Συγκινητική είναι για τους ελληνόφωνους, η πρόσφατη ανακάλυψη Γερμανών βιβλιοθηκαρίων.

Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, μια ομάδα με επικεφαλής τον Γερμανό καθηγητή Dr. Detlef Haberland έφερε στο φως μία μινιατούρα του Άλμπρεχτ Ντίρερ. Ανακαλύφθηκε στη σελίδα περιεχομένων βιβλίου του 16ου αιώνα με κείμενο στα αρχαία ελληνικά.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο τυπώθηκε το 1502 από τον Βενετό τυπογράφο, Άλδο Μανούτιο, ο οποίος ήταν άριστος γνώστης ελληνικών και από τους πρώτους που εκτύπωσαν βιβλία με ελληνικούς χαρακτήρες.

Η βιβλιοδεσία και η σελίδα με τη μινιατούρα του Ντίρερ

Πώς αποκτήθηκε το βιβλίο και από ποιον;

«Παρότι η Νυρεμβέργη είναι μακριά από τη Βενετία, οι λόγιοι αφιερώθηκαν στις ανθρωπιστικές αναζητήσεις της εποχής τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Βίλιμπαλντ Πιρκχάιμερ (Willibald Pirckheimer), ο οποίος έστελνε στον Μανούτιο ελληνικά βιβλία για να τα μεταφράσει στα λατινικά, πιο συγκεκριμένα μεταξύ 1502 και 1505», σημειώνει ο καθηγητής Dr. Haberland προσπαθώντας να εξηγήσει πώς το βιβλίο αυτό αποκτήθηκε εκείνη την εποχή.

Πάντως, ο κύκλος των φίλων και γνωστών του Πιρκχάιμερ περιλάμβανε πράγματι τον Ντίρερ.

Απεικονίζονται δύο χερουβείμ πάνω από θαλάσσια όντα

Για αιώνες, το βιβλίο του Γερμανού ζωγράφου, με κείμενο στα αρχαία ελληνικά που γράφτηκε τον 2ο αιώνα, περίμενε υπομονετικά στα ράφια της βιβλιοθήκης Oldenburg State Library. Σπανίως, ανθρώπινο μάτι χάιδευε τις σελίδες του, το εκτιμούσαν μόνον ως ένα παλιό βιβλίο.

Έως ότου, προσφάτως, οι ερευνητές εντόπισαν στη σελίδα περιεχομένων μια μικρή ζωγραφιά, την οποία πιστεύουν ότι δημιούργησε ο Γερμανός μαιτρ της Αναγέννησης.

Στη διαστάσεων 16,5 επί 6 εκατοστά ζωγραφιά απεικονίζονται δύο χερουβείμ πάνω από φανταστικά θαλάσσια όντα. Οι γλώσσες αυτών των όντων διαπλέκονται και σχηματίζουν ένα περίτεχνο οικόσημο, αυτό του Βίλιμπαλντ Πιρκχάιμερ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επιστήμης στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, Björn Thümler, ο Πιρκχάιμερ απέκτησε το βιβλίο λίγο αργότερα μετά την έκδοσή του. Ανακοινώνοντας την ανακάλυψη, η Oldenburg State Library σημείωσε ότι 14 βιβλία με ζωγραφιές του Ντίρερ πωλήθηκαν το 1634 από τους κληρονόμους του Πιρκχάιμερ.

Γνωστή είναι η ύπαρξη μόνον έξι εξ αυτών και ειδικοί από τη βιβλιοθήκη προτείνουν ότι το βιβλίο με το κείμενο στα αρχαία ελληνικά ενδέχεται να είναι το έβδομο από αυτά που ξεφορτώθηκαν οι κληρονόμοι του ακαδημαϊκού από τη Νυρεμβέργη.

Το εν λόγω βιβλίο έγινε μέρος της συλλογής της Oldenburg State Library το 1791 είναι ένας από τους 263 τόμους που απαρτίζουν τη Συλλογή Aldinen, η οποία ευρέως θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα αρχεία πρώιμης ευρωπαϊκής τυπογραφίας.

Το βιβλίο εκτίθεται στη βιβλιοθήκη έως τις 16 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr