Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τετράποδοι πυροσβέστες σώζουν τη Βαρκελώνη από τις φωτιές

Τετράποδοι πυροσβέστες σώζουν τη Βαρκελώνη από τις φωτιές

Αντιμέτωπες με τις ακραίες πυρκαγιές, οι αρχές αναζήτησαν τρόπο προφύλαξης στο… παρελθόν.

Ένα πανάρχαιο τρόπο για να προστατευθούν από τις πυρκαγιές επιστράτευσαν στη Βαρκελώνη, με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.

Γνωρίζοντας ότι οι ανθρώπινες δυνάμεις της πυροσβεστικής και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να «καθαρίσουν» όλες τις δασικές εκτάσεις της περιοχής, δημιούργησαν μια… τετράποδη ταξιαρχία, με πρόβατα και κατσίκες.

Πρόκειται για μια πανάρχαια μέθοδο καθαρισμοί των εκτάσεων, καθώς τα ζώα έφαγαν και ποδοπάτησαν τις ξερές εκτάσεις –που σε πολλές περιπτώσεις κρύβει και την αιτία έναρξης των πυρκαγιών.

«Δεν εφευρίσκουμε κάτι καινούργιο εδώ», δήλωσε ο Guillem Canaleta του Ιδρύματος Pau Costa, μιας ΜΚΟ που εφαρμόζει τη στρατηγική από το 2016 στην επαρχία της Girona, συμπληρώνοντας: «Αυτό που κάνουμε είναι ότι εφαρμόζουμε κάτι που ήδη υπήρχε και είχε αρχίσει να καταργείται».

Διαβάστε επίσης: Τι κοινό έχουν οι πυρκαγιές, τα πρόβατα και οι κατσίκες;

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Pau Costa, ξεκίνησε από το πάρκο Collserola, ένα χώρο που εκδηλώνονται περίπου 50 πυρκαγιές κάθε χρόνο. «Κανείς δεν αγνοεί ότι αν μια μέρα ξεσπάσει μια μεγάλη πυρκαγιά, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο. Είναι ένα αστικό πάρκο, που περιβάλλεται από πυκνοκατοικημένους δήμους» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Eloi Badia.

Αντίστοιχες ενέργειες, για την προστασία των δασών από ζώα, έχουν γίνει στην Καλιφόρνια και την Πορτογαλία, καθώς και στη Βρετανική Κολομβία, ενώ στην Ισπανία είχε υιοθετηθεί παλαιότερα στην Ανδαλουσία, όπου καλούνταν οι βοσκοί να περάσουν από πεδιάδες και κοιλάδες με τα ζώα τους.

Πολλαπλά οφέλη

Η συγκεκριμένη μέθοδος καθαρισμού των ξερών εκτάσεων, έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στην οικονομία –εξοικονόμηση κατά 75% του κόστους καθαρισμού, αλλά και στο περιβάλλον, καθώς τα ζώα καθώς μετακινούνται μεταφέρουν σπόρους και αφήνουν πίσω τους «φυσικό λίπασμα».

Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η στοχευμένη βόσκηση μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους πρόληψης.

«Δεν είναι μια θαυματουργή λύση. Είναι όμως μέρος μιας λύσης που μπορεί να βοηθήσει τα τοπία να γίνουν πιο ανθεκτικά στη φωτιά» σημείωσε η Julia Rouet-Leduc, ερευνήτρια στο Γερμανικό Κέντρο Ολοκληρωμένης Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024