Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Πυρκαγιές ξεκινούν από πουλιά που παθαίνουν ηλεκτροπληξία

Έρευνα: Πυρκαγιές ξεκινούν από πουλιά που παθαίνουν ηλεκτροπληξία

Τα πτηνά που παθαίνουν ηλεκτροπληξία από τα καλώδια του ρεύματος μπορεί να λειτουργήσουν ως «φλεγόμενες μολότοφ». Νέα μελέτη περιγράφει το πρόβλημα και προτείνει λύσεις για να μην κινδυνεύουν τα πτηνά και να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών

Πρόσφατη είναι η συζήτηση που είχε ανοίξει στη χώρα μας, κατά κύριο λόγο στα social media, για την αιτία που οδήγησε στη φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, και αν αυτή οφείλονταν σε ένα πουλί που έπαθε ηλεκτροπληξία. Πέρα από το γεγονός του τι πραγματικά ξεκίνησε την πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, φαίνεται πως αρκετές φωτιές ξεκίνησαν από πουλιά που έπαθαν ηλεκτροπληξία από καλώδια ρεύματος.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία νέα αμερικανική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της στις ΗΠΑ, μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Τέιλορ Μπαρνς του Τμήματος Γεωγραφίας & Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Ντένβερ και της EDM International στο Κολοράντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Wildlife Society Bulletin», σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Science», εκτιμούν ότι κατά την περίοδο 2014-2018 περισσότερες από 40 πυρκαγιές στις ΗΠΑ πρέπει να αποδοθούν σε πουλιά που κάθονταν πάνω σε σύρματα του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Φλεγόμενη μολότοφ

Αν ένα πουλί κεραυνοβοληθεί και «ψηθεί» από το ρεύμα, μπορεί να πέσει στο έδαφος σαν φλεγόμενη «μολότοφ» και έτσι να πυροδοτήσει μια πυρκαγιά, ιδίως αν η περιοχή είναι πολύ ξερή και υπάρχει ολόγυρα καύσιμη ύλη, κάτι που ισχύει κατ’ εξοχήν στις περιοχές της Μεσογείου. Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό με τα μεγάλα πουλιά όπως κουκουβάγιες, γεράκια και αετούς και γενικά αυτά που έχουν μεγάλες φτερούγες, επειδή είναι πιθανότερο να αγγίξουν ταυτόχρονα δύο σύρματα, σύμφωνα με τον ορνιθολόγο Γρέιχαμ Μάρτι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Οι άνθρωποι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη μεγάλη πλειονότητα των πυρκαγιών, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζονται άλλοι μη ανθρώπινοι παράγοντες, όπως οι κεραυνοί, η καυτή ακτινοβολία του ήλιου (που μόνη της μπορεί να βάλει φωτιά σε ξερόχορτα) και τα φλεγόμενα πουλιά.

Κινδυνεύουν σπάνια είδη πουλιών

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σύρματα του ρεύματος στις πιο απομονωμένες και δασικές περιοχές, αποτελούν απειλή για τα πιο σπάνια είδη πουλιών. Μια πρόσφατη μελέτη από το Ιράν βρήκε ότι από τα 235 πουλιά που έπαθαν ηλεκτροπληξία το 2018, το 15% ήταν απειλούμενα με εξαφάνιση είδη.

Επειδή το πρόβλημα των πουλιών που ξεκινάνε πυρκαγιές είναι παγκόσμιο και εντεινόμενο, μια λύση, σύμφωνα με ειδικούς, θα ήταν οι εταιρείες ηλεκτρισμού να μονώσουν τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος και να τοποθετήσουν ακίδες πάνω σε αυτές, έτσι ώστε να μην μπορούν να κάθονται τα πουλιά. Καθώς επίσης να φτιάξουν ειδικές πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στα πουλιά να αναπαύονται πάνω στους μετασχηματιστές του ηλεκτρικού δικτύου με πιο ασφαλή τρόπο. Παρόλο που αυτό συνεπάγεται κόστος, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το πιθανό κόστος από τις αποζημιώσεις που καλούνται κατά καιρούς να πληρώσουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού, καθώς επίσης το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024