Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοτικό κτηνιατρείο ιδρύει ο Δήμος Νέας Σμύρνης

Δημοτικό κτηνιατρείο ιδρύει ο Δήμος Νέας Σμύρνης

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης εκπονεί ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, με κορωνίδα του την ίδρυση για πρώτη φορά Δημοτικού κτηνιατρείου.

Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Νέας Σμύρνης, συνάντηση της υπεύθυνης διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου, Κλαίρης Δεληγιάννη, με επιχειρησιακά στελέχη, προκειμένου να αναλυθούν οι τομείς δράσεις και ανάπτυξης του Δήμου στo πλαίσιo της σύνταξης και υποβολής ενός πρότυπου επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Βασικός πυλώνας του επιχειρησιακού προγράμματος είναι η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, που θα συμβάλλει δραστικά στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων της πόλης και την περαιτέρω κτηνιατρική τους περίθαλψη, δράση που εκπληρώνει τον πρωταρχικό σκοπό του οικείου νόμου.

Επιπρόσθετα ο δήμος θα εντάξει στη δράση της περισυλλογής αδέσποτων ζώων και ειδικά διαμορφωμένο όχημα, για το οποίο θα αιτηθεί χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Άργος», το ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του οποίου ενισχύονται οι δήμοι όλης της χώρας, προκειμένου να υλοποιήσουν το νέο πλαίσιο για την ευζωία και την προστασία των ζώων συντροφιάς που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων [ν. 4830/2021 (ΦΕΚ 169/Α’)].

Στους τομείς δράσης που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνονται κυρίως η καταχώρηση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, το μητρώο εθελοντών του δήμου – σιτιστών, η σίτιση, πότιση και γενικά παρακολούθηση των επανενταγμένων ζώων συντροφιάς, η προσωρινή φιλοξενία και αναδοχή, η προώθηση της υιοθεσίας ζώων συντροφιάς, η ηλεκτρονική σήμανση, Μνημόνιο συνεργασίας με τοπικά φιλοζωικά σωματεία, η καταγραφή των γατοαποικιών, η έκδοση κάρτας εθελοντή – σιτιστή, η προώθηση προγράμματος για τη καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας στα σχολεία, η οργάνωση Ημέρας Υιοθεσίας ζώων συντροφιάς, ενημερωτικές ημερίδες και άλλα.

Διαδημοτική συνεργασία για την κατασκευή καταφυγίου ζώων στην Κόρινθο

Σκοπός του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχει το νέο νομικό πλαίσιο για την ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων που μπορεί να διαθέσει ένας δήμος με άξονα βέβαια τη τήρηση των κανόνων ευζωίας και την εκπλήρωση του σκοπού του νόμου, η οποία πρωτίστως είναι η μείωση του αριθμού των αδέσποτων. Ο Δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης θέλει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός το συντομότερο δυνατόν και η Νέα Σμύρνη να φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που κυκλοφορούν στη πόλη.

Υποχρεώσεις και δικαιώματα των Δήμων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και για την δημιουργία και την λειτουργία των κατάλληλων δομών περισυλλογής και περίθαλψης. Για να μπορέσουν ωστόσο οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν σε αυτό, απαιτούνται πόροι και εκπαιδευμένο προσωπικό που σήμερα δεν υπάρχει σε πολλούς δήμους. Από την άλλη απαιτείται και μια γενναία απόφαση από το κεντρικό κράτος αναφορικά με τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται από εκείνους που επιθυμούν να εντάξουν στη ζωή τους ένα ζώο συντροφιάς. Στη χώρα μας χιλιάδες πρώην οικόσιτα ζώα συντροφιάς καταλήγουν στους δρόμους. Με δεδομένο και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης της ελληνικής οικογένειας αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024