Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα must της φοιτητικής ζωής: 10+1 πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις πριν πάρεις πτυχίο

Τα must της φοιτητικής ζωής: 10+1 πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις πριν πάρεις πτυχίο

Τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτα νέες εμπειρίες και εκπλήξεις – φτάνει να το θέλεις κι εσύ

Φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο οι ώρες που θα περάσεις στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου, παρακολουθώντας ή δίνοντας μαθήματα. Για την ακρίβεια, αυτό δεν είναι παρά ένα μικρό ποσοστό των πραγμάτων που έχουν να σου προσφέρουν τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής σου. Το ποια ακριβώς θα είναι αυτά, είναι καθαρά δική σου απόφαση. Αν θέλεις τη γνώμη μας, πάντως, να τι πρέπει να φροντίσεις να χωρέσεις στα (τουλάχιστον) τέσσερα μαγικά χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Οι παραδόσεις της σχολής σου

Όχι, δεν είμαστε η μαμά σου, όμως σε αυτό θα συμφωνήσουμε μαζί της. Όχι τόσο για να πάρεις καλύτερους βαθμούς ή για να τελειώσεις τη σχολή σου στην ώρα σου – που προφανώς δεν είναι καθόλου κακοί στόχοι –, όσο γιατί μέσα από αυτά θα έρθεις σε επαφή με ενδιαφέρουσες ιδέες, θα ανοίξεις τους ορίζοντές σου και θα αγαπήσεις το αντικείμενο που διάλεξες για τις σπουδές σου. Μιλάμε ως παθόντες: αν εμφανίζεσαι στη σχολή σου μόνο κατά την περίοδο της εξεταστικής, κάποια στιγμή θα ακούσεις για εκείνο τον τρομερό καθηγητή που άλλαξε τον τρόπο σκέψης των συμφοιτητών σου, και θα μετανιώσεις που δεν τον τίμησες με την παρουσία σου.

Οι ώρες στο κυλικείο

Ειδικά στα πρώτα έτη, το κυλικείο θα γίνει ο τόπος συνάντησης και γνωριμίας με τους συμφοιτητές σου. Θα γίνεις πρωταθλητής στο τάβλι, θα πιεις αμέτρητους καφέδες – αλλά θυμήσου να τρως και τίποτα –, θα ανταλλάξεις σημειώσεις και θα βάλεις τα θεμέλια για σχέσεις που θα σε ακολουθήσουν για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Τα σερί της εξεταστικής

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: τις περισσότερες φορές που θα εμφανιστείς άυπνος ή άυπνη, μετά από ολονύχτιο διάβασμα, για να δώσεις κάποιο δύσκολο μάθημα, τα αποτελέσματα δεν θα είναι και τα καλύτερα πιθανά. Όμως όλοι οι φοιτητές που σέβονται τον εαυτό τους, οφείλουν να έχουν στο ιστορικό τους κάμποσες τέτοιες ιστορίες. Και η αλήθεια είναι ότι κανένας καλός βαθμός δεν είναι τόσο απολαυστικός όσο αυτός που αποκτήθηκε μέσα από αντιξοότητες.

Τα φοιτητικά πάρτι

Ακόμη κι αν οι εστίες πέφτουν λίγο μακριά από το σπίτι σου ή αν το είδος της μουσικής δεν ταιριάζει ακριβώς στα γούστα σου, θα ήταν αμαρτία να χάσεις την εμπειρία των φοιτητικών πάρτι. Θα χορέψεις μέχρι τελικής πτώσης (ναι, ακόμη κι αν δεν σου αρέσει η μουσική), θα πιεις, θα φλερτάρεις και θα δεις την πανεπιστημιούπολη με άλλο μάτι.

Το διάβασμα στο αναγνωστήριο

Κάπου στο τρίτο έτος, όταν το άγχος σου για τη σχολή θα έχει αρχίσει να αυξάνεται σε ευθεία αναλογία με τα… χρωστούμενα, το αναγνωστήριο θα γίνει ο σημαντικότερος σύμμαχός σου για το πτυχίο. Αν σπουδάζεις στην Αθήνα, οι επιλογές σου είναι πολλές και αρκετοί καταλήγουν να διαβάζουν κάθε μέρα και σε άλλη γωνιά της πόλης, ψάχνοντας την ιδανική βιβλιοθήκη και αλλάζοντας παραστάσεις. Γενικά, οι περισσότεροι διαπιστώνουν ότι το να διαβάζουν μαζί με δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμη αγχωμένους φοιτητές τους βοηθά να συγκεντρωθούν. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν το ταίρι τους στο διάλειμμα.

Οι συνελεύσεις

Θα ακούσεις πολλά για τις φοιτητικές συνελεύσεις – και είναι σίγουρο πως θα καταλήξεις να συμφωνείς με αρκετά από αυτά. Όμως δεν πρέπει να κάνεις το λάθος να απέχεις από αυτές. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ενδιαφέρον (πολιτικό και… κοινωνιολογικό), και η οποία θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ωριμάσεις σαν πολιτικό ον.

.

.

Η πρακτική

Σε αρκετές σχολές είναι υποχρεωτική για να πάρεις το πτυχίο σου, σε ακόμη περισσότερες προσφέρεται ως δυνατότητα. Όπως και να ‘χει, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμαστείς για πρώτη φορά ως εργαζόμενος, μέσα σε ένα πολύτιμο δίχτυ ασφαλείας. Εκεί θα καταλάβεις αν σου αρέσει το αντικείμενό σου και γιατί, ποιες δυνητικές επαγγελματικές διαδρομές δεν είναι για σένα και θα αναπτύξεις τα περίφημα soft skills που θα σου χρειαστούν στην πραγματική σου καριέρα. Απλώς επίλεξε με προσοχή τον οργανισμό που θα σε εισάγει στον κόσμο της εργασίας. Αν η θέση είναι και αμειβόμενη, τόσο το καλύτερο.

Το να πηγαίνεις παντού με το πάσο σου

Η φοιτητική σου ταυτότητα κάνει πολλά περισσότερα από το να σου εξασφαλίζει οικονομικά εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στα χρόνια που θα περάσετε μαζί, αξιοποίησέ τη σε θέατρα και κινηματογράφους, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και εισιτήρια για εγχώριους προορισμούς. Όταν λήξει, θα σου λείψει.

Το Erasmus (και το Erasmus+)

Θα σου το πουν όλοι, και θα έχουν δίκιο. Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, μη χάσεις την ευκαιρία να σπουδάσεις για ένα εξάμηνο (ή και δυο) σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη. Η επαφή σου με ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα είναι από μόνη της πολύτιμη – και το ίδιο ισχύει και για την εμπειρία της ζωής σε μια ξένη χώρα, ιδίως αν σπουδάζεις στην πόλη καταγωγής σου. Θα γνωρίσεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο, θα εκτεθείς σε νέες νοοτροπίες, θα διασκεδάσεις όπως ποτέ πριν και θα ταξιδέψεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Πέρα από το Erasmus, μπορείς να αξιοποιήσεις και το πρόγραμμα Erasmus+ για να κάνεις την πρακτική σου στο εξωτερικό. Θα μάθεις πολλά, το βιογραφικό σου θα αποκτήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά και θα νιώσεις ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά για τις ικανότητές σου.

Οι ξένες γλώσσες στο Διδασκαλείο

Σε περίπτωση που σπουδάζεις στην Αθήνα, έχεις κι άλλη μια εξαιρετική ευκαιρία: να μάθεις μια ξένη γλώσσα (ή και περισσότερες) με πολύ χαμηλό κόστος, στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ. Φυσικά, δυνατότητα εγγραφής έχουν και οι… εξωσχολικοί, όμως η αλήθεια είναι ότι το ωράριο των μαθημάτων ευνοεί κυρίως τον φοιτητόκοσμο. Το καλύτερο; Πέρα από τα κλασικά, εδώ μπορείς να μάθεις και γλώσσες όπως Φινλανδικά, Κορεατικά, Νορβηγικά ή Σανσκριτικά. Δοκίμασε, ακόμη κι αν καταλήξεις να τα εγκαταλείπεις.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι

Τελευταίοι στη λίστα, αλλά διόλου ασήμαντοι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι των πανεπιστημίων θα σε φέρουν σε επαφή με τη δημιουργική πλευρά σου. Μαθήματα χορού και μουσικής, θεατρικές ομάδες, φωτογραφικές και κινηματογραφικές λέσχες, θα σου επιτρέψουν να πειραματιστείς, να γνωρίσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους και να καλλιεργηθείς με έναν τρόπο που δεν μπορεί να σου εγγυηθεί η ακαδημαϊκή γνώση.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024