Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκές συσκευές: Η απάντηση στο αιώνιο δίλημμα «πλυντήριο ή πλυντήριο-στεγνωτήριο»

Λευκές συσκευές: Η απάντηση στο αιώνιο δίλημμα «πλυντήριο ή πλυντήριο-στεγνωτήριο»

Και σε πολλές ακόμη από τις συχνότερες απορίες σου όταν ψάχνεις για οικιακές συσκευές

Για να ανοίγεις αυτό το άρθρο, είτε μια παλιά λευκή συσκευή σου παρέδωσε δυνάμεις, είτε επιχειρείς να ρίξεις την κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού σου, είτε μόλις μετακόμισες (ή ανακαίνισες) και θέλεις να εξοπλίσεις το νέο σου χώρο από την αρχή. Όπως και να ‘χει, με τις αμέτρητες επιλογές που βρίσκεις στην αγορά, το πιθανότερο είναι ότι έχεις ήδη γεμίσει απορίες. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για να προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε.

Από πού να προμηθευτώ τις λευκές συσκευές μου;

Αν δεν είναι το πρώτο ερώτημα που περνά από το μυαλό σου, θα πρέπει να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητές σου, αφού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τόσο την τιμή των νέων σου συσκευών, όσο και το πόσο άμεσα θα μπορέσεις να τις παραλάβεις. Για παράδειγμα, εδώ και λίγες ημέρες το SHOPFLIX.gr πρόσθεσε και εκατοντάδες λευκές συσκευές από όλα τα επώνυμα brands στην ατέλειωτη γκάμα προϊόντων του, εξασφαλίζοντας εξαιρετικές τιμές, αλλά και έγκαιρες και ασφαλείς παραδόσεις.

Υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας;

Πριν περάσουμε σε κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις για τις οικιακές συσκευές, οφείλουμε να πούμε ορισμένα αυτονόητα, αλλά βασικά πράγματα. Ένα από αυτά, είναι πως κατά την επιλογή σου θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την ενεργειακή κλάση τους, η οποία μπορεί να ανεβάζει την τιμή, αλλά οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της χαμηλής κατανάλωσης. Ακόμη, κρίσιμο ρόλο παίζει και η αξιοπιστία του κατασκευαστή, όπως επίσης και το κατά πόσον το μέγεθός των εκάστοτε συσκευών ταιριάζει στον χώρο σου.

Εντοιχιζόμενη ή ελεύθερη κουζίνα;

Είναι πολύ πιθανό η ιδέα ενός εντοιχιζόμενου φούρνου και εστίας να σου φαίνεται ελκυστική. Είναι, όμως, η καλύτερη;

Τα συν

Δίνουν μια πιο τακτοποιημένη όψη στον χώρο σου και, εφόσον μάλλον βρίσκεσαι εν μέσω ανακαίνισης, μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στον εξατομικευμένο σχεδιασμό σου.

Τα πλην

Η εγκατάσταση και η απεγκατάστασή τους, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο απρόοπτο είναι πιο δύσκολη υπόθεση – πράγμα, βέβαια, που κατά κανόνα λύνεται με την επιλογή μιας ποιοτικής, αξιόπιστης λύσης.

Καλά παραδείγματα:

Φούρνος Pitsos PH20M41X2 71lt 59.5×59.4×54.8cm

Εστία Pitsos BRE645G06 Κεραμική μη Αυτόνομη 56x50cm

Εστία Κουζίνας Blomberg MIN 54306 N Επαγωγική Αυτόνομη 58.2×51.2cm

Με τα δικά τους συν και πλην έρχονται και οι ελεύθερες κουζίνες, που παραμένουν η καλύτερη δυνατή επιλογή για πολλά νοικοκυριά.

Τα συν

Συνήθως είναι πιο οικονομικές, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο εύκολο να δοθούν για επισκευή αν χρειαστεί. Επιπλέον, συχνά έχουν πιο ευρύχωρο φούρνο.

Τα πλην

Αρκετοί θεωρούν ότι οι ελεύθερες κουζίνες χάνουν κάτι σε αισθητική αξία. Πράγμα που ενδεχομένως ίσχυε στο παρελθόν, όμως πλέον δεν θα δυσκολευτείς να βρεις επιλογές με πολύ κομψό design.

Καλά παραδείγματα:

Κουζίνα Finlux Rustic 60 56lt με Κεραμικές Εστίες Υ85xΠ60xΒ60 Μπεζ

Κουζίνα Thermogatz TGS 4310 ANTH 60lt με Εστίες Υγραερίου 60cm Μαύρη

Κεραμικές ή επαγωγικές εστίες;

Μήπως οι επαγωγικές εστίες έχουν αρχίσει να σε βάζουν σε πειρασμό; Η απάντηση στο αν είναι οι καταλληλότερες για ‘σένα, εξαρτάται κυρίως… από ‘σένα.

Τα συν

Εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας τους, οι επαγωγικές εστίες θερμαίνουν μόνο την επιφάνεια του σκεύους, χωρίς απώλειες – επομένως είναι πολύ πιο αποδοτικές, αλλά και ταχύτερες. Ταυτόχρονα, αν παραμείνουν κατά λάθος αναμμένες χωρίς όμως ένα σκεύος να ακουμπά στην επιφάνειά τους, ο κίνδυνος να ξεσπάσει φωτιά – ή να καεί ένα απρόσεκτο παιδικό χεράκι – είναι πρακτικά ανύπαρκτος. Και διαθέτουν και χρονοδιακόπτη. Τέλος, καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα, αφού δεν καίνε ούτε τα υπολείμματα φαγητού που πέφτουν επάνω τους στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Τα πλην

Λογικά το μάντεψες: αν και στη διάρκεια της ζωής τους θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρήματα, το αρχικό κόστος αγοράς είναι πιο τσιμπημένο. Επίσης, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να αγοράσεις από την αρχή μεγάλο μέρος των σκευών σου, αφού λειτουργούν μόνο με όσα διαθέτουν σιδηρομαγνητικές ιδιότητες. Ακόμη, επειδή δημιουργούν μαγνητικό πεδίο, αν στο σπίτι σου ζει άτομο με βηματοδότη, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό του και να τοποθετήσετε τις εστίες σε απόσταση από το ψυγείο, το πλυντήριο ή τον φούρνο, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρεμβολές στη λειτουργία τους.

Καλά παραδείγματα:

Εστία Κουζίνας Sharp KH-3I25NT00 Επαγωγική Αυτόνομη 27x49cm

Εστία Κουζίνας Whirlpool SMC 604F/NE Επαγωγική Αυτόνομη 59x51cm

Περίμενες ποτέ ότι οι κεραμικές εστίες, που τόσο μας εντυπωσίαζαν μερικά χρόνια πριν, θα έφταναν τόσο σύντομα να θεωρούνται ξεπερασμένες από ορισμένους; Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ορισμένοι έχουν και δίκιο.

Τα συν

Παρόλο που το πιθανότερο είναι τα μαγνητικά πεδία των επαγωγικών εστιών να μην σου προκαλούσαν ποτέ και κανένα πρόβλημα, στην περίπτωση των κεραμικών είναι βέβαιο ότι δεν θα το κάνουν. Και είναι και πιο οικονομικές.

Τα πλην

Δεν είναι εξίσου ασφαλείς, αφού πρέπει να θυμάσαι ο ίδιος να τις κλείσεις και κανείς ποτέ δεν έχει περάσει καλά καθαρίζοντας την επιφάνειά τους.

Καλά παραδείγματα:

Εστία Κουζίνας Pyramis 58HL 4007 Κεραμική Αυτόνομη 58x51cm

Εστία Κουζίνας Davoline BVC 6005 Κεραμική Αυτόνομη 59x52cm

Δίπορτο ψυγείο, ψυγειοκαταψύκτης ή ντουλάπα;

Πάντα ήθελες να το ‘χεις δίπορτο. Μήπως όμως τελευταία άλλαξες γνώμη;

Τα συν

Είναι τα πλέον κατάλληλα για μικρούς χώρους – αλλά και για εργένηδες, που δεν έχουν και τόσο πολλά τρόφιμα να αποθηκεύσουν στο εσωτερικό τους. Ταυτόχρονα, είναι και η πιο οικονομική επιλογή.

Τα πλην

Ο χώρος της κατάψυξης δεν είναι μεγάλος – πράγμα που, εδώ που τα λέμε, ίσως τα κάνει λιγότερα δελεαστικά σε ορισμένους από τους προαναφερθέντες εργένηδες – ενώ το γεγονός ότι σε αναγκάζει να σκύψεις για να φτάσεις τη φρουτολεκάνη, ίσως δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη μέση σου. Επίσης, έχουν χειρότερη ενεργειακή κλάση.

Καλά παραδείγματα:

Ψυγείο Δίπορτο Hisense RT267D4ARF 206lt Υ143.4xΠ55xΒ54.2εκ. Κόκκινο

Ψυγείο Δίπορτο Davoline RF 217 WH 206Lt Υ143xΒ54.5xΠ55.5cm Λευκό

Ψυγείο Eskimo ES 3003 Δίπορτο 278lt Υ162xΠ60xΒ58εκ. Λευκό

Εξίσου κλασικός έχει γίνει πλέον και ο ψυγειοκαταψύκτης – που εξακολουθεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα για το σπίτι σου.

Τα συν

Γενναιόδωρος χώρος κατάψυξης, ράφια συντήρησης σε βολικό ύψος που δε σε αναγκάζουν σε επίπονες κινήσεις και δυνατότητα καλύτερης ταξινόμησης των τροφίμων ανήκουν σίγουρα στα plus. Επίσης, στη αγορά κυκλοφορούν πολλές «έξυπνες» επιλογές, αλλά και συσκευές με λειτουργία No Frost που θα σε κάνουν να ξεχάσεις την απόψυξη. Καθόλου άσχημα, έτσι δεν είναι;

Τα πλην

Ένας ψυγειοκαταψύκτης διαθέτει λιγότερο χώρο ψύξης σε σχέση με ένα δίπορτο ψυγείο ίδιας χωρητικότητας. Όμως αυτό λύνεται με μια μικρή ευελιξία στην επιλογή μεγέθους.

Καλά παραδείγματα:

Ψυγειοκαταψύκτης Midea MB468A2 Inox Υ201xΠ60xΒ64εκ.

Ψυγειοκαταψύκτης Bosch KGN39VLCT 363lt NoFrost Υ203xΠ60xΒ66.5cm Inox

Ψυγειοκαταψύκτης Siemens KG36EALCA 308lt Υ186xΠ60xΒ65cm Inox

Πιο hi-tech και στην όψη και στις λειτουργίες, τα ψυγεία ντουλάπες βρίσκονται επίσης στην κορυφή των προτιμήσεων των περισσότερων από εμάς.

Τα συν

Έχοντας τις πόρτες χωρισμένες κάθετα (σαν ντουλάπα), τα ψυγεία τύπου Side by Side προσφέρουν εύκολη πρόσβαση και στη συντήρηση και στην κατάψυξη, για να μπορείς να φτάνεις με ευκολία όλα τα τρόφιμα που καταναλώνεις συχνά. Παράλληλα, απαιτούν λιγότερο χώρο για το άνοιγμα των πορτών τους και πολλές φορές διαθέτουν έξοδο κρύου νερού ή/και πάγου, όπως επίσης και mini bar για να καλύπτουν ακόμη περισσότερες ανάγκες σου.

Τα πλην

Καθώς (εύλογα) η πλευρά της κατάψυξης είναι συνήθως μικρότερη σε μέγεθος, το ίδιο ισχύει και για το πλάτος των ραφιών της, αλλά και για τη συνολική χωρητικότητά της.

Καλά παραδείγματα:

Ψυγείο Ντουλάπα Hitachi R-WB640VRU0 Glass Black 569lt NoFrost Μαύρο

Ψυγείο Ντουλάπα Samsung RS65R54422C 635lt NoFrost Μαύρο

Ψυγείο Ντουλάπα LG GMX945MC9F 638lt NoFrost Μαύρο

Πλυντήριο και στεγνωτήριο ή πλυντήριο-στεγνωτήριο;

Αποφάσισες ότι ήρθε η ώρα να σταματήσεις να απλώνεις τα ρούχα σου στη βεράντα, μόνο και μόνο για να γίνουν… καπνιστά. Αξίζει να προσθέσεις στο πλυντήριό σου και ένα στεγνωτήριο; Και αντιστρόφως, αν είναι το πλυντήριό σου που έχει χαλάσει και θέλει αντικατάσταση, αξίζει να το αντικαταστήσεις ή είναι προτιμότερο να μεταβείς σε ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο;

Τα συν του διαχωρισμού

Πρώτα από όλα, το προφανές: η αρχική επένδυση θα είναι μικρότερη από την αγορά μιας συσκευής και με τις δυο λειτουργίες και δεν θα σε αναγκάσει να πεις αντίο σε μια άλλη από την οποία είσαι ακόμη ικανοποιημένος. Επίσης, με τη χρήση μιας ειδικής βάσης – και με τον όρο ότι θα δώσεις προσοχή στις διαστάσεις – , μπορείς να τοποθετήσεις το στεγνωτήριο επάνω από το πλυντήριό σου, για να εξοικονομήσεις χώρο. Ενίοτε, οι διακριτές συσκευές έχουν και καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Τα πλην

Όπως και να ‘χει, τα περισσότερα σπίτια δυσκολεύονται να χωρέσουν δυο ξεχωριστές συσκευές. Και αν το πλυντήριο και το στεγνωτήριό σου προέρχονται από διαφορετικό κατασκευαστή, ενδέχεται η… συνεννόηση να είναι δύσκολη.

Καλά παραδείγματα:

Στεγνωτήριο Ρούχων AEG T8DEE48SG 8kg A++ με Αντλία Θερμότητας

Στεγνωτήριο Bosch WTM85251BY 8kg με Αντλία Θερμότητας

Πλυντήριο Ρούχων Morris WIW-81212 8Kg 1200 Στροφών

Πλυντήριο Ρούχων Robin RT-1010 10Kg 1400 Στροφών

Πλυντήριο Ρούχων Candy CS 11kg 1400 Στροφών

Όπως καταλαβαίνεις, στα πλυντήρια-στεγνωτήρια τα υπέρ και τα κατά είναι μάλλον αντίστροφα. Όμως, ποια υπερέχουν;

Τα συν

Είναι σαφώς πιο πρακτικά, αφού απαιτούν τον μισό χώρο και σε γλιτώνουν από τη μεταφορά των βρεγμένων φρεσκοπλυμένων ρούχων από τη μια συσκευή στην άλλη. Ορισμένα διαθέτουν και ειδικά προγράμματα, που βάζουν από μόνα τους σε λειτουργία το στέγνωμα μετά το τέλος της πλύσης.

Τα πλην

Αν η εναλλακτική σου δεν είναι να αγοράσεις δυο συσκευές, το αρχικό κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο ενός απλού πλυντηρίου ή στεγνωτηρίου. Ακόμη, επειδή η χωρητικότητα του στεγνωτηρίου είναι συνήθως μικρότερη, θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα αφαιρέσεις κάποια ρούχα μετά το τέλος της πλύσης, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν πατροπαράδοτα ή αν θα μειώσεις εξ αρχής το φορτίο στον κάδο.

Καλά παραδείγματα:

Πλυντήριο-Στεγνωτήριο Ρούχων Whirlpool FWDG97168WS 9kg/7kg 1600 Στροφών

Πλυντήριο-Στεγνωτήριο Ρούχων LG F2J7HM1W 7kg/4kg Ατμού 1200 Στροφών

Απορροφητήρας συρόμενος, καμινάδα ή ελεύθερος;

Εδώ δεν θα μιλήσουμε για συν και πλην, αφού όλα εξαρτώνται από την εκάστοτε συσκευή. Βεβαιώσου ότι διαθέτει την κατάλληλη απορροφητική ισχύ για την κουζίνα σου υπολογίζοντας τα τετραγωνικά μέτρα του δωματίου επί το ύψος σε μέτρα επί 10 (όπου 10 ο απαραίτητος αριθμός ανανεώσεων του αέρα μέσα σε μια ώρα). Έτσι θα βρεις τα αναγκαία κυβικά μέτρα ανά ώρα (m3/h) που θα πρέπει να αποδίδει για να σε καλύπτει.

Κατά κανόνα, οι απορροφητήρες αναρρόφησης είναι καλύτεροι από τους απορροφητήρες ανακύκλωσης του αέρα, ενώ – προφανώς – είναι σημαντικό να εξετάσεις και τα επίπεδα του θορύβου. Ενεργειακή κλάση και κατασκευαστής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Αντιθέτως, εξαιρετικές επιλογές θα βρεις τόσο σε συρόμενους απορροφητήρες, όσο και σε ελεύθερους και σε απορροφητήρες-καμινάδες. Η απόφαση εξαρτάται από το γούστο σου, το budget σου και τις ανάγκες του χώρου σου.

Καλά παραδείγματα:

Απορροφητήρας Κουζίνας Davoline IOS HPA GR IX Συρόμενος 90cm Inox

Απορροφητήρας Κουζίνας Teka CNL 6415 Συρόμενος 60cm Μαύρο

Απορροφητήρας Κουζίνας Gruppe Oceanos Καμινάδα 90cm Inox

Απορροφητήρας Κουζίνας Davoline TAU HPA Καμινάδα 90cm Inox

Απορροφητήρας Κουζίνας Gruppe Pratico 500 Ελεύθερος 50cm Λευκός

Απορροφητήρας Κουζίνας Pyramis Power Ελεύθερος 60cm Καφέ

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε έστω και λίγο – αν και όπως καταλαβαίνεις οι επιλογές είναι αμέτρητες. Το (μεγάλο) plus είναι ότι θα τις βρεις όλες και ακόμη περισσότερες στην τεράστια ποικιλία του SHOPFLIX.gr σε λευκές συσκευές. Μην παραλείψεις να ρίξεις μια ματιά και στη μεγάλη γκάμα σε πλυντήρια πιάτων και καταψύκτες, ενώ, αν συμβαίνει να είσαι λάτρης του οίνου, θα ενθουσιαστείς και με τις επιλογές σε συντηρητές κρασιών.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024