Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Jeremy Delle: Η αυτοκτονία ενός εφήβου από το Τέξας που έγινε διάσημος από τους Pearl Jam

Jeremy Delle: Η αυτοκτονία ενός εφήβου από το Τέξας που έγινε διάσημος από τους Pearl Jam

Το τραγούδι περιγράφει έναν απελπισμένο και απομονωμένο έφηβο. Ποιος ήταν όμως ο Τζέρεμι Ντελ, ο 15χρονος που βρίσκεται πίσω από το επιτυχημένο single «Jeremy»;

Την άνοιξη του 1991, ο τραγουδιστής των Pearl Jam, Eddie Vedder, διάβαζε την πρωινή του εφημερίδα όταν έπεσε πάνω σε έναν συγκλονιστικό τίτλο για μια εφηβική αυτοκτονία. Ο 15χρονος Jeremy Delle είχε αυτοπυροβοληθεί ανεξήγητα μπροστά στην τάξη του στο Λύκειο Richardson στο Richardson του Τέξας.

Ο Vedder εντυπωσιάστηκε από την ιστορία και αμέσως ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει το αγόρι. Έτσι γεννήθηκε το τραγούδι «Jeremy», εμπνευσμένο από τη ζωή και το θάνατο του Jeremy Delle. Αλλά σύμφωνα με φίλους και συγγενείς, το τραγούδι δεν ακολουθεί πολύ στενά την πραγματική ζωή του Jeremy και ενώ η επιτυχία παραμένει ως μία από τις καλύτερες του συγκροτήματος, επισκιάζει την αληθινή και τραγική ιστορία του Jeremy Delle.

Photo: YouTube

Ο πραγματικός Jeremy Delle
Στις 8 Ιανουαρίου 1991, ο 15χρονος Jeremy Delle έφτασε αργοπορημένος στο μάθημα των Αγγλικών της δεύτερης ώρας. Η καθηγήτριά του του είπε να πάει στο γραφείο και να πάρει ένα δελτίο παρακολούθησης. Αντ’ αυτού, ο Delle επέστρεψε με ένα περίστροφο Smith & Wesson 357.

Λίγο πριν αυτοκτονήσει μπροστά στους συμμαθητές του, στράφηκε προς την καθηγητριά του. «Δεσποινίς, πήρα αυτό που πραγματικά ήθελα», είπε.

Ο Μπράιαν Τζάκσον, συμμαθητής του στο Λύκειο Ρίτσαρντσον, βρισκόταν στο διάδρομο κοντά στο ντουλάπι του, όταν άκουσε ένα δυνατό κρότο, «σαν κάποιος να είχε χτυπήσει ένα βιβλίο στο γραφείο».

«Νόμιζα ότι έπαιζαν θεατρικό έργο ή κάτι τέτοιο», θυμήθηκε. «Αλλά μετά άκουσα μια κραυγή και ένα ξανθό κορίτσι βγήκε τρέχοντας από την τάξη και έκλαιγε».

Όταν κρυφοκοίταξε από την πόρτα, ο Τζάκσον είδε τον Delle αιμόφυρτο στο πάτωμα και συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί.

«Η καθηγήτρια στεκόταν στον τοίχο κλαίγοντας και τρέμοντας», είπε ο Τζάκσον. «Κάποιοι άνθρωποι στέκονταν γύρω της και την κρατούσαν σαν να ήθελαν να την εμποδίσουν να πέσει».

Ένας άλλος μαθητής, ο Howard Perre Felman, ο οποίος βρισκόταν σε άλλη αίθουσα όταν άκουσε τον πυροβολισμό, θυμήθηκε ότι αστειεύτηκε για τον θόρυβο με τους συμμαθητές του, νομίζοντας, όπως και ο Jackson, ότι επρόκειτο για κάποιο είδος παιχνιδιού ή αστείου.

«Αλλά τότε ακούσαμε ένα κορίτσι να τρέχει στο διάδρομο ουρλιάζοντας», είπε ο Φέλμαν. «Ήταν μια κραυγή από καρδιάς».

Photo: YouTube

Ποιος ήταν ο Jeremy Delle;
Ενώ ο τρόπος με τον οποίο πέθανε ο Jeremy Delle έγινε δημόσιος και γνωστός, ο λόγος για τον οποίο πέθανε ήταν λιγότερο γνωστός.

Αργότερα, οι συμμαθητές του Delle θα τον θυμόντουσαν ως «ντροπαλό» και «θλιμμένο», αν και όλοι συμφώνησαν περιγράφοντας το σοκ τους, λέγοντας ότι δεν φαινόταν σαν το είδος του ανθρώπου που θα έκανε κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τους συμμαθητές του, δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο ή αλλόκοτο στον τρόπο του Τζέρεμι Ντελ.

Ένας από τους συμμαθητές του, ωστόσο, σημείωσε ότι ο τρόπος που συμπεριφερόταν τις ημέρες πριν από την αυτοκτονία του ήταν λίγο διαφορετικός.

Η Lisa Moore, η οποία γνώρισε τον Jeremy από το πρόγραμμα ενδοσχολικών αποβολών, συνήθιζε να ανταλλάσσει σημειώσεις με τον Jeremy κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τη Moore, υπέγραφε πάντα τις σημειώσεις του με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Την ημέρα πριν από την αυτοκτονία του, ωστόσο, παρέκκλινε από τον κανόνα.

«Δίναμε σημειώσεις ο ένας στον άλλο και μιλούσε για τη ζωή και διάφορα άλλα», είπε. «Υπέγραφε όλες τις σημειώσεις του με τη φράση, «απάντησέ μου». Αλλά τη Δευτέρα [7 Ιανουαρίου] έγραψε, “αργότερα”. Μου φάνηκε περίεργο αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Σύμφωνα με τον αρχιφύλακα της αστυνομίας του Ρίτσαρντσον, Ρέι Πένινγκτον, ο Τζέρεμι Ντελ πρέπει να είχε σκεφτεί καλά τις πράξεις του, καθώς το περίστροφο ήταν πιθανότατα κρυμμένο στο ντουλάπι του για αρκετό καιρό και είχε αφήσει σημείωμα αυτοκτονίας. Το περιεχόμενο του σημειώματος -ή των σημειωμάτων, σύμφωνα με ορισμένες πηγές που υποστήριξαν ότι είχε γράψει μεμονωμένα σημειώματα σε φίλους- δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.

Ο Pennington ανέφερε επίσης σε δήλωσή του ότι αφού ο πατέρας του Delle κλήθηκε στο σχολείο για να συζητήσει τα προβλήματα φοίτησης του Jeremy, ο Delle και ο πατέρας του ξεκίνησαν συμβουλευτική ψυχοθεραπεία.

Αλλά το τραγούδι των Pearl Jam περιγράφει ένα εντελώς διαφορετικό παιδί, ένα παιδί στο οποίο δεν έδιναν καμία σημασία στο σπίτι και του οποίου οι γονείς σχεδόν αγνόησαν αρκετές κραυγές για βοήθεια. Στενοί φίλοι και συγγενείς του Delle ισχυρίζονται ότι αυτό απέχει από την αλήθεια.

Η συμμαθήτρια του Delle, Brittany King, μίλησε κατά του τραγουδιού όταν κυκλοφόρησε, υποστηρίζοντας ότι δεν έδινε μια ακριβή εικόνα. «Ήμουν θυμωμένη μαζί τους που έγραψαν αυτό το τραγούδι», είπε. «Σκέφτηκα, ‘δεν ξέρετε, δεν ήσασταν εκεί’. Αυτή η ιστορία δεν είναι ακριβής».

Photo: YouTube

Η κληρονομιά του Jeremy
Ενώ το τραγούδι «Jeremy» έσπρωχνε τους Pearl Jam και τους Ten στην κορυφή των charts, η οικογένεια του πραγματικού Jeremy Delle αντιμετώπιζε την τρομακτική πραγματικότητα.

Οι γονείς του Delle, ο Joseph Delle και η Wanda Crane, είχαν πάρει διαζύγιο και ο Delle ζούσε με τον πατέρα του τη στιγμή του θανάτου του. Κανένας από τους δύο δεν είχε επικοινωνήσει σχετικά με το τραγούδι και φαίνεται ότι και οι δύο είχαν τα προβλήματά τους με αυτό.

Ο Joseph Delle έκανε μια δήλωση για το θέμα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι «θαυμαστές» του Jeremy αφήνουν σημειώματα στον τάφο του, καθώς το συγκρότημα εκμεταλλεύτηκε το πένθος αυτού του πατέρα.

«Πάντα, πάντα παρασύρονται από το τραγούδι και μιλούν για τη λατρεία τους προς τον Eddie Vedder. Η οδύνη μου είναι εξίσου βαθιά με κάθε τηλεφώνημα, σημείωμα ή email… Άνθρωποι που δεν τον γνώρισαν ποτέ ή δεν τον ήξεραν επέλεξαν να γράψουν ένα τραγούδι, να δημιουργήσουν ένα βίντεο και να γράψουν πολλά άρθρα για εκείνη τη μέρα. Άνθρωποι που δεν [είχαν] ποτέ προσωπική σχέση μαζί του συμπύκνωσαν τη ζωή του σε μια μέρα. Υπήρχαν τόσα πολλά περισσότερα στη ζωή του Jeremy από εκείνη τη μοιραία ημέρα».

Ο Vedder ισχυρίστηκε ότι σκέφτηκε να επικοινωνήσει με την οικογένεια του Delle πριν γράψει το τραγούδι, αλλά «ένιωσε σαν να ενοχλεί». Παραδέχεται ότι συμπέρανε ότι ο Jeremy είχε αγνοηθεί από τους γονείς του χωρίς ποτέ να τους μιλήσει.

Η μητέρα του Delle, η Wanda, έχει μιλήσει πιο έντονα πρόσφατα για το θάνατο του γιου της και το διαρκές πένθος που αντιμετωπίζει.

«Εκείνη η μέρα που πέθανε δεν καθόρισε τη ζωή του», δήλωσε η Wanda Crane σε συνέντευξή της το 2018. «Ήταν ένας γιος, ένας αδελφός, ένας ανιψιός, ένας ξάδελφος, ένας φίλος. Ήταν ταλαντούχος».

Τον περιέγραψε ως ταλαντούχο καλλιτέχνη. «Κέρδισε το βραβείο καλύτερης έκθεσης πριν καν γίνει 12 ετών».

Πρόσθεσε ότι καθώς παρακολουθεί τις ειδήσεις και ακούει ιστορίες για τους πολυάριθμους πυροβολισμούς σε σχολεία που αναφέρονται, αισθάνεται συγγένεια με τις οικογένειές τους.

«Σκέφτομαι τις μητέρες, σκέφτομαι τις αδελφές, σκέφτομαι τι θα ειπωθεί ή τι απόψεις θα σκεφτούν για τον μαθητή», είπε. «Είναι οι μητέρες και οι αδελφές που θέλω να τις αγκαλιάσω και να τους πω ότι κάποια μέρα θα νιώσουν καλύτερα».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024