Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάτρα: Η ιστορία της κυρίας Μαρίας - Το δράμα της 72χρονης που ζει σε ένα ερείπιο

Πάτρα: Η ιστορία της κυρίας Μαρίας – Το δράμα της 72χρονης που ζει σε ένα ερείπιο

Κατάγεται από τη Βουλγαρία. Πένεται και ζητιανεύει. 

Δεν χωράει ανθρώπινος νους το δράμα που βιώνει μια 72χρονη γυναίκα στην Πάτρα και μάλιστα σε μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πόλης.

Ενα μισογκρεμισμένο ερείπιο, είναι ο χώρος που κατοικεί τα τελευταία 5 χρόνια, ανάμεσα σε τρωκτικά, κατσαρίδες και όπως είναι ευνόητο, χωρίς ρεύμα, νερό και αποχέτευση.

Η αυτοψία του pelop.g στο ετοιμόρροπο οίκημα της οδού Νόρμαν, προκαλεί δέος και ξεπερνάει κάθε νοσηρή φαντασία: Η εξαθλίωση και η φρίκη ξεδιπλώνονται ανάγλυφα στον φωτογραφικό φακό μας, δημιουργώντας το ιδανικό σενάριο για ταινία τρόμου! Με τη διαφορά ότι εδώ δεν πρόκειται για σινεμά, αλλά για πραγματικό σενάριο, που μόνο η ζωή ξέρει να «γράφει».

Θλιβερή ιστορία

Αν κάποιος δεν αντικρίσει με τα μάτια του την κατάσταση που επικρατεί, σίγουρα θα δυσκολευτεί να την αντιληφθεί ή ακόμα και να την πιστέψει. Ομως, οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα μας, αποτυπώνουν με τον πλέον αδυσώπητο τρόπο την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται, ενώπιον των βουβών ή ανυποψίαστων θεατών της γειτονιάς. Αλλά και των δεκάδων περαστικών που διέρχονται καθημερινά την οδό Νόρμαν, χωρίς να μπορούν να φανταστούν ότι μέσα στα χαλάσματα διαμένει ένας άνθρωπος.

Με αξιοπρέπεια η κυρία Μαρία, παρά τους αρχικούς δισταγμούς της, δέχεται να μοιραστεί την θλιβερή ιστορία της και να μας ξεκλειδώσει το λουκέτο της χοντρής αλυσίδας που έχει τοποθετήσει στην αυτοσχέδια πόρτα, η οποία οδηγεί στο κουφάρι του εγκαταλελειμμένου σπιτιού, που χρησιμοποιεί ως κατάλυμα. Οι όποιες ευφάνταστες περιγραφές από το εσωτερικό του σαθρού κτιρίου μοιάζουν φτωχές για να αποδώσουν το μέγεθος της απόλυτης εξαθλίωσης και της συντριβής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας: Τα ταβάνια είναι μισογκρεμισμένα, οι τοίχοι υπό κατάρρευση και παντού σωροί από πράγματα, ρούχα, αντικείμενα κάθε λογής. Ζωντανά και ψόφια ποντίκια, κάθε είδους έντομα και μία ανυπόφορη βρώμα, συμπληρώνουν το καφκικό σκηνικό… Εκεί κοιμάται, εκεί τρώει, εκεί μένει νύχτα και μέρα.

Και εκεί μαγειρεύει με τη μικρή εστία γκαζιού που διαθέτει. Μάλλον είναι θαύμα που μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί κάποια πυρκαγιά, με απρόσμενες επιπτώσεις τόσο για την ίδια, όσο και για όλη τη γειτονιά λόγω των εύφλεκτων υλικών που είναι στοιβαγμένα στο οίκημα. Και φυσικά, ούτε λόγος για στατική επάρκεια. Τα ντουβάρια ανά πάσα στιγμή, μπορεί να πέσουν και να πλακώσουν τη δυστυχισμένη γυναίκα.

Ζει 15 χρόνια στην Πάτρα

Η κυρία Μαρία, είναι από τη Βουλγαρία και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Εδώ και 5 χρόνια διαμένει στο ερείπιο της οδού Νόρμαν, χωρίς όπως υποστηρίζει κανένας φορέας, σύλλογος, κρατική ή δημοτική δομή, να την έχει προσεγγίσει για να τη βοηθήσει. Μάλλον γιατί αγνοούν την ύπαρξή της.

Τα δύο παιδιά της διαμένουν στη Γερμανία, όπου και θέλει να ταξιδέψει για να τα συναντήσει. Προσπαθώντας να εξοικονομήσει κάποια χρήματα για τα χρειώδη της διατροφής της, κάθε πρωί επαιτεί στα φανάρια του Lidl, στην οδό Αθηνών. Κάποιοι συμπονετικοί συμπολίτες, της προσφέρουν φαγητό. Πριν φύγουμε από το σημείο του ρεπορτάζ, συναντάμε και τον γνωστό συνδικαλιστή της ΔΕΗ, Θεόδωρο Κανελλόπουλο, ο οποίος γνωρίζει το πρόβλημα και προσπαθεί να βοηθήσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σίγουρο, ότι εκτός από στέγη και τροφή, η γυναίκα χρήζει ιατρικής συνδρομής και περίθαλψης… Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και πολιτισμού για την Πάτρα.

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024