Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Natura 2000: Σπάνιες εικόνες της ελληνικής φύσης στον διαγωνισμό του WWF

Natura 2000: Σπάνιες εικόνες της ελληνικής φύσης στον διαγωνισμό του WWF

Δείτε τους νικητές του φωτογραφικού διαγωνισμού και περιηγηθείτε εικονικά στην έκθεση.

Αργυροπελεκάνος στην λίμνη Κερκίνη, φοινικόπτερο στον Αμβρακικό, λεοντόψαρο στο Αιγαίο, ασπροπάρης στο δάσος της Δαδίας, άλογα στην Πίνδο –μερικά από τα θέματα των 40 φωτογραφιών που ανέδειξε η κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού Natura 2000 – Click στη Φύση.

Οι νικητές ανακοινώθηκαν την Τρίτη από το WWF Ελλάς, το οποίο διοργάνωσε τον διαγωνισμό για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος και τους εταίρους του έργου Life-IP 4 Natura.

Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Άνθρωπος και Φύση. Σπηλαιολόγοι στο σπήλαιο Ωραίο Βάρης ή Αντόνωφ, στην περιοχή του Υμηττού.

Περισσότερες από 1.500 φωτογραφίες υποβλήθηκαν από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους στον διαγωνισμό που αναδεικνύει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας.

Στον φετινό διαγωνισμό αναδείχθηκαν από τρεις νικητές και σε καθεμιά από τις τέσσερις κατηγορίες: Ανθρωπος και Φύση, Πτηνά, Ζώα και Φυτά και Τοπίο.

Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Ζώα και Φυτά. Η λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα ήταν μεγαλύτερες από τα οφέλη. Το 2010 άρχισε η αποκατάσταση με άντληση νερού από τον Πηνειό.

Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία Άνθρωπος και Φύση το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Δρακόπουλο, το 2ο  βραβείο στην Γενοβέφα Νεστραμιώτη και το 3ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή.

Στην κατηγορία Πτηνά το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Θεοδωρίδη, το 2ο βραβείο στον Παναγιώτη Ξαξίρη και το 3ο βραβείο στον Μιλτιάδη Κουρμπόγλου.

Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Πτηνά. Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) στη λίμνη της Καστοριάς. Πρόκειται για το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη.

Στην κατηγορία Ζώα και Φυτά το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Γεώργιο Καρκάλη, το 2ο στον Γιάννη Σαπνό και το 3ο στην Νατάσα Τριανταφύλλου.

Τέλος, στην κατηγορία Τοπίο το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Φώτη Καφετσή και το 3ο στον Θανάση Λιάπη.

Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τοπίο. Περιοχή της Τύμφης στο ανατολικό Ζαγόρι. Ορεινός όγκος με έντονο ανάγλυφο, απότομους γκρεμούς και κατάφυτες πλαγιές με δάση οξιάς (Fagus sylvatica), ελάτης (Abies borisii-regis) και μαύρης πεύκης (Pinus nigra).

Το δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, σημειώνει το WWF Ελλάς.

<!–end kunstmatrix–

«Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

Περισσότερες πληροφορίες: edozoume.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024