Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μουάθ Αλ Κασάμπερ: Ο Ιορδανός πιλότος που κάηκε μέχρι θανάτου από το ISIS

Μουάθ Αλ Κασάμπερ: Ο Ιορδανός πιλότος που κάηκε μέχρι θανάτου από το ISIS

Ο πρώτος στρατιωτικός που εκτελέστηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές δημοσίευσαν ένα βίντεο στο youtube με την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου.

Γράφει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος*

Σύμφωνα με το Άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».

Τα δικαιώματα καταπατούνται κάθε μέρα στην κοινωνία. Οι άνθρωποι επιβάλλουν την βαρβαρότητα με κάθε τρόπο. Υπάρχουν εικόνες που σε τρομάζουν. Εικόνες που σε αλλάζουν και σε καθορίζουν. Αυτό ισχύει στην περίπτωση του Ιορδανού πιλότου Μουάθ Αλ Κασάμπερ. Αντίκρυσε την βαναυσότητα με τον χειρότερο τρόπο. Ο Μουάθ Αλ Κασάμπερ γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1988 στην πόλη Καράκ και ήταν μέλος μιας οκταμελούς οικογένειας ενώ, ο θείος του ήταν ανώτερος αξιωματικός των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Εικόνες που σε τρομάζουν και σε αλλάζουν»

Η εκτέλεση του πιλότου προκάλεσε αντιδράσεις ανά την υφήλιο. Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε ένα βίντεο 22 λεπτών που παρουσίαζε την δολοφονία του Κασάμπερ. Εκείνη την περίοδο οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν τις δολοφονίες ως μέσω προπαγάνδας κάνοντας επίδειξη δύναμης. Έλουσαν με βενζίνη τον πιλότο, έβαλαν φωτιά και τον έκαψαν ζωντανό. Καταπάτησαν το δικαίωμα του στην ζωή. Ο πιλότος βρισκόταν σε βαριά καταστολή τη στιγμή της τραγικής πυρπόλησης του. Δεν είχε ιδέα για ότι του συνέβαινε καθώς, ήταν ναρκωμένος με ισχυρή δόση ναρκωτικών. Ο ίδιος δεν μπορούσε να αισθανθεί τον πόνο από τις φλόγες που διαχεόταν με γρήγορους ρυθμούς. Οι τζιχαντιστές δήλωσαν πως τον τιμώρησαν για τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών στη Ράκα. Μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο, 200.000 ιορδανοί διαδήλωσαν στο Αμάν κατά της τρομοκρατίας.

Οι τζιχαντιστές είχαν υποστηρίξει ότι το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από αντιαεροπορικά πυρά. Από την πλευρά τους, οι Ιορδανοί δήλωσαν ότι παρουσίασε μηχανική βλάβη. Το Ισλαμικό κράτος δημοσίευσε τις σκληρές εικόνες που παρουσίαζαν την ωμή δολοφονία.

Αποτυχημένη επιχείρηση για την διάσωση του

Την 1η Ιανουαρίου 2015 ο ιορδανικός στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση για την απελευθέρωση του στη Ράκα, έχοντας την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας. Η επιχείρηση έληξε μετά από 20 λεπτά όταν οι τζιχαντιστές άρχισαν να χτυπάνε τα ελικόπτερα που μετέφεραν τους ιορδανούς καταδρομείς. Ο Πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, καταδίκασε την επίθεση ως βάρβαρη και υποσχέθηκε ότι θα δώσει μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι εικόνες αλλάζουν το «αύριο» της κοινωνίας. Οι άνθρωποι αντί να παρακολουθούν με απάθεια την σκληρότητα θα πρέπει να αναλάβουν δράση ενάντια σε καθετί που τους ενοχλεί. Το Ισλαμικό Κράτος στέρησε στον 26χρονο Μουάθ Αλ Κασάμπερ, το «ιερό» δικαίωμα στη ζωή στις 3 Ιανουαρίου 2015. Από τότε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Απολύτως τίποτα. Φαίνεται πως οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και κάνουν την «βαναυσότητα» τρόπο ζωής. Κάνεις όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτές οι εικόνες μπορούν να σε συγκλονίσουν και να σε συγκινήσουν.

Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος σπουδάζει δημοσιογράφος στη New Media Studies

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024