Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρότυπο δημόσιου λειτουργού

Πρότυπο δημόσιου λειτουργού

Ο Άντομι Φάουτσι μεταμόρφωσε το NIAID από ένα σχετικά άγνωστο ινστιτούτοσε ένα ινστιτούτο που αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο στην έρευνα των λοιμωδών νόσων με προϋπολογισμό 6 δισ. δολαρίων.

Την άνοιξη του 2015, όταν μια έξαρση του ιού Ebola μαινόταν στην Αφρική, ο ιδιαίτερα πολυάσχολος διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Aλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) Αντονι Φάουτσι πήγαινε καθημερινά στην κλινική των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και ειδικότερα στη μονάδα που είχε δημιουργηθεί για τη θανατηφόρο νόσο. Εκεί νοσηλευόταν μια νοσοκόμα η οποία είχε μολυνθεί με Ebola στη Σιέρα Λεόνε και ο 74χρονος τότε Φάουτσι, φορώντας την κατάλληλη προστατευτική στολή, έκανε τη δίωρη βάρδιά του στο πλευρό της. Γιατί; Επειδή ήθελε να μελετήσει την κλινική εικόνα του Ebola αλλά και επειδή δεν θα ζητούσε ποτέ από το προσωπικό του να κάνει κάτι που δεν θα έκανε ο ίδιος! Εύλογη λοιπόν η απογοήτευση που εξέφρασαν οι συνεργάτες του στην ανακοίνωση της επικείμενης αποχώρησής του από το NIAID.

Ο ερευνητής επιστήμονας, μάχιμος γιατρός και δημόσιος λειτουργός που υπηρέτησε τη χώρα του υπό επτά διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984, παραιτείται επίσης και από σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν. Στο διάστημα των 38 αυτών χρόνων μεταμόρφωσε το NIAID από ένα σχετικά άγνωστο ινστιτούτο με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 350 εκατ. δολαρίων σε ένα ινστιτούτο που αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο στην έρευνα των λοιμωδών νόσων με προϋπολογισμό 6 δισ. δολαρίων. Παράλληλα έγινε ο ίδιος ένα πρότυπο δημόσιου λειτουργού καθώς με βαθιά γνώση αλλά και νηφαλιότητα χειρίστηκε μια σειρά από κρίσεις δημόσιας υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέτυχε να συμφιλιωθεί και να συνεργαστεί με την κοινότητα των ακτιβιστών οι οποίοι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχαν «κατασκηνώσει» έξω από το κτίριο του NIAID διαδηλώνοντας και καταλογίζοντάς του ολιγωρία στις κλινικές δοκιμές φαρμάκων για το AIDS.

Βεβαίως, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητά του δοκιμάστηκαν κατά την περίοδο της προεδρίας Τραμπ (ο οποίος αν μπορούσε θα είχε απαλλαγεί από τον άνθρωπο που με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του χαλούσε το εκάστοτε προεδρικό αφήγημα για την πανδημία). Ακόμη και τότε όμως που ο Τραμπ παραληρούσε, ο Φάουτσι δεν διόρθωσε ποτέ τον πρόεδρο κατά πρόσωπο. Φρόντιζε αμέσως μετά να διορθώνει με γραπτές ανακοινώσεις τα προεδρικά ατοπήματα.

Η συγγραφή αλλά και το να εμπνεύσει νέους επιστήμονες να γίνουν δημόσιοι λειτουργοί είναι τα σχέδια του Αντονι Φάουτσι για το μέλλον. Κρίνοντας από τους διθυράμβους των συνεργατών του, δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο μέντορα.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024