Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Wikipedia: Δικαστική μάχη κατά της επιχείρησης λογοκρισίας του Κρεμλίνου

Wikipedia: Δικαστική μάχη κατά της επιχείρησης λογοκρισίας του Κρεμλίνου

Έφεση στην καραδικαστική απόφαση δικαστηρίου στη Μόσχα.

Το Ίδρυμα Wikimedia στο οποίο ανήκει η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia υπέβαλε έφεση εναντίον ρωσικής δικαστικής απόφασης με την οποία του ζητήθηκε να διαγράψει πληροφορίες για την εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος έχει δικαίωμα να μάθει τα γεγονότα του πολέμου.

Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε στο Wikimedia Foundation πρόστιμο 5 εκατ. ρουβλίων (83.000) για τη μη διαγραφή «παράνομου» περιεχομένου από άρθρα της ρωσικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας. Πληροφορίες ζητήθηκε να διαγραφούν από λήμματα όπως «Η Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία», «Εγκλήματα Πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία» και «Σφαγή της Μπούτσα».

Διαβάστε επίσης: Η ρωσική Wikipedia κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας»

Η δικαστική απόφαση «υπονοεί ότι οι επιβεβαιωμένες γνώσεις από αξιόπιστες πηγές στη Wikipedia που βρίσκονται σε διαφωνία με τις αναφορές της ρωσικής κυβέρνησης συνιστούν παραπληροφόρηση» δήλωσε ο Στέφεν ΛαΠορτ, αναπληρωτής γενικούς σύμβουλος του Ιδρύματος Wikimedia.

H Wikipedia είναι μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες πηγές διασταυρωμένων πληροφοριών για τους Ρώσους μετά την απειλή της Μόσχας για φυλάκιση όσων διαφωνούν με το κυβερνητικό αφήγημα περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» -η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή».

«Η κυβέρνηση στοχοποιεί πληροφορίες που έχουν ζωτική σημασία για τον κόσμο σε καιρό κρίσης» είπε ο ΛαΠορτ. «Καλούμε το δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφασή του αποδεχόμενο το δικαίωμα όλων στη γνώση και την ελεύθερη έκφραση.

Το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών, είχε υποστηρίζει ότι αυτό που αποκαλεί παραπληροφόρηση αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη. Απέρριψε επίσης το επιχείρημα του ιδρύματος ότι τα ρωσικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία σε έναν ξένο διεθνή οργανισμό.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τα φερόμενα ως πειστήρια για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία είναι πλαστά και ότι η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις για τις ρωσικές δυνάμεις.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024