Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άλμπρεχτ Ντίρερ: Μινιατούρα του ανακαλύφθηκε σε βιβλίο του 16ου αιώνα με κείμενο στα αρχαία ελληνικά

Άλμπρεχτ Ντίρερ: Μινιατούρα του ανακαλύφθηκε σε βιβλίο του 16ου αιώνα με κείμενο στα αρχαία ελληνικά

Πρόκειται για έναν «θησαυρό» που κρυβόταν για 230 χρόνια στα ράφια της βιβλιοθήκης του Όλντενμπουργκ, στη Γερμανία.

Συγκινητική είναι για τους ελληνόφωνους, η πρόσφατη ανακάλυψη Γερμανών βιβλιοθηκαρίων.

Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, μια ομάδα με επικεφαλής τον Γερμανό καθηγητή Dr. Detlef Haberland έφερε στο φως μία μινιατούρα του Άλμπρεχτ Ντίρερ. Ανακαλύφθηκε στη σελίδα περιεχομένων βιβλίου του 16ου αιώνα με κείμενο στα αρχαία ελληνικά.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο τυπώθηκε το 1502 από τον Βενετό τυπογράφο, Άλδο Μανούτιο, ο οποίος ήταν άριστος γνώστης ελληνικών και από τους πρώτους που εκτύπωσαν βιβλία με ελληνικούς χαρακτήρες.

Η βιβλιοδεσία και η σελίδα με τη μινιατούρα του Ντίρερ

Πώς αποκτήθηκε το βιβλίο και από ποιον;

«Παρότι η Νυρεμβέργη είναι μακριά από τη Βενετία, οι λόγιοι αφιερώθηκαν στις ανθρωπιστικές αναζητήσεις της εποχής τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Βίλιμπαλντ Πιρκχάιμερ (Willibald Pirckheimer), ο οποίος έστελνε στον Μανούτιο ελληνικά βιβλία για να τα μεταφράσει στα λατινικά, πιο συγκεκριμένα μεταξύ 1502 και 1505», σημειώνει ο καθηγητής Dr. Haberland προσπαθώντας να εξηγήσει πώς το βιβλίο αυτό αποκτήθηκε εκείνη την εποχή.

Πάντως, ο κύκλος των φίλων και γνωστών του Πιρκχάιμερ περιλάμβανε πράγματι τον Ντίρερ.

Απεικονίζονται δύο χερουβείμ πάνω από θαλάσσια όντα

Για αιώνες, το βιβλίο του Γερμανού ζωγράφου, με κείμενο στα αρχαία ελληνικά που γράφτηκε τον 2ο αιώνα, περίμενε υπομονετικά στα ράφια της βιβλιοθήκης Oldenburg State Library. Σπανίως, ανθρώπινο μάτι χάιδευε τις σελίδες του, το εκτιμούσαν μόνον ως ένα παλιό βιβλίο.

Έως ότου, προσφάτως, οι ερευνητές εντόπισαν στη σελίδα περιεχομένων μια μικρή ζωγραφιά, την οποία πιστεύουν ότι δημιούργησε ο Γερμανός μαιτρ της Αναγέννησης.

Στη διαστάσεων 16,5 επί 6 εκατοστά ζωγραφιά απεικονίζονται δύο χερουβείμ πάνω από φανταστικά θαλάσσια όντα. Οι γλώσσες αυτών των όντων διαπλέκονται και σχηματίζουν ένα περίτεχνο οικόσημο, αυτό του Βίλιμπαλντ Πιρκχάιμερ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επιστήμης στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, Björn Thümler, ο Πιρκχάιμερ απέκτησε το βιβλίο λίγο αργότερα μετά την έκδοσή του. Ανακοινώνοντας την ανακάλυψη, η Oldenburg State Library σημείωσε ότι 14 βιβλία με ζωγραφιές του Ντίρερ πωλήθηκαν το 1634 από τους κληρονόμους του Πιρκχάιμερ.

Γνωστή είναι η ύπαρξη μόνον έξι εξ αυτών και ειδικοί από τη βιβλιοθήκη προτείνουν ότι το βιβλίο με το κείμενο στα αρχαία ελληνικά ενδέχεται να είναι το έβδομο από αυτά που ξεφορτώθηκαν οι κληρονόμοι του ακαδημαϊκού από τη Νυρεμβέργη.

Το εν λόγω βιβλίο έγινε μέρος της συλλογής της Oldenburg State Library το 1791 είναι ένας από τους 263 τόμους που απαρτίζουν τη Συλλογή Aldinen, η οποία ευρέως θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα αρχεία πρώιμης ευρωπαϊκής τυπογραφίας.

Το βιβλίο εκτίθεται στη βιβλιοθήκη έως τις 16 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024