Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέλσον Μαντέλα: Ο «Πατέρας» της σύγχρονης Νότιας Αφρικής

Νέλσον Μαντέλα: Ο «Πατέρας» της σύγχρονης Νότιας Αφρικής

Μια εμβληματική προσωπικότητα που αφιερώθηκε στην ισοπέδωση του «απαρτχάιντ». Ο σπουδαίος Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε σαν σήμερα, 18 Ιουλίου 1918

Γράφει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος*

«Έμαθα ότι το θάρρος δεν ήταν η απουσία του φόβου, αλλά ο θρίαμβος πάνω του. Ο γενναίος δεν είναι αυτός που δεν νιώθει φόβο, αλλά αυτός που νικάει αυτό τον φόβο» υποστήριζε ο εμβληματικός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα. Μια προσωπικότητα που δεν συμβιβάστηκε και δεν αποτέλεσε έναν «περαστικό» της ζωής. Ένας άνθρωπος που η αφοσίωση του στις ελευθερίες του λαού εμπνέει υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής έσπασε τις αλυσίδες του απαρτχάιντ και έδειξε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Το 1993 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Βροντοφώναζε πως: «Ο καθένας μπορεί να υπερβεί τις περιστάσεις του και να πετύχει εάν, είναι αφοσιωμένος και παθιασμένος με αυτό που κάνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πάντα φαίνεται αδύνατο μέχρι να γίνει»: Ο φάρος ελευθερίας Νέλσον Μαντέλα

Το όραμα άρχισε να γεννιέται μέσα του και εξερράγη σαν πυροτέχνημα. Ένα σύμβολο δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης που περιγράφεται ως ο «Πατέρας του Έθνους». Ας βυθιστούμε στην μυθιστορηματική ζωή του Νέλσον Μαντέλα που άφησε το στίγμα του και άλλαξε την ροή της ιστορίας.

Τα πρώτα βήματα

Ο Νέλσον Μαντέλα για 20 χρόνια διηύθυνε μια εκστρατεία ειρηνικής, μη βίαιης αντίστασης  κατά της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής και των ρατσιστικών πολιτικών της. Πολιτικός και φιλάνθρωπος έγινε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το 1994 έως το 1999. Γεννήθηκε στο χωριό Μβέζο. Το όνομα της γέννησης του ήταν Ρολιχαλα Μαντέλα όπου, στη γλώσσα Κόσα σημαίνει «τραβάω το κλαδί ενός δέντρου». Η οικογένεια του ζούσε σε καλύβες και έτρωγε μια τοπική σοδιά από καλαμπόκι και κολοκύθα. Ο ακτιβιστής βαφτίστηκε στην Μεθοδιστική Εκκλησία ενώ, έγινε ο πρώτος στην οικογένεια του που πήγε σχολείο. Ο Μαντέλα άρχισε να αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα. Έμαθε πως ο αφρικανικός λαός είχε ζήσει σε σχετική ειρήνη μέχρι τον ερχομό των λευκών.

«Οι πραγματικοί ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για την ελευθερία του λαού τους»

Ο  Μαντέλα το 1944 έγινε μέλος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου(ANC) και εργάστηκε ενεργά για την εξάλειψη των πολιτικών του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος. Ο νομπελίστας συνήθιζε να αναφέρει πως «Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα  πριν από εμένα έχουν πληρώσει το τίμημα και πολλοί θα πληρώσουν το τίμημα μετά από εμένα». Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Νέλσον Μαντέλα διακήρυξε: «Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Άλλα αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

Λόγια γεμάτα δέος που μπορούν να καθορίσουν το σήμερα, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Ο Μαντέλα στερήθηκε την ελευθερία του και έγινε σύμβολο της αντίστασης στο ανερχόμενο κίνημα ενάντια στο απαρτχάιντ, αρνούμενος να συμβιβάσει τις πολιτικές τους θέσεις για να επιτύχει την απελευθέρωση του.

Ο Νέλσον Μαντέλα υψώνει το χέρι και ακουμπά τον ουρανό

Στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ο Νέλσον Μαντέλα αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 27 χρόνια φυλάκισης. Εκείνη την ημέρα ανέβηκε στο μπαλκόνι και απευθύνθηκε σε χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής, υποσχόμενος ελευθερία για όλους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου ήταν δίπλα του, ανέβηκε στις σκάλες και σήκωσε το χέρι του Μαντέλα, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε. Είδαν τους αγώνες δεκαετιών να γίνονται πραγματικότητα. Την στιγμή εκείνη ο Νέλσον Μαντέλα δήλωσε πως «Στέκομαι εδώ μπροστά σας όχι ως προφήτης αλλά ως ταπεινός υπηρέτης του λαού. Οι ακούραστες και ηρωικές σας θυσίες έχουν καταστήσει δυνατό για εμένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Για τον λόγο αυτό εναποθέτω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου στα χέρια σας».

Ο Νέλσον Μαντέλα αποτέλεσε μια προσωπικότητα που σημάδεψε την ιστορία. Άφησε πίσω την δική του παρακαταθήκη ώστε, να εμπνεύσει τις νέες γενιές. Ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέστησε τον εαυτό του ως έναν καθοδηγητή που άλλαξε τον κόσμο. Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Ο Πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής υποστήριζε πως «Είναι στον χαρακτήρα της ανάπτυξης που πρέπει να μάθουμε τόσο από ευχάριστες όσο και από δυσάρεστες εμπειρίες».

O Ανδρέας Αγγελόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία στη New Media Studies

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024