Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαργαρίτα Παπακώστα: Να γίνουμε όλοι πειρατές της αγάπης και θαλασσονεράιδες

Μαργαρίτα Παπακώστα: Να γίνουμε όλοι πειρατές της αγάπης και θαλασσονεράιδες

Η συγγραφέας Μαργαρίτα Παπακώστα μιλά για τα παιδικά βιβλία

Με αφορμή το βιβλίο «Ο Πειρατής της αγάπης και η θαλασσονεράιδα», μιλήσαμε με τη συγγραφέα, Μαργαρίτα Παπακώστα. Για το ποια είναι η ίδια, τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, τις θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.

Κυρία Παπακώστα, πείτε μας δυο λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα θέατρο και μουσικοκινητική αγωγή Ορφ. Όπως έλεγα στον πατέρα μου, που ήταν γιατρός, προσωπικό μου όραμα ήταν και είναι να στέκομαι δίπλα στους ανθρώπους μέσω της τέχνης. Έτσι πριν από είκοσι δύο χρόνια δημιούργησα τον Χώρο Παιδικής και Καλλιτεχνικής Αγωγής «Το Πολύτεχνο» με στόχο να υποστηρίξω την τέχνη μέσω δράσεων που αφορούσαν τα παιδιά. Είτε σε επίπεδο παραστάσεων ή σε επίπεδο επιμόρφωσης των νηπιαγωγών και δασκάλων και άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται με παιδιά, κάνοντας συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της τέχνης, της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας.

Από τη δημιουργία του χώρου και τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις πως περάσατε στην συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Έχοντας όλα αυτά τα χρόνια συλλέξει εξαιρετικό υλικό, είτε από τη μελέτη μου πάνω στο αντικείμενο, είτε από την ίδια την επαφή με τα παιδιά, αποφάσισα να μοιραστώ αυτή την γνώση και να την αφήσω παρακαταθήκη στους δασκάλους, στα παιδιά και στους νέους γονείς.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Με αφορμή ένα τραγούδι». Το υλικό του βιβλίου είχε δουλευτεί και δοκιμαστεί χρόνια στο Πολύτεχνο, στις δράσεις μας με παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς. Στο βιβλίο αυτό συνεργάστηκα με την Ελισάβετ Περακάκη.

Πείτε μας τώρα για το βιβλίο σας «Ο Πειρατής της αγάπης και η θαλασσονεράιδα», που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και έχει σημειώσει τόσο μεγάλη επιτυχία, τόσο το ίδιο το βιβλίο αλλά και οι παραστάσεις στα σχολεία που έχει παιχτεί.

«Ο Πειρατής της αγάπης και η θαλασσονεράιδα», προέκυψε και αυτό μέσα από τις δράσεις για παιδιά. Η ιδέα ξεκίνησε από την παράσταση, από ένα αρχικά πρωτόλειο κείμενο το οποίο εμπλουτίστηκε μέσα από τις παραστάσεις, αναδιαμορφώθηκε από τις ανάγκες των παιδιών, αλλά και από τις ιδέες και το χιούμορ τους.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο αυτό. Και πρώτα απ΄όλα γιατί Πειρατής της αγάπης; Και τι είναι η θαλασσονεράιδα;

Σας ευχαριστώ για την πολλή ωραία ερώτηση. Ο πειρατής στην συνείδηση μας είναι συνήθως κάποιος «κακός». Και τίθεται το ερώτημα «μπορεί κάποιος κακός να αλλάξει;» και εδώ έρχεται το βιβλίο, το οποίο υποστηρίζει ότι η δύναμη της αγάπης είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη της κακίας. Η δύναμη της αγάπης και της προσφοράς μπορούν να μεταμορφώσουν και τον πιο σκληρό άνθρωπο. Και αυτό είναι και το νόημα του έργου. Μπορούμε να επιλέξουμε τι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε. Αυτό λέμε και στα παιδιά. Μπορούμε να είμαστε καλοί. Η θαλασσονεράιδα, είναι ένα σύμβολο, είναι η μούσα που κάνει τους ποιητές να γραφούν, είναι η καλή νεράιδα, που στέκεται και παρακινεί αυτούς που αγωνίζονται, είναι ένα πρόσωπο ή μια ιδέα που για να το κατακτήσεις πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Μπορούν να κατανοήσουν αυτά τα νοήματα τα μικρά παιδιά;

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποτιμούμαι τα παιδιά. Με κάποιον μαγικό τρόπο τα ξέρουν όλα, τα κατανοούν όλα. Βέβαια το κείμενη είναι ένα παραμύθι, που έχει σκοπό να διδάξει αλλά κα να διασκεδάσει.

Οπότε το βιβλίο ταυτίζεται με το κείμενο της παράστασης;

Όχι, γιατί η παράσταση εμπεριέχει την διάδραση, τους αυτοσχεδιασμούς, τη συμμετοχή εν ολίγοις των παιδιών. Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε, έχοντας σαν σκελετό την παράσταση, από την αρχή. Η φίλη και συνεργάτιδα μου στο Πολύτεχνο Έφη Γεωργάκη, με συμβούλεψε σχετικά με το πώς θα μπορούσε να γίνει το θεατρικό κείμενο παραμύθι και με κατεύθυνε στο να επιμεληθώ το κείμενο μου δημιουργικά. Έπειτα στην Ελληνοεκδοτική το παραμύθι συνοδεύτηκε από την εξαιρετική εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα που πραγματικά πλαισίωσε όμορφα το παραμύθι.

«Ο πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα», όμως δεν είναι μόνο ένα παραμύθι, σωστά;

Ακριβώς, γιατί το βιβλίο περιέχει τραγούδια σε μουσική του υπέροχου Νικόλα Τσαφταρίδη, των οποίων τραγουδιών οι μελωδικές γραμμές είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να τραγουδηθούν από παιδιά, αλλά και από ανθρώπους που δεν είναι μουσικοί, αλλά αγαπούν το τραγούδι (δασκάλους και γονείς). Τα τραγούδια αυτά στις παραστάσεις ξεσηκώνουν τα παιδιά! Μάλιστα με το τραγούδι «Τα καβουράκια» ζήσαμε φέτος στα σχολεία απίθανες στιγμές με τα παιδιά  να σηκώνονται να χορευόμουν, να τραγουδούν… Ειλικρινά ήταν μαγικές οι στιγμές.

Επίσης στο τέλος του βιβλίου, προτείνονται παιχνίδια που θα μπορούσε να μπορούσαν να παίξουν οι δάσκαλοι με τα παιδιά ή οι γονείς με τα παιδιά. Αυτές οι προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί χρόνια στον χώρο μας, βοηθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών σε πολλά επίπεδα. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού. Κι εμείς μαθαίνουμε. Και αυτό είναι το σπουδαίο.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση από το βιβλίο;

Είναι πολλές, αλλά ξεχωρίζω το «θα αλλάξω θα γίνω καλός, θα βάλω χρώμα στη ζωή μου!»

Μετά τον «Πειρατή της αγάπης και τη θαλασσονεράιδα» ετοιμάζεται κάποιο άλλο βιβλίο;

Ναι, βέβαια, είναι υποέκδοση το επόμενο βιβλίο μου το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Φθινοπώρου και ακολουθεί την ίδια λογική, δηλαδή παραμύθι, τραγούδια και παιχνίδια για τα παιδιά. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν κι αλλά βιβλία τα οποία ετοιμάζω τώρα. Στόχος μου είναι να μπορέσω να μιλήσω για μεγάλα νοήματα με αφορμή τις εποχές, τις γιορτές, και όλα όσα αγαπούν τα παιδιά.

Πως θα θέλατε να κλείσει αυτή η συνέντευξη;

Με την παρότρυνση να γίνουμε όλοι πειρατές της αγάπης και θαλασσονεράιδες. Να προσπαθούμε για έναν καλύτερο εαυτό και να εμπνέουμε τους άλλους. Και φυσικά με την ευχή για ένα καλό καλοκαίρι!

Που θα μπορούσαμε να βρούμε το βιβλίο;

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Πληροφορίες για το βιβλίο και φωτογραφίες από την παράσταση μπορείτε να δείτε στο: www.topolytexno.gr  www.facebook.com/topolytexno, www.instagram.com/to_polytexno

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024