνα με όσα διαρρέουν.

Πρελούδιο βαθύτερων περικοπών

Σε κάθε περίπτωση οι μειώσεις αποτελούν, σύμφωνα με τη WSJ, το πρελούδιο βαθύτερων περικοπών, με την Meta να θέλει να «ροκανίσει» τις συνολικές δαπάνες της έως και κατά 10% εντός των επόμενων μηνών.

Μεταξύ των εργαζομένων της Meta, η διαδικασία υποβολής εκ νέου αίτησης για νέα θέση εργασίας ενδοεταιρικά θεωρείται ένα είδος καθαρτηρίου ανθρώπινου δυναμικού, που το αποκαλούν «Λίστα 30 ημερών».

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία έχει από καιρό τον κανόνα ότι οι εργαζόμενοι των οποίων οι ρόλοι καταργούνται υπόκεινται σε απολύσεις, εάν δεν μπορούν να βρουν μια νέα δουλειά εσωτερικά μέσα σε ένα μήνα.

Ιστορικά, συνήθως μόνο οι εργαζόμενοι που κρίθηκαν ανεπιθύμητοι δεν κατάφεραν να τοποθετηθούν σε νέες θέσεις. Τώρα, λένε οι εργαζόμενοι και οι διευθυντές που επηρεάζονται, οι εργαζόμενοι με καλή φήμη και ισχυρές αξιολογήσεις απόδοσης ωθούνται προς την έξοδο σε τακτική βάση.

Η Meta ανέφερε ότι είχε 83.553 υπαλλήλους στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, αριθμός μεγαλύτερος κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η περίπτωση της Alphabet

Στο πλαίσιο του δικού της προγράμματος περικοπών η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, έχει επίσης ζητήσει από μέρος των εργαζομένων να αιτηθούν για νέα καθήκοντα, εάν επιθυμούν να παραμείνουν.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Google ενημέρωσε σχεδόν τους μισούς από τους πάνω από 100 εργαζόμενους της Area 120 (ένας startup incubator) ότι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες θέσεις εργασίας, ενδοεταιρικά, εντός 90 ημερών.

Το σύνηθες στην περίπτωση της Google είναι να δίνει περιθώριο 60 ημερών στους εργαζόμενους για να αιτηθούν μετακίνησης, εάν οι θέσεις τους καταργηθούν.

Το Μάρτιο, πάνω από 1.400 εργαζόμενοι της Google απαίτησαν από την εταιρεία να επεκτείνει το όριο αυτό από τις 60 ημέρες στις 180, για μια ομάδα 100 εργαζομένων που απασχολούνταν στον τομέα του cloud computing.

Πάντως, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι το 95% όσων εργαζομένων εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν αλλά από άλλο πόστο, βρήκαν νέες θέσεις εντός του προβλεπόμενου χρονικού περιθωρίου.

Η Alphabet είχε στο τέλος του β’ τριμήνου 174.014 εργαζομένους, αριθμός αυξημένος κατά 20,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συνολικά, στη Σίλικον Βάλεϊ, οι μειώσεις προσωπικού είναι πλέον σημαντικές, μετά τον μεγάλο αριθμό προσλήψεων στον οποίο προχώρησαν οι μεγάλοι του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024