Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο Ομάρ Σαρίφ κυνηγούσε τον Μπελμοντό στα Τουρκοβούνια και στον Πειραιά με ένα μαύρο Opel

Όταν ο Ομάρ Σαρίφ κυνηγούσε τον Μπελμοντό στα Τουρκοβούνια και στον Πειραιά με ένα μαύρο Opel

Τα λάστιχα των αυτοκινήτων στρίγκλιζαν καθώς κατέβαιναν τις κλειστές στροφές στην Καστέλα και ο κόσμος πεταγόταν τρομαγμένος στην άκρη.

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν μια από τις χώρες που ο κινηματογράφος λατρεύει. Πάρα πολλές ταινίες έχουν γυριστεί είτε στην Αθήνα είτε σε κάποιο άλλο μέρος με πασίγνωστους ηθοποιούς και πολλές φορές με κομπάρσους τους ίδιους τους κατοίκους μιας περιοχής.

Η ταινία Le Casse (οι διαρρήκτες) του Γάλλο – Αρμένιου σκηνοθέτη Ανρί Βερνέιγ ήταν μια από τις ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στον Πειραιά. Γυρίστηκε το 1971.

Οι πρωταγωνιστές της ήταν ο Ζαν Πολ Μπελμοντό, και ο Ομάρ Σαρίφ, ενώ την μουσική είχε γράψει ο εκπληκτικός Ένιο Μορικόνε. Η υπόθεση των «διαρρηκτών» βασίζεται στο μυθιστόρημα του 1953 του Ντέιβιντ Γκούντις και περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα τεσσάρων διαρρηκτών που καταδιώκονται από έναν διεφθαρμένο αστυνομικό στην Αθήνα . Είναι ένα ριμέικ της ταινίας του 1957 «The Burglar» με την Jayne Mansfield.

Η υπόθεση

Ο Azad (Ζαν Πολ Μπελμοντό) ο Ralph (Χοσείν) και άλλοι δυο συνεργοί τους, ο Renzi και η Ελένη, έρχονται στην Αθήνα και κλέβουν μια βαλίτσα με σμαράγδια από έναν πλούσιο Έλληνα εφοπλιστή, τον M.Tasco, όταν ο τελευταίος λείπει για διακοπές. Άνοιξαν με επιτυχία το χρηματοκιβώτιο της άδειας βίλας του, πήραν τα σμαράγδια και…

Η ληστεία εξελίσσεται όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί και στέφεται με επιτυχία, όμως η απόδραση της σπείρας ανατρέπεται καθώς το πλοίο που θα τους έπαιρνε και θα τους μετέφερε στο εξωτερικό, έχει μπει για επισκευή στο ναυπηγείο και θα καθυστερήσουν αναγκαστικά 5 μέρες.

Κρύβουν τα σμαράγδια, χωρίζουν για να μην κινήσουν υποψίες και δίνουν ραντεβού την καθορισμένη μέρα και ώρα που θα γινόταν ο απόπλους του εμπορικού πλοίου. Και μέσα σε αυτές τις 5 μέρες της αναμονής μια σειρά γεγονότων ανατρέπουν τα πάντα.

Ο Αμπέλ Ζαχαρίας, ο διεφθαρμένος Έλληνας αστυνομικός (Ομάρ Σαρίφ) επανεμφανίζεται, έχοντας αποφασίσει να βρει τους διαρρήκτες να τους πάρει τη λεία και να κρατήσει ο ίδιος τα σμαράγδια. Ο Αζάντ ερωτεύεται την Ελένη.

Ο Ζαχαρίας εντοπίζει την σπείρα και σκοτώνει τον Ρέντσι, με τέτοιο τρόπο ώστε να φανεί σαν ένοχος για το έγκλημα ο Ραλφ. Ο Ζαχαρίας καταδιώκει τον Αζάντ που έχει στο πλευρό του την Ελένη. Σύντομα όμως ο Αζάντ ανακαλύπτει ότι η γυναίκα που είναι ερωτευμένος έχει συνωμοτήσει με τον Ζαχαρία να πάρουν τα κλοπιμαία και να τα μοιραστούν βγάζοντας τον από τη μέση.

Στο μεταξύ η αστυνομία συλλαμβάνει  τον Ραλφ σαν ένοχο δολοφονίας και στο τέλος Αζάντ και Ζαχαρίας έρχονται αντιμέτωποι.

Το κυνηγητό

Μια από τις χαρακτηριστικότερες σκηνές της ταινίας είναι η άγρια καταδίωξη με αυτοκίνητα του Μπελμοντό από τον Ομάρ Σαρίφ, μέσα στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά.

Ο Σαριφ οδηγάει ένα «Opel Rekord A» και ο Μπελμοντό ένα «Fiat 124 Special T». Τα αυτοκίνητα τραβάνε τα πάνδεινα στα γυρίσματα, τα λάστιχα τους λιώνουν στην Αθηναϊκή άσφαλτο.

Η σκηνή είναι καθηλωτική και γυρίστηκε στον Πειραιά στο λιμάνι, στις ανηφόρες της Καστέλας, και στον Προφήτη Ηλία. Άλλες σκηνές αυτού του απίστευτου κυνηγητού γυρίστηκαν στα Τουρκοβούνια και στο Θησείο.

Και η Αθήνα του 1971 που έγιναν τα γυρίσματα, οι δρόμοι ήταν χειρότεροι από τους σημερινούς. Πολλοί δεν ήταν καν δρόμοι αλλά χωματόδρομοι. Και οι πεζοί να τρέχουν να χοροπηδάνε στα πεζοδρόμια για να αποφύγουν τα δυο αυτοκίνητα που έτρεχαν σα δαιμονισμένα.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική μια σκηνή στο Θησείο. Έξω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας όπου είναι συγκεντρωμένοι οι πιστοί, περνάνε με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα αυτοκίνητα και από το κύμα αέρα που δημιουργούν σβήνουν τα κεριά των πιστών. Πίσω στο πλάνο φαίνεται καθαρά η Ακρόπολη.

Επιτυχία

Η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, την είδαν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι και ήταν η έκτη δημοφιλέστερη ταινία της χρονιάς. Οι Los Angeles Times ανέφεραν ότι «το τοπίο είναι υπέροχο». Οι New York Times έγραψαν ότι πρόκειται για άλλη μια ταινία δράσης όπου όλα είναι υπερβολικά . Τα γυρίσματα των «διαρρηκτών» έγινα τόσο στην Αθήνα όσο και στο Παρίσι.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024