Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μοχάμεντ Μο Φάρα: «Υπάρχει κάτι για μένα που δεν ξέρετε» - Η συγκλονιστική ιστορία της ζωής του

Μοχάμεντ Μο Φάρα: «Υπάρχει κάτι για μένα που δεν ξέρετε» – Η συγκλονιστική ιστορία της ζωής του

O τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης στις μεγάλες αποστάσεις μπήκε παράνομα στη Βρετανία από τη Σομαλία χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα. Αναγκάστηκε να δουλεύει ως σκλάβος ώσπου ανακάλυψε τον αθλητισμό

Η ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα.. Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Μοχάμεντ Μο Φάρα, πρόσφερε τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια στη Βρετανία, τα περισσότερα για πρωταθλητή στη χώρα, ενώ χρίστηκε και ιππότης, υπέρτατη τιμή από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Έκρυβε όμως ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο κρατούσε μέσα του για περισσότερο από 20 χρόνια.

«Δεν είναι το πραγματικό μου όνομα»

«Ο κόσμος με ξέρει σαν Μο Φάρα. Δεν είναι το όνομα μου. Δεν είναι πραγματικό. Η πραγματική ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομαλία, στα βόρεια, ως Χουσέιν Αμπντί Καχίν. Αυτή είναι η φωτογραφία μου, αλλά όχι το πραγματικό μου όνομα», εξομολογείται σε μία κατάθεση ψυχής, στο ντοκιμαντέρ του BBC, που ξετυλίγει τη ζωή του.

Ο πατέρας του σκοτώθηκε στον εμφύλιο της Σομαλίας και κάποιος τον πήρε από τη μητέρα του, 8 χρονών, και τον μετέφερε στη Βρετανία παράνομα με το όνομα ενός άλλου παιδιού που λεγόταν Μοχάμεντ Φάρα.

Στο σπίτι που μεταφέρθηκε κάθε άλλο παρά φιλοξενούμενος ήταν. Τον είχαν σαν σκλάβο, να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού.

Για καλή του τύχη τον έστειλαν σχολείο. Εκεί βρήκε έναν δάσκαλο που του αποκάλυψε όλη την αλήθεια.

«Ο Μο μου είπε ότι δεν ήταν ο πραγματικός γιος του ανθρώπου που έμενε μαζί του», θυμάται ο δάσκαλός του, Άλαν Άτκινσον.

Αυτός ήταν ο σωτήρας του γιατί τον πήρε από αυτή την οικογένεια και τον συμβούλεψε να ακολουθήσει τον αθλητισμό. Όμως παρά τις επιτυχίες, που διαδέχονταν η μία την άλλη, ο Φάρα ήταν πάντα θλιμμένος.

«Συχνά κλεινόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτήν την κατάσταση διαβίωσης, ήταν να βγω έξω και να τρέξω», λέει.

Ώσπου, μια μέρα βρήκε μία κασέτα και έναν αριθμό…

«Μέσα στην κασέτα υπήρχε ένα νούμερο και έγραφε “κάλεσέ με”. Αυτός είναι ο αριθμός. Αν αυτό σε ενοχλεί ή σου προκαλεί πρόβλημα, απλά άφησέ το, δεν χρειάζεται να επικοινωνήσεις μαζί μου “και εγώ είπα, όχι, φυσικά και πρέπει να επικοινωνήσω”», δηλώνει ο Μο Φάρα.

«Ήμουν αβοήθητη για περισσότερο από 10 χρόνια. Όταν τον άκουσα μου έπεσε το ακουστικό και ένιωσα τόση χαρά», περιγράφει η μητέρα του Άισα.

«Θυμάμαι να λέω μετά από πολύ καιρό τη λέξη “μαμά”. “Ναι, εγώ είμαι”, απάντησε», λέει ο τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης.

«Η χαρά και ο ενθουσιασμός μου επειδή απάντησε με έκανε να τα ξεχάσω όλα», συμπληρώνει η κα Άισα.

Η μέρα που συναντήθηκε με τη μητέρα του μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ήταν το πιο σημαντικό μετάλλιο της ζωής του.

Ο Μο Φάρα είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Σομαλία με τους γονείς του ως πρόσφυγας. Όμως, όπως πλέον αποκαλύπτει ο ίδιος, οι γονείς του δεν έχουν πατήσει ποτέ στη  Γηραιά Αλβιώνα.

Η  μητέρα του και τα δύο αδέλφια του ζουν στην οικογενειακή φάρμα τους στο αποσχισθέν κράτος της Σομαλιλάνδης, μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής.

Στην καριέρα του ο 39χρονος έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το χρυσό μετάλλιο στα 5.000 και 10.000 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016 και έχει αναδειχθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στον ανοιχτό στίβο στα 5.000 μέτρα (2011,2013,2015) και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στα 10.000 μέτρα (2013,2015,2017).

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024